Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1968

Γράφουν δύο από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Το "Δημοκρατικό Εθνικό Ρεύμα" έχει τονίσει και άλλοτε σε διάφορα άρθρα ότι το καλύτερο πολιτικό Σύνταγμα στην ιστορία της συγχρόνου Ελλάδος υπήρξε αυτό του 1968. Κάποιοι θα μας κατηγορήσουν, άλλοι θα μας ειρωνευτούν, άλλοι θα συμφωνήσουν, άλλοι θα υπερθεματίσουν!
Το Σύνταγμα του 1968 εξεπονήθη κατά την εξαετία του απριλιανού καθεστώτος και πολλοί το χαρακτήρισαν "μισαλλόδοξο, συντηρητικό που αντανακλά την νοοτροπία των δικτατόρων". Όμως, δυστυχώς, αυτά τα λένε επειδή δεν ερευνούν την ιστορία πέρα από την μύτη του και σκοπός τους είναι μόνο να ειρωνευτούν και να υβρίσουν.
Το Σύνταγμα του 1968 ήταν αψόγως δημοκρατικό, αξιοποιούσε όχι μόνο την πείρα 140 χρόνια ελληνικής πολιτικής ιστορίας, αλλά και τις απόψεις της διεθνούς επιστήμης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αναφύονται στις σύγχρονες κοινωνίες εξαιτίας της αλματώδους αναπτύξεώς των.

Τι προέβλεπε το Σύνταγμα του 1968
Εδραίωνε την Βασιλευομένη Δημοκρατία και αποσαφήνιζε περιορίζοντας τις προνομίες του Βασιλέως, καθιέρωνε 3μελή Αντιβασιλεία σε περίπτωση χηρείας του θρόνου, ενίσχυε την εκτελεστική εξουσία από άποψη δικαιωμάτων και σταθερότητος, διαχώριζε την εκτελεστική από την νομοθετική εξουσία, υποχρέωνε τα κόμματα να οργανώνονται δημοκρατικά, καταργούσε την βουλευτική ασυλία, απαγόρευε την μετάσταση του βουλευτή από ένα κόμμα στο άλλο, μείωνε τον αριθμό των βουλευτών (από 300) σε 150, παρέτεινε την θητεία της κυβέρνησης και της Βουλής σε 5 έτη (από 4), κατοχύρωνε την πλήρη ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, καθιέρωνε για πρώτη φορά Βουλευτές Επικρατείας και Υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου, προστάτευε τις Ένοπλες Δυνάμεις από τις παρεμβάσεις της πολιτικής, έθετε βάσεις οργανωτικής εξυγίανσης και δραστηριοποίησης της διοίκησης, διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και καθιέρωνε νέα, κοινωνικής και οικονομικής φύσεως.
Επίσης καθιέρωνε νέους πολιτικούς θεσμούς όπως: Συνταγματικό Δικαστήριο, Συμβούλιο του Έθνους, Συμβούλιο Εθνικής Παιδείας, Επίτροπος Βουλής. Διευρύνθηκε ο ρόλος του Στρατού και καθιερώθηκε Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων και Ανώτατον Συμβούλιον Εθνικής Αμύνης (ΑΣΕΑ), 
Δεν εξεπορεύθη από το εργαστήριο μίας ομάδος ειδικών ή από την αίθουσα συνεδριάσεων μίας συνελεύσεως. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποφάσισε μία μέθοδο πρωτότυπο και διεθνώς πρωτοφανή, αρκετά εκσυγχρονιστική και δημοκρατική. Την "ελευθέραν δημοσίαν συζήτησιν". Ο καθένας θα μπορούσε να εκφέρει την γνώμη του για το Νέο Σύνταγμα σε παραλληλισμό με το Σύνταγμα του 1952. Επίσης είχε την δυνατότητα να γράψει το αίτημα του, το παράπονο του, την άποψή του για την αναμόρφωση του Νέου Συντάγματος. Ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου του 1968 και τερματίστηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν 5.000.000 επιστολές! Και η εφαρμογή αυτού του νέου εκσυγχρονιστικού "προγράμματος" επιτυχής!
Οι επιστολές όλες επεξεργάστηκαν από μία "Κεντρική Επιτροπή" συγκροτηθείσα από το Υπουργείο Προεδρίας. Άρα, το Σύνταγμα του 1968 υπήρξε προϊόν δημοσίας συζήτησης.

Το δημοψήφισμα που το επικύρωσε
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, αν εξαιρέσουμε τους 590.000 μετανάστες που δεν είχαν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους, ήταν:
ΝΑΙ                           81,49%,
ΟΧΙ                           7,89%
Συνειδητή Αποχή     12%
Δηλαδή το 81% του Ελληνικού λαού είπε ΝΑΙ στο Σύνταγμα, ΝΑΙ στην Επανάσταση της 21ης Απριλίου, ΝΑΙ στον Γεώργιο Παπαδόπουλο! Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας!

Τονιστέον
Σ΄ αυτήν την προσπάθεια αποκατάστασης ορισμένων αληθειών για την 21η Απριλίου συμμετέχει και ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς των τελευταίων ετών: ο αξιότιμος κ. Μάνος Χατζηδάκης. Με τα βιβλία του, με τον λεπτομερή και ιστορικά τεκμηριωμένο λόγο του όχι μόνο αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια για την 21η Απριλίου αλλά φωτίζει και άγνωστες πλευρές του καθεστώτος των Συνταγματαρχών και φέρνει στο προσκήνιο νέα και σπάνια στοιχεία που σχεδόν κανείς Έλληνας δεν γνωρίζει!

Επίλογος
Δεν συμφωνούμε 100 τα 100 με το Σύνταγμα του 1968. Αλλά το προτιμούμε διότι παγιώνει την Βασιλευομένη Δημοκρατία και εξυψώνει τον Βασιλέα ως σύμβολο εθνικής ενότητος, διατηρεί την παιδεία στον ελληνοχριστιανικό της χαρακτήρα, διασφαλίζει τον πολιτικό βίο από ρουσφετολογικές αντιλήψεις, αποπαγιδεύει τον Στρατό από πολιτικές αναμείξεις ενισχύοντας παράλληλα τον ρόλο του και οικοδομεί μία κοινωνική και οικονομική Δημοκρατία. Ένα νέο πολίτευμα, με νέους θεσμούς.
Αυτήν την δημοκρατία προτιμούμε και το Σύνταγμα του 1968 πιστεύουμε πως, με τις κατάλληλες προσαρμογές στο σήμερα, πρέπει να εφαρμοστεί εκ νέου αν θέλουμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος!

3 σχόλια:

  1. Κατ' ἀρχάς, στὸ δημοψήφισμα διεπράχθη 100% νοθεία. Εἶναι ἀστεῖο καὶ μόνον νὰ δεχώμαστε ὡς γνήσιο τὸ ἀποτέλεσμα. Π.χ. στὴν Ἠμαθία σὲ ΟΛΑ τὰ τμήματα πλὴν ἑνὸς (καὶ 'κεῖ, λόγῳ τρομοκρατηθέντος δικαστικοῦ ἀντιπροσώπου κατόπιν τοῦ «κηρύγματος» τοῦ διωρισμένου νομάρχου τὴν προπαραμονή) ὑπερίσχυσε τὸ ΟΧΙ. Πλήν, τὸ ὑπουργεῖο Ἐσωτερικῶν ἀνεκοίνωσε 70% καὶ πλέον ΝΑΙ! Τὰ 5.000.000 ἐπιστολῶν εἶναι ἐπίσης μέγα ψεῦδος. Καλὰ ποὺ δὲν μᾶς εἶπαν ὅτι τὶς ἀνέγνωσαν κιόλας! Χάνουμε τὴν ἀξιοπιστία μας ὅταν διαδίδουμε καταφανῆ ψέμματα.
    Ἡ ἀπαγόρευσι στὸν βουλευτὴ νὰ ἀλλάζῃ κόμμα, δυναμώνει τὸν ἀπόλυτο μοναρχία τῶν κομματικῶν ἀρχηγίσκων καὶ ὄχι τὴν δημοκρατία. Ὁμοίως τὰ κατὰ κανόνα ἄνευ σταυροδοσίας ἐκλεγόμενα κομματόσκυλα καὶ πρῴην πρωθυπουργοὶ ἐκλέγονται βουλευτές Ἐπικρατείας ἢ διορίζονται ὡς ὑπουργοὶ ἄνευ χαρτοφυλακίου.
    Τὸ Σύνταγμα τοῦ 1952 ἦταν ἀπείρως ἀνώτερο. Θεσμοθετουμένη Ἀντιβασιλεία εἶναι μόνον στημένη ἀνωμαλία. Οἱ βενιζελογενεῖς ἐπίορκοι Ἀπριλιανοὶ καθιστοῦσαν δὲ τὸν Στρατὸ στάδιο ἐπιβολῆς καὶ ἀνελίξεως πολιτικάντηδων, κατὰ τὰ «πρότυπα» τοῦ ἐπαράτου Στρατιωτικοῦ Συνδέσμου (1909). Καλλίτερα νὰ εἶναι ὁ Βασιλεὺς Ἀρχηγὸς τῶν Ἐνόπλων Δυνάμεων καὶ ῥυθμιστὴς τοῦ πολιτεύματος παρὰ γλάστρα.

    Τὸ μόνον θετικὸ στοιχεῖο ἦταν ὁ διαχωρισμὸς κυβερνήσεως καὶ νομοθετῶν/βουλευτῶν._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κ. Χατζηνικολάου, σ΄ όλα τα δημοψηφίσματα έγινε νοθεία. Εγώ, γράφω πως το είδαν αυτό οι ξένοι αντιπρόσωποι των ΜΜΕ και πουθενά δεν εντόπισαν παρατυπία.
      Δεύτερον, όσον αφορά το 70%, είναι αλήθεια (κατ΄ ακρίβειαν 71,35%) αλλά εξαιρούμε τους 590.000 μετανάστες που ΔΕΝ διαγράφηκαν από τους εκλογικούς καταλόγους.
      Τρίτον, οι 5.000.000 επιστολές είναι Αλήθεια! Μπορεί κάποιος να έστειλε 3 επιστολές. Η Επιτροπή εργαζόταν κυριολεκτικά πυρετωδώς για να τις ταξινομήσει, να τις αναλύσει και να διαμορφώσει τις απόψεις και τις τάσεις κοινής γνώμης γύρω από το Σύνταγμα.
      Τέταρτον, επιτρεπόταν η δήλωση ανεξαρτησίας από μέρους του βουλευτού και όχι η προσχώρησή του σε άλλο κόμμα.
      Πέμπτον, διευκρινίζουμε ότι "Δεν συμφωνούμε 100 τα 100 με το Σύνταγμα του 1968". Αλλά το θεωρούμε καλύτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αντιβασιλεία προβλεπόταν σε περίπτωση χηρείας του Θρόνου. Όχι μόνιμη.
      Και προτιμούμε και εμείς τον Βασιλέα Αρχηγό των ΕΔ αλλά να υπήρχε και ΑΣΕΑ για να αποτρέπεται η εμπλοκή των πολιτικάντηδων στις ΕΔ.

      Ευχαριστούμε για το σχόλιο καθώς μου δόθηκε η δυνατότητα να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα περισσότερο!

      Διαγραφή
  2. Μάνος Χατζηδάκης13 Ιουλίου 2014 στις 3:10 μ.μ.

    Φίλτατε κε Χατζηνικολάου. Το ανωτέρω σχόλιο με κάλυψε ως προς την απάντηση που ήμουν έτοιμος να δώσω. Θέλω μόνον να προσθέσω τα εξής. Αν είναι ποτέ δυνατόν άνθρωπος να εξυμνεί το Σύνταγμα "Χαμδη-Καραμαούνα" του 1952!! Ήταν ένα ολέθριο Σύνταγμα το οποίο εψηφισθη με τη αποχή της δεξιάς αντιπολιτεύσεως (Ελληνικός Συναγερμός) από το "βενιζελογενές Κέντρο". Ήταν μία συρραφή διατάξεων με προπολεμική νοοτροπία, χωρίς καμμία ασφαλιστική δικλείδα και με πλήρη έλλειψη θεσμών. Η προστασία του προμεταξικού παλαιοκομματισμού. Όλος ο πολιτικός κόσμος ανεγνώριζε την πλήρη ανεπάρκειά του που οδήγησε στις αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις και από το 1963 η αναθεώρησίς του ήταν καθολικό αίτημα! Όσον αφορά την φράση περι..."βενιζελογενών Απριλιανών"!!... πρώτη φορά ακούω τέτοια συκοφαντία (και ως τώρα νόμιζα ότι έχω ακούσει τα πάντα για την.."επάρατο", αλλά ποτέ δεν είναι αργά). Σας πληροφορώ λοιπόν ότι ό λ ο ι οι αξιωματικοί της 21ης Απριλίου ήσαν ακραιφνείς βασιλόφρονες! (πιο πολύ από τον ίδιο τον τελευταίο εκπρόσωπο του θεσμού όπως τελικά απεδείχθη). Οι περισσότεροι δε (τους γνώρισα σχεδόν όλους) ήσαν αντιβενιζελικοί και μεταξικοί!... Αυτά για να μη λέμε ότι θέλουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή