Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΕΠΟΚ)

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Σπάνια στοιχεία, πληροφορίες που λίγοι τις γνωρίζουν, θα μάθετε στο παρακάτω άρθρο αν το μελετήσετε προσωπικά. Κατ΄ αρχήν να ευχαριστήσω τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, έναν ασυμβίβαστο ιστορικό συγγραφέα που η πέννα του γράφει τεκμηριωμένες αλήθειες!

Στα μέσα του 1972 ήταν εμφανές ότι όλες οι βασικές προϋποθέσεις - στόχοι του απριλιανού καθεστώτος ως προς την θεσμική ολοκλήρωση, την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, την διοικητική αναδιάρθρωση έβαιναν σύντομα προς την εκπλήρωσή τους.

Οι πρώτες προσεγγίσεις
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έκρινε πως είχε επέλθει η στιγμή της σταδιακής προπαρασκευής της χώρας για την οργάνωση ενός νέου πολιτικού βίου και τις πρώτες εκλογές. Στις 7 Ιουλίου 1972 κάλεσε τον τότε Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Κάρτερ και τον είπε "Ήλθε ο καιρός να τεθεί τέρμα στην παρένθεση των εκτάκτων εξουσιών [...] Χρειάζεται μία Δευτέρα Επανάστασις. Πολιτική και βραχείας διάρκειας". Κατά τον ίδιο τρόπο, προσέγγισε τον τότε Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών αντίστοιχα Γεράσιμο Φραγκάτο και Λουκά Πάτρα.
Στις αρχές Αυγούστου 1972 συγκροτήθηκε μία άτυπη "γνωμοδοτική" επιτροπή πολιτικών εξελίξεων με την κωδική ονομασία "Επιτροπή Ανθρωπίνου Δυναμικού". Στελέχη αυτής της επιτροπής ήταν στενοί συνεργάτες του Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τον "μνημονιογράφο" της Επιτροπής Άγγελο Παπαθάνου ο Παπαδόπουλος "επινόησε και σχεδίασε την δημιουργία και εμφάνιση αρχικά, ενός Πολιτιστικού Σωματείου, αφανούς πυρήνα πολιτικού σχεδιασμού. Έργο του πυρήνα αυτού στην αρχή, ήταν να επισημάνει και να προσελκύσει την αφρόκρεμα της κοινωνίας -των αρίστων- από κάθε Νομό της χώρας για να αποτελέσουν τα επιφανή αυτά στοιχεία, στελέχη του Πολιτιστικού Σωματείου, το οποίο θα μετατρεπόταν το συντομώτερον δυνατόν σε πολιτική κίνηση - κόμμα αναγεννητικού χαρακτήρα".
Η "Επιτροπή Ανθρωπίνου Δυναμικού" από τον Αύγουστο του 1972 μέχρι τον Απρίλιο του 1973 πραγματοποίησε συνολικά 52 συνεδριάσεις! Ταυτοχρόνως, τα μέλη της ξεκίνησαν μία εκστρατεία προς όλους τους Νόμους της χώρας.

Η ομιλία στην Κρήτη και τα σαμποτάζ
Στην συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου 1972, το εκκολαπτόμενο κίνημα ονομάστηκε από τον Λουκά Πάτρα: "Εθνικό Πολιτιστικό Κίνημα" και αποφασίστηκε η υπογραφή του Καταστατικού, η Ιδρυτική Συνέλευση στην Αθήνα κλπ. Τον Δεκέμβριο αποφασίστηκε αφού ενσαρκωθεί σε οργάνωση να διασπασθεί σε 2 κόμματα. 
Στις 20-22 Δεκεμβρίου 1972, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος πραγματοποίησε περιοδεία στην Κρήτη για να σηματοδοτήσει για πρώτη φορά την πορεία προς την ομαλότητα και τις κάλπες. Η ομιλία του στα Χανιά με αυτό το νόημα, προκαλεί θύελλα ενθουσιασμού. Μάλιστα, ο 21απριλιανός ηγέτης "έριξε" ένα νέο σύνθημα "Η Επανάστασις διά τον λαόν, με τον λαόν, διά του λαού"! Σύνθημα που τόνιζε την επιστροφή στον πολιτικό βίο!
Όμως, η σκληροπυρηνική πτέρυγα της 21ης Απριλίου που ήθελαν διαιώνιση του στρατιωτικού καθεστώτος και κατάργηση της Βασιλείας, δεν της άρεσαν οι κινήσεις του Παπαδόπουλου. Και ξαφνικά, έπεσαν κάποια μυστηριώδη τηλεφωνήματα από την Αθήνα (τηλεφώνησαν ή Ρουφογάλης ή Αγγελής ή Ιωαννίδης), και το σκηνικό άλλαξε. Ο Παπαδόπουλος φανερά δύσθυμος, αμίλητος και βαρύς, έτρωγε ελάχιστα στα επίσημα γεύματα, κάπνιζε συνεχώς και αποσυρόταν νωρίς στο δωμάτιό του. Κάποια απειλή βάραινε την ατμόσφαιρα. Οι «σκληροί» από την πρωτεύουσα, είχαν εξαπολύσει τελεσίγραφα.
Μέσα σ’ αυτήν την ηλεκτρισμένη αλλά και θολή ατμόσφαιρα, ο Παπαδόπουλος επέμενε και συνέχισε. Υπόλοιποι σταθμοί στην περιοδεία του υπήρξαν το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και ο Άγιος Νικόλαος όπου τέτοιας λαϊκής υποδοχής όσο κανείς άλλος πολιτικός!

Ελληνικό Πολιτιστικό Κίνημα! (ΕΠΟΚ)
Μετά από συνεδριάσεις, προσεκτικά βήματα και μελετημένες κινήσεις, στις 13 Φεβρουαρίου 1973 πραγματοποιήθηκε η Ιδρυτική Συνεδρία του Ελληνικού Πολιτιστικού Κινήματος (Ε.ΠΟ.Κ.). Συμμετείχαν Πάτρας, Κάρτερ, Φραγκάτος και αλλά 18 ιδρυτικά του στελέχη. Σκοπός του κινήματος αρχικά ήταν η ανάδειξη της νέας πολιτικής ηγεσίας και η οικοδόμηση ενός νέου πολιτικού βίου. Προβλεπόταν δε, να προκύψουν από το Κίνημα μία ή δύο πολιτικές παρατάξεις΄ να δημιουργηθεί κατ΄ αρχάς κόμμα Επαναστάσεως με αρχηγό τον Γ. Παπαδόπουλο!
Μετά από πυρετώδεις διεργασίες, στις 5 Απριλίου 1973 ήρθε στην δημοσιότητα το καταστατικό του ΕΠΟΚ και στις 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα η πρώτη Συνέλευση του ΕΠΟΚ με συμμετοχή πάνω από 400 στελέχη απ΄ όλη την επικράτεια! Ως προσωρινός Πρόεδρος του ΕΠΟΚ εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός και Αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ιωάννης Ξυδόπουλος και ορίστηκε προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο. Από την επομένη, τράβηξε διεθνές ενδιαφέρον και άρχισαν να ανοίγουν παραρτήματα του ΕΠΟΚ σ΄ όλη την Ελλάδα με αθρόες προσχωρήσεις! Οι εντολοδόχοι του Παπαδόπουλου που γύριζαν στην επαρχία για να προωθήσουν το ΕΠΟΚ, παρακολουθούνταν, απειλούνταν και σαμποτάρονταν από τους «σκληρούς» του Ιωαννίδη!
Ωστόσο, τα στελέχη του συνέχιζαν τις κινήσεις τους και τις επαφές τους και τροφοδοτούσαν τις εφημερίδες με υλικό όσο δυνατόν περισσότερο.

Προς το άδοξο τέλος του...
Μετά την ανταρσία του Ναυτικού (Μάιος 1973), ο Παπαδόπουλος άλλαξε τον τρόπο πολιτικοποιήσεως και αντί να γίνει διά του ΕΠΟΚ του οποίου θα ετίθετο επικεφαλής έγινε δια της καταργήσεως της Βασιλευομένης Δημοκρατίας (1 Ιουνίου 1973). Ο Παπαδόπουλος τότε ανέλαβε "Πρόεδρος Δημοκρατίας" και έτσι έπαυσε να υπάρχει η δυνατότητα να ηγηθεί του κόμματος που θα προέκυπτε από το ΕΠΟΚ.
Ωστόσο, στις προγραμματισμένες εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου 1974 το προκύπτον κόμμα θα κατέβαινε στις εκλογές ως ένα από τα νέα κόμματα που ιδρύοντο. Το πιο πιθανό ήταν να συνεργαζόταν με το κόμμα Μαρκεζίνη που είχε χρέη υπηρεσιακού-μεταβατικού πρωθυπουργού .
Το ΕΠΟΚ, μετά το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα Ιωαννίδη της 25ης Νοεμβρίου 1973, διαλύθηκε. Όπως και κάθε προσπάθεια εκδημοκρατισμού! Και έτσι απέτυχε μία προσπάθεια ανακαίνισης του πολιτικού βίου της χώρας που σίγουρα θα είχε αποδώσει περισσότερους καρπούς στην Ελληνική κοινωνία και η Ελλάδα θα ήταν υπερδύναμη στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και μία από τις υπολογίσιμες δυνάμεις στην Ευρώπη. Αλλά οι Μεγάλοι δήθεν "σύμμαχοι" άλλα έχουν στο μυαλό τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου