Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

«ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΔΩΣΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΟΥ»!

Προλογίζει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Όλοι γνωρίζουμε ότι τον Όθωνα Α΄ δεν τον εκθρόνισε μία "λαϊκή εξέγερση" αλλά ο αγγλοκίνητος όχλος. Κάθε μία από τις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) είχε λόγο να εκθρονίσει τον Όθωνα, εκάστη για τα δικά της συμφέροντα. Οι λόγοι ήταν πολλοί, η αφορμή ήταν μία και η πρωτοβουλία της "γηρασάσης εν αμαρτίαις" Αγγλίας.
Τον Ιανουάριο του 1861 ο Άγγλος Υπουργός Εξωτερικών λόρδος Χένρι Τζον Τεμπλ Πάλμερστον. είχε προτείνει στον Όθωνα την απόδοση των Επτανήσων στην Ελλάδα με την ενυπόγραφη προϋπόθεση να ενταφιάσει τον ισόβιο ζήλο για επέκταση των Ελληνικών συνόρων ώστε να απαρνηθεί την Μεγάλη Ιδέα. Παρά την άρνηση του Όθωνα, ο Πάλμερστον επέμενε και έστειλε απεσταλμένο τον σερ Χένρι Έλιοτ για να τον μεταπείσει. Την συνέχεια του άρθρου αναλαμβάνει απόσπασμα από το βιβλίο του ιστορικού κ. Κων/νου Μπαρμπή "Όθωνας Α΄. Ο Μεγαλοϊδεάτης Βασιλιάς":

«Εγώ δεν πρόκειται να γίνω προδότης του έθνους!»
«Μεγαλειότατε», κούνησε το κεφάλι ο Βρετανός απεσταλμένος Έλιοτ, «σας αφήνω να σκεφθείτε το θέμα ωριμότερα. Θα επανέλθω για την τελική σας απάντηση μετά από τρεις ημέρες»...
Επανήλθε. Και ρώτησε τον Έλληνα Βασιλιά, αν είχε αλλάξει γνώμη.
«Σας επαναλαμβάνω», τόνισε με γαλήνια ηρεμία ο Όθωνας, «ότι μου είναι αδύνατον να προδώσω το Έθνος μου»!
Ο άλλος τον ατένισε με οίκτο ανάμεικτο με μικρόψυχη κακία.
«Φαντάζομαι ότι θα αντιλαμβάνεστε, Μεγαλειότατε, τις συνέπειες αυτής σας της άρνησης...»
Το βλέμμα του Όθωνα είχε την γνώριμη λάμψη της Λεωνιδικής και Κωνσταντινοπαλαιολογικής λεβέντικης αποφασιστικότητας καθώς έκλεινε κοφτά την συζήτηση:
«Και βέβαια τις αντιλαμβάνομαι! Πρόκειται να χάσω το το θρόνο μου. Αλλά αυτό μου είναι χίλιες φορές προτιμότερο από το να γράψει η ιστορία ότι πρόδωσα την Ελλάδα!»
Με μία ελαφρή, σχεδόν αδιόρατη κλίση του κεφαλιού του ο Άγγλος αποχώρησε από την αίθουσα του θρόνου.
Ήξερε ότι από δω και πέρα αυτός ο ξεροκέφαλος μεγαλοϊδεάτης βασιλιάς θα μετρούσε αντίστροφα τις ημέρες παραμονής του στον Ελληνικό θρόνο...

Ο διάλογος είναι αυθεντικός. Και διασώθηκε χάρη στην έκθεση που υπέβαλε στο "αφεντικό" του τον Πάλμερστον ο σερ Χένρι Έλιοτ, μόλις κατέβηκε από τα ανάκτορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου