Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΕΤΣΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

Γράφει ο Nicolas Tantzos στο βιβλίο του "Κωνσταντίνος ΙΓ΄" (μτφρ Κων/νου Μπαρμπή).

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ και ο Διάδοχος Παύλος αγωνίστηκαν μ΄ όλες τους τις δυνάμεις για να υπερασπιστούν τη χώρα τους πρώτα εναντίον της Ιταλίας, που τον Στρατό της καταδίωξαν αρκετά βαθιά μέσα στην Αλβανία, κι αργότερα εναντίον της γερμανικής εισβολής.
Στις 2 Ιανουαρίου 1941 ήρθε στην Αθήνα ο δρ. φον Άνγκερερ, ειδικός απεσταλμένος του Χίτλερ. Ο φον Άνγκερερ είχε γνωρίσει παλιότερα, σε μία κοινωνική εκδήλωση, τον διάδοχο Παύλο και την σύζυγό του πριγκίπισσα Φρειδερίκη. Ειδοποίησε τη Φρειδερίκη ότι της έφερνε μία επιστολή του πατέρα της και ότι ήθελε να της την παραδώσει ο ίδιος. Η πριγκίπισσα τον κάλεσε να την επισκεφθεί την ίδια μέρα. Αφού της έδωσε το γράμμα, ο φον Άνγκερερ της είπε ότι ο πατέρας της του είχε αναθέσει να μεταβιβάσει στην ίδια και στο σύζυγό της κάποια προφορικά του μηνύματα. Η πριγκίπισσα απάντησε ότι θα συμβουλευόταν τον άντρα της και θα του απαντούσε. Στην επιστολή του ο πατέρας της υπογράμμιζε το άσκοπο της συνέχισης της αντίστασης, που θα υποχρέωνε την Γερμανία να παρέμβει για να βοηθήσει την Ιταλία. Η Φρειδερίκη σοκαρίστηκε διαβάζοντας το περιεχόμενο του γράμματος, αλλά μετά πρόσεξε την προσφώνηση στην αρχή της επιστολής ("Αγαπητή του κόρη"), αλλά και την κατάληξή της: "Ο αγαπημένος σου πατέρας". Την πλημμύρισαν αμέσως οι αμφιβολίες και οι υποψίες, αφού οι γονείς της την αποκαλούσαν πάντοτε "Μωρό μας Φρεντερίκε" και έκλειναν τα γράμματά τους με τις λέξεις "Πάπι ή Μάμι". Ο Διάδοχος Παύλος την συμβούλεψε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πατέρα της. Μίλησαν αρχικά για διάφορα οικογενειακά θέματα και έπειτα η Φρειδερίκη είπε: "Πήρα το γράμμα σου".
"Ποιο απ΄ όλα;" τη ρώτησε ο πατέρας της.
"Εκείνο με το οποίο μου δίνεις ένα σωρό συμβουλές".
"Α, γι΄ αυτό μιλάς", γέλασε ο πατέρας της. "Κοίταξε μωρό μου Φρεντερίκε, έγω όφειλα να σου πω τις σκέψεις μου, αλλά εσύ δεν ακούς ποτέ τον πάπι σου, έτσι δεν είναι; Με καταλαβαίνεις;"
Όταν ο φον Άνγκερερ επέστρεψε, τόνισε ότι η δραστική μεταβολή της πολιτικής της Ελλάδος, που ήταν απαραίτητη, μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο υπό νέα ηγεσία, αφού ο βασιλιάς Γεώργιος ήταν τόσο διαποτισμένος από τις ιδέες και τα συναισθήματά του, ώστε να μην μπορεί να μεταβάλει τις τοποθετήσεις του, ενώ ο Μεταξάς ήταν πολύ δεσμευμένος με τους Συμμάχους και επομένως δεν υπήρχε πιθανότητα ν΄ αλλάξει γραμμή. Στην συνέχεια πρότεινε ανακτορικό πραξικόπημα για να καταλάβει το θρόνο ο Παύλος.
"Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα ήμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε τέτοιο ρόλο;" ρώτησε αγανακτισμένος ο διάδοχος.
Ο δρ. φον Άνγκερερ άρχισε να λέει ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, ο πρίγκιπας δεν διατηρούσε αγαθές σχέσεις με τον Μεταξά και προσέθεσε ότι η Φρειδερίκη ήταν Γερμανίδα. Εκείνη τον διέκοψε με οργίλο ύφος:
"Κάνετε λάθος, κύριε. Είμαι Ελληνίδα. Μπορείτε να το καταλάβετε; Όταν παντρεύτηκα τον άντρα μου έγινα Ελληνίδα και τώρα νιώθω περισσότερο περήφανη γι΄ αυτό από κάθε άλλη στιγμή της ζωής μου. Αυτά που σας είπα να τους μεταβιβάσετε, όταν γύρισετε εκεί από όπου ήρθατε".
Ήταν η δεύτερη φορά στη ζωή του που ο διάδοχος Παύλος απέρριπτε προσφορά για ανάρρηση στο θρόνο.
Ο πρίγκιπας πήγε αμέσως να συναντήσει το βασιλιά Γεώργιο και του είπε τι είχε συμβεί. Παραλλήλως ενημερώθηκε κι ο πρωθυπουργός*.
Ο Βασιλιάς είχε ξεκαθαρισμένες  αντιλήψεις: ακόμα και αν δεχόταν γερμανική επίθεση, η Ελλάδα δεν θα υπέκυπτε! Θα αντισκεκόταν "μέχρις εσχάτων". Ήδη ήταν σαφές ότι η Γερμανία ετοιμαζόταν να επέμβει...

* Ο Ιωάννης Μεταξάς.

Επίλογος ΔΕΡ
Απάντηση γνήσιας Ελληνίδας. Είναι μία σπάνια ιστορία που δείχνει πόσο εγκολπώθηκε την Ελληνικότητα η αείμνηστη Βασίλισσα Φρειδερίκη. Αυτή η αγάπη προς την Ελλάδα και τους Έλληνες φάνηκε με τα έργα της: Παιδουπόλεις, Έρανοι, Υγειονομικά Συνεργεία, Φανέλα του Στρατιώτη, Εθνικό ίδρυμα, Βασιλική Πρόνοια, προικοδότηση απόρων κορασίδων, ειδικά βιβλίαρια σε φτωχούς κλπ.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΓΙΑ ΦΙΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ!!!!!!!!!!!ΜΗΤΕ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ!!!!!!!!!!!ΥΠΗΡΞΑΚΝ ΑΞΙΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!!!!!!!!!!!!ΑΙΩΝΙΑ ΤΩΝ Η ΜΝΗΜΗ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή