Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΒ΄ ΣΤΟΝ ΚΑΙΖΕΡ

Από το βιβλίο "Κωνσταντίνος ΙΓ΄" του Nicolas Tanzos (μτφρ Κων/νου Μπαρμπή).

Ο κάιζερ Γουλιέλμος θέλησε να εκμεταλευθεί την απονομή, το 1913, της στραταρχικής ράβδου στο βασιλιά Κωνσταντίνο ΙΒ΄ και τον γάμο του βασιλιά με την αδελφή του και με το γνώριμο αυταρχικό ύφος του επιδίωξε να αναγκάσει τον Κωνσταντίνο να γίνει σύμμαχος της Γερμανίας και των Κεντρικών Δυνάμεων. Δεν δίστασε μάλιστα να στείλει τηλεγράφημα στον Έλληνα Βασιλιά με το οποίο τον απειλούσε με σοβαρές συνέπειες, αν δεν προσχωρούσε στη γερμανική παράταξη.
Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος σχολίασε: "Απαράδεκτο! Φαντάστηκε πως είμαι Γερμανός; Και επειδή μου προσέφερε μία στραταρχική ράβδο, πιστεύει πως μου δημιούργησε κάποια ηθική υποχρέωση απέναντί του Αν το νομίζει, είμαι πρόθυμος να του την επιστρέψω αμέσως... Μα, είναι τόσο ανόητος;... Εμείς είμαστε Έλληνες και πάνω απ΄ όλα βάζουμε τα συμφέροντα της Ελλάδος". Και τελικά διαμήνυσε στον Κάιζερ τι μπορούσε να κάνει και "που" να βάλει την ράβδο του.
"Πάντως, αυτό που επιβάλλεται προς το παρόν είναι να μείνουμε ουδέτεροι. Αλλά είναι και θα είναι των αδυνάτων αδύνατο να γίνουμε σύμμαχοι της Γερμανίας!"

Πηγές:
* Ελληνική Λευκή Βίβλος, αριθ. 19, 20, 22.
* Τηλεγράφημα αριθ. 702-231, Αθήνα, 2 Αυγούστου 1914.
* Πρίγκιπα Νικολάου, Πολιτικά Απομνημονεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου