Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (1)

Γράφουν δύο από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓ΄ - Γεώργιος Παπαδόπουλος. Δύο προσωπικότητες που σημάδεψαν την Ελλάδα. Που και οι δύο συκοφαντήθηκαν και υβρίστηκαν. Γιατί; Γιατί ήθελαν, αμφότεροι έκαστος από την δική του σκοπιά και θέση, να αλλάξουν την Ελλάδα, να δώσουν πνοή και ανάσα σ΄ αυτόν τον λαό. Ήταν δυστύχημα γι΄ αυτόν τον τόπο που δεν συνεργάστηκαν! Η Ελλάδα θα είχε γνωρίσει διαφορετικές ημέρες, ημέρες προόδου και ασφάλειας. Αλλά οι επιλογές και των δύο τους στοίχισαν. Στον Κωνσταντίνο (τον τελευταίο επί της γης Ορθόδοξο) θρόνο, στον Παπαδόπουλο την αξιοπρεπή ζωή στο υπόλοιπο του βίου του και εν τέλει στοίχισαν στην Ελλάδα.
Αυτά τα 4 άρθρα είναι αφιερωμένα στην πορεία αυτών των 2 ανθρώπων κατά την εξαετία 1967-73. Σ΄ αυτό το άρθρο μας βοήθησαν τα μάλα οι σπάνιες πληροφορίες, τα μοναδικά ντοκουμέντα και πηγές του ιστορικού συγγραφέα κ. Μάνου Χατζηδάκη. Ο κ. Χατζηδάκης, με την οξύτητα και την αντικειμενικότητα που τον διακρίνει, μελετά ψύχραιμα τα ιστορικά γεγονότα και κάνει μία εξαιρετική δουλειά για να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια για την 21η Απριλίου. Του αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί είναι σπάνιος άνθρωπος.

Η αντίδραση των Απριλιανών μετά το βασιλικό αντικίνημα
Ο Κωνσταντίνος, γαλουχημένος σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από τους κινηματίες της 21ης Απριλίου, απεχθανόταν την μέθοδο πραξικοπημάτων και δεν εμπιστεύτηκε ποτέ τους Συνταγματάρχες, παρά τις υποσχέσεις για εκδημοκρατισμό που του έδιναν. Έτσι, (και επηρεασμένος από συμβούλους του αλλά και για άλλους λόγους που τους αναπτύσσουμε σε άρθρα μας) αποφάσισε να τους ανατρέψει και να αποκαταστήσει την συνταγματική τάξη. Όταν απέτυχε το αντικίνημά του (13 Δεκεμβρίου 1967) τέθηκε από το επιτελείο των κινηματιών θέμα πολιτειακού! Οι λεγόμενοι "μικροί" αξιωματικοί ήταν σφόδρα αντιβασιλικοί και αυτό φαίνεται από τις παρακάτω δηλώσεις τους:
* Κων/νος Ασλανίδης: "Εάν επανέλθει ο Κωνσταντίνος θα τον σκοτώσω"!
* Μιχάλης Μπαλόπουλος: "Να προειδοποιηθή ο Κωνσταντίνος για να ξέρει τι τον περιμένει..."
Ο Ι. Λαδάς τον αποκαλούσε "κωλόπαιδο" ενώ ο Ν. Μακαρέζος απαιτούσε την άμεση κατάργηση του βασιλικού θεσμού.
Ωστόσο, Γ. Παπαδόπουλος, Γ. Ζωιτάκης, Οδ. Αγγελής επέρριψαν την ευθύνη για την βασιλική ενέργεια στους συμβούλους του Βασιλέως, ο δε Δ. Παττίλης στο "παλαιοκομματικόν καθεστώς" .

Οι πρώτες ενέργειες του Παπαδόπουλου
Ο Παπαδόπουλος, μετά την πρωθυπουργοποίησή του, έδωσε ρητή διαταγή να διατηρηθεί σ΄ όλες τις δηλώσεις αυτό το πνεύμα, δηλ. ο Βασιλεύς "παρεσύρθη", "εξηπατήθη", "παρεπλανήθη" κλπ. Έπειτα εξέδωσε "Εγκύκλιο" προς όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες: Οι φωτογραφίες των Βασιλέων παραμένουν ανηρτημένες και το "Πολυχρόνιον" συνεχίζει να ψάλλεται στις Εκκλησίες!
Το μεσημέρι της 14ης Δεκεμβρίου 1967, ο ιατρός Δοξιάδης μετέφερε στον Βασιλέα το πρώτο μήνυμα του Παπαδοπούλου: "Να μην ανατινάξη τις γέφυρες ο Βασιλεύς. Ας μην κάνη τίποτε που θα επιδεινώση την κατάστασιν".
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Παπαδόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά στην Ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη με τον Αυλάρχη του Βασιλέως Λεωνίδα Παπάγο και του είπε μεταξύ άλλων: "Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για το καλό της Πατρίδος. Ο διχασμός είναι παραφροσύνη που πρέπει να αποφευχθή".

Συνάντηση Βασιλέως Κωνσταντίνου με Σπαντιδάκη, Πιπινέλη και Ιερώνυμο
Ο Κωνσταντίνος, η Άννα-Μαρία  εγκαταστάθηκαν στην Ρώμη στην Ελληνική πρεσβεία της Ρώμης κατόπιν σχετικής άδειας που υπέβαλε ο οικείος πρεσβευτής στον Παπαδόπουλο. Η Φρειδερίκη, η πριγκίπισσα Ειρήνη και τα 2 παιδιά των Βασιλέων Αλεξία και Παύλος στην έπαυλη "Πολισένα". Στις 18 Δεκεμβρίου, ο Κωνσταντίνος δίνει εντολή να επανέλθουν στην Ελλάδα τα 2 αεροσκάφη, καθώς η κατάσταση στην Κύπρο ήταν και πάλι οξυμένη
Στις 14 Δεκεμβρίου, έσπευσε να συναντήσει τον Βασιλέα στην ιταλική πρωτεύουσα από τις Βρυξέλλες (όπου μετείχε σε διάσκεψη των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ) ο Γρηγόριος Σπαντιδάκης. Συμβούλευσε τον Κωνσταντίνο να ανεβεί αμέσως στο αεροπλάνο και να γυρίσει στην Ελλάδα. Η πρόταση απορρίφθηκε. Ο Βασιλιάς ξεκαθάρισε πως θα ερχόταν μόνο αν γίνονταν δεκτοί οι δικοί του όροι: δηλ. αποχώρηση των κινηματιών από την εξουσία, επιστροφή του Στρατού στους στρατώνες, πλήρης επαναλειτουργία του Συντάγματος του 1952 και νέες εκλογές από μεταβατική υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Στις 15 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα η συνάντηση Βασιλιά με τον Παναγιώτη Πιπινέλη ο οποίος του είπε: "Τι εκάματε Μεγαλειότατε; Γιατί δεν μου αποκαλύψατε τα σχέδιά σας; Εάν είχατε μιλήσει θα σας είχα εμποδίσει να προχωρήσετε σ΄ αυτήν την κίνησιν... Μεγαλειότατε, πρέπει να γυρίσετε στην Ελλάδα. Αλλά για να συμβή αυτό απαιτείται χρόνος, αφού προηγουμένως βελτιωθούν οι σχέσεις σας με την Κυβέρνηση..." Έπειτα, έγινε σύσκεψη στην πρεσβεία της Ρώμης υπό την προεδρία του Βασιλιά με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του Υπουργού Εξωτερικών Πιπινέλη, του πτεράρχου Χαρ. Ποταμιανού, του πρώην πρωθυπουργού Κων/νου Κόλλια. Ο Κωνσταντίνος ήταν σαφής και κατηγορηματικός: Δεν έτρεφε την παραμικρή εμπιστοσύνη στους κινηματίες! Ωστόσο, μετά από επιμονή των Κόλλια και Πιπινέλη επέτρεψε στον τελευταίο να εξετάσει την δυνατότητα επιστροφής του υπό την προϋπόθεση του ορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας εκλογών σε πολύ σύντομο χρόνο.

"Ζήτω ο Βασιλεύς"!
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αμέσως μερίμνησε να αποστέλλεται η βασιλική χορηγία και να σταλούν στο Βασιλέα το αυτοκίνητο και τα προσωπικά του αντικείμενα. Την παραμονή των Χριστουγέννων έστειλε θερμότατο ευχετήριο τηλεγράφημα στον Βασιλέα. Και λίγες μέρες μετά έλεγε στον Λεωνίδα Παπάγο: "Είμαι βασιλικός από την κοιλιά της μάνας μου, όταν την κυνηγούσαν οι Κρητικοί του Βενιζέλου. Όσο κάθομαι στην καρέκλα αυτήν, ο Βασιλεύς θα γυρίση".
Στις 21 Δεκεμβρίου 1967, ο Παπαδόπουλος παρίστατο στην ορκωμοσία των νέων Ευελπίδων στην Σχολή Ευελπίδων. Ο Διοικητής της Σχολής Υποστράτηγος Α. Πολίτης εκφώνησε στο τέλος της τελετής, Ημερήσια Διαταγή του, η οποία κατέληγε με ζητωκραυγές υπέρ του Έθνους, της 21ης Απριλίου, του Στρατού και της Σχολής. Και τότε ξαφνικά ο Παπαδόπουλος σηκώθηκε και συμπλήρωσε με στεντόρεια φωνή: "Ζήτω ο Βασιλεύς!" Όλοι έμειναν εμβρόντητοι.
Στις 30 Δεκεμβρίου 1967, η Βασίλισσα Άννα-Μαρία απέβαλλε το κυοφορούμενο τρίτο τέκνο της. Ο Παπαδόπουλος αμέσως απέστειλε τηλεγράφημα προς τον Βασιλέα με την "έκφρασιν της βαθείας λύπης" του. Και ο Κωνσταντίνος απάντησε: "Η Βασίλισσα και εγώ ευχαριστούμεν θερμώς δια τα υφ΄ υμών και των μελών της κυβερνήσεως εκφρασμένα ευγενή συναισθήματα διά το επισυμβάν αυτή ατύχημα".

Η συνάντηση Βασιλέως με Αγγελή, Τσακαλώτο, Καραμπότσο και Χατζηγιάννη και η επιστολή Παπαδόπουλου
Ο Κωνσταντίνος, τον Ιανουάριο του 1968, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως θα επέστρεφε στην Ελλάδα μόνο αν είχε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι η Πατρίδα του βρισκόταν στον δρόμο της επανόδου στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Όρος του απαράβατος η αναγγελία σταθερού και πλήρους ημερολογίου προγράμματος για την ολοκληρωτική αποκατάσταση ομαλού δημοκρατικού βίου και ορισμός συγκεκριμένων ημερομηνιών για την δημοσίευση νέου Συντάγματος, για την διεξαγωγή ελευθέρου δημοψηφίσματος για την έγκρισή του και την εκλογή πολιτικής κυβέρνησης.
Στις 1 Φεβρουαρίου 1968 ο Παπαδόπουλος απέστειλε στην Ρώμη τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Οδυσσέα Αγγελή για να συναντηθεί με τον Βασιλέα. Ο Αγγελής ήταν σαφής: "Γιατί Μεγαλειότατε δεν βοηθάτε την κυβέρνησιν να σας επαναφέρη; Επιθυμία του κ. Πρωθυπουργού είναι να επανέλθετε το ταχύτερον. Αλλά πως θα συμβή αυτό όταν προβαίνετε σε τέτοιες δηλώσεις;" Ο Κωνσταντίνος νόμιζε πως οι Συνταγματάρχες ήθελαν κάλυψη των πράξεών τους. Η παρουσία του και μόνο θα τους νομιμοποιούσε.
Στις 14 Φεβρουαρίου 1968, ο Παπαδόπουλος έστειλε στον Βασιλιά μία μακροσκελή επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων του τόνιζε ότι η 13η Δεκεμβρίου ήταν μέγα σφάλμα, ότι όφειλε να απαλλαγεί από τους συμβούλους του, να αποχωρήσει από την Ελληνική πρεσβεία και ότι έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα. 2 μέρες μετά, ο Κωνσταντίνος έφυγε από την πρεσβεία.
Στις 19 Φεβρουαρίου 1968, ο Παπαδόπουλος απέστειλε τον Στρατηγό Θρ. Τσακαλώτο μαζί με τον Στρατηγό Καραμπότσο με την υπόδειξη προς τον Βασιλέα να δώσει δείγματα καλής θελήσεως και ίσως ένα διάγγελμα που να "εξευμενίζη" την Κυβέρνηση.
Από τις 2 έως 6 Μαρτίου 1968 απέστειλε τον Συνταγματάρχη Χαρίλαο Χατζηγιάννη με σκοπό μία πιθανή μυστική συνάντηση Παπαδόπουλου-Βασιλέως ώστε να επέλθει συνεννόηση και συμφωνία.

Συνάντηση Κωνσταντίνου - Wilson
Στις 28 Μαΐου 1968, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος επισκέφθηκε τον Βρετανό πρωθυπουργό Wilson. Ο Αυλάρχης του Λεωνίδας Παπάγος περιγράφει τι είπε ο Βασιλεύς για τον Γ. Παπαδόπουλο: "Σκιαγράφησε τον Παπαδόπουλο σαν πολύ καλό αξιωματικό, που ονειρεύεται να γίνει ο μέγας αναδημιουργός της νέας Ελλάδος. Είναι ασφαλώς ο ισχυρότερος όλων, αλλά δεν είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει".

Πηγές:
* Αρχείον, Μάνου Χατζηδάκη.
* Η Ελλάδα ξανασταυρώνεται, Κων/νου Μπαρμπή.
* Σημειώσεις 1967-1977, Λεωνίδα Παπάγου.
* Κωνσταντίνος ΙΓ΄, Nicolas Tantzos.
* Βασιλεύς και Γεώργιος Παπαδόπουλος, Γεωργίου Λεονταρίτη.

1 σχόλιο:

  1. "Είμαι βασιλικός από την κοιλιά της μάνας μου, όταν την κυνηγούσαν οι Κρητικοί του Βενιζέλου. Όσο κάθομαι στην καρέκλα αυτήν, ο Βασιλεύς θα γυρίση".

    Μπράβο στον Παπαδόπουλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή