Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

O ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ

Γράφει ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" (προφίλ facebook).

Στρατόπεδο Σαρανταπόρου. Βράδυ 9ης Οκτωβρίου 1912. Βροχερή νύχτα, οι στρατιώτες έχουν ανοίξει σκηνές και ψήνουν ένα αγριογούρουνο που σκότωσαν στο δάσος. Εξω από ένα εκκλησάκι ο πρίγκηπας Ανδρέας κάνει τσιγγάρο, ενώ μαζί του βρίσκεται και ο Ιωάννης Μεταξάς και ακούνε τα τραγούδια των φαντάρων.
ΜΕΤΑΞΑΣ: «Καιρό είχα να δω τόσο χαρούμενους τους στρατιώτες μας. Παρά την βαριά απώλεια αίματος, η νίκη στο Σαραντάπορο ανέβασε την ψυχολογία τους».
ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: «Αγαπητέ Γιαννάκη, θα λεγε κανείς ότι πίσω από τα τραγούδια των φαντάρων μας, κάπου στο βάθος του ορίζοντα ακούγεται ένας ακαθόριστος ήχος. Είναι ο ήχος του φόβου. Είναι οι Τούρκοι. Φοβούνται. Γιατί πλέον γνωρίζουν. Δεν είναι αήττητοι. Πόσω μάλλον όταν έχουν να τα βάλουν με 4 Χριστιανικά βασίλεια ταυτόχρονα. Οι Σέρβοι κατέλαβαν ήδη την Πρίστινα του Κοσυφοπεδίου και το Νόβι Παζάρ και κινούνται προς νότον. Και η Ελλάδα του 1912 δεν είναι η Ελλάδα του 1897. Ο Θεός μας δίνει μεγάλες χαρές».
ΜΕΤΑΞΑΣ: «Ναι υψηλότατε».
Μπαίνουν στο εκκλησάκι. Σκοτάδι μέσα, μόνο λίγα κεριά που φωτίζουν τις εικόνες. Ανεβαίνουν στον γυναικωνίτη. Εκεί είναι ξαπλωμένοι ο Κωνσταντίνος, ο Νικόλαος, ο Χριστόφορος και συζητούν. Πιο πέρα ο Γεώργιος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ΄: «Ελα Ανδρέα κάτσε. Ελάτε κύριε Μεταξά, καθίστε και εσείς μαζί μας. Συζητάμε για την συνέχεια της πορείας μας».
ΜΕΤΑΞΑΣ: «Ψήνουν αγριογούρουνο έξω υψηλότατε. Είπαν ότι το σκότωσαν για εσάς».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ΄: «Οι φαντάροι έφαγαν; Εχουμε κάποιο πρόβλημα;».
ΜΕΤΑΞΑΣ: «Τρώνε υψηλότατε. Η πριγκίπισσα Αλίκη συντονίζει στο νοσοκομείο εκστρατείας την περιποίηση των τραυματιών. Δυστυχώς, είχαμε περίπου 1500 απώλειες. Οι 900 ήταν θύματα του εύστοχου και θαρραλέου τουρκικού πυροβολικού. Οι Τούρκοι υποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους ολόκληρο σχεδόν το πυροβολικό τους. Από τα 28 κανόνια που είχαν, τα 22 έπεσαν στα χέρια μας».
Ερχεται ο νεαρός πρίγκηπας Αλέξανδρος με μήνυμα.
ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: «Υψηλότατε, γράμμα από την 4η Μεραρχία».
Χαιρετάει στρατιωτικά και του δίνει το γράμμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ΄: «Ευχαριστώ Αλέξανδρε».
Ο Κωνσταντίνος κοιτάζει τον Αλέξανδρο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ΄: «Είσαι καλά;».
ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: «Ναι πατέρα».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ΄: «Ελα κάτσε και εσύ μαζί μας να ξεκουραστείς. Κάτσε με τον αδερφό σου».
Ο Γεώργιος αγκαλιάζεται με τον αδερφό του. Μιλούν ψιθυριστά.
ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: «Είσαι καλά αδερφέ;».
ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: «Ναι, όλα καλά Τζώρτζη».
Ο Κωνσταντίνος διαβάζει το γράμμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ΄: «Κύριοι, η 4η Μεραρχία βαδίζει προς τα Σέρβια, με στόχο να καταλάβει την γέφυρα του Αλιάκμονα που οδηγεί στην Κοζάνη. Οι Τούρκοι πέρασαν τον ποταμό με πρόχειρες γέφυρες. Δυστυχώς, κατά την υποχώρησή τους τα Οθωμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν 70 χριστιανούς προκρίτους, μεταξύ των οποίων και έναν ιερέα».
ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: «Παλιότουρκοι. Θα το πληρώσουν τα καθάρματα».
Ο στρατιώτης που σκότωσε και έψησε το αγριογούρουνο το έφερε στον Κωνσταντίνο μέσα σε έναν δίσκο που βάζουν τα κεριά της εκκλησίας. 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ: «Υψηλότατε, συγγνώμη για την ενόχληση. Σας έφερα ένα αγριογούρουνο να φάτε. Το σκότωσα και το έψησα με τα χεράκια μου».
ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: «Πως σε λένε στρατιώτη;».
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ: «Πετρόπουλος υψηλότατε, του Γιώργου και της Ρίτσας. Από την 2η Μεραρχία».
ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: «Να είσαι καλά Πετρόπουλε, σε ευχαριστούμε».
Το αγριογούρουνο αλλού ήταν ωμό και αλλού κάρβουνο. Ο στρατιώτης όλο χαρά. Οι πρίγκιπες δοκιμάζουν με τα χέρια και αλληλοκοιτάζονται, αλλά ο Κωνσταντίνος για να μην τον προσβάλει τον ευχαριστεί τον καϋμένο που περίμενε όλο αγωνία για να δει αν τους αρέσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ΄: «Υπέροχο Πετρόπουλε, έλα πάρε και εσύ ένα κομμάτι».
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ: «Με τιμάτε υψηλότατε. Θα έχω να το λέω ότι έφαγα στο Σαραντάπορο αγριογούρουνο με τον διάδοχο».

Το κείμενο για τον Στρατηλάτη είναι δικό του, με βάση αφηγήσεις παλιών, τα υπέροχα βιβλία του Κώστα Μπαρμπή, αλλά και εφημερίδες του 1913. (Μουσείο Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ, εφημερίδα Πελοπόννησος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου