Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄ ΕΚΑΨΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ!

Γράφει ο "Εθνικός Αγωνιστής" (προφίλ fb).

Επί μακρόν διάστημα από την έναρξη της Βασιλείας του ο αείμνηστος Βασιλεύς Γεώργιος Α΄ έγραφε ημερολόγιο, στο οποίο καθημερινά καταχωρούσε περιληπτικά τις πράξεις του και τις συνομιλίες του με τα πρόσωπα τα οποία δεχόταν για ακρόαση.
Μια μέρα όμως που συνομιλούσε με τον γιό του, τον Πρίγκιπα Νικόλαο, του ανακοίνωσε ότι έκαψε το ημερολόγιό του !!!
Ο Πρίγκιπας Νικόλαος εξεπλάγην και είπε του πατέρα του ότι δυστυχώς χάθηκε ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά μνημεία της Βασιλείας του. Αλλά ο Βασιλεύς του απάντησε: 
Δεν το έκανα μόνο γιατί δεν επιθυμώ να μιλώ και να γράφω για τον εαυτό μου. Έκαψα αυτό το ημερολόγιο γιατί είμαι πεπεισμένος ότι με την καταγραφή των ιδιαίτερων συνομιλιών μου με πολλά πρόσωπα, ηδύνατο να εκθέσει άλλους!!!
Γι’ αυτό δεν θεωρώ καθόλου τίμιο να επικρίνω ή να επιτρέψω σε οποιονδήποτε, να επικρίνει τους υπουργούς μου επί παρουσία μου» !!!
Μία δε από τις καλλίτερες αποδείξεις που αποδεικνύει ότι ο Βασιλεύς είχε δίκιο, είναι το επεισόδιο με τον κομματικό αρχηγό Δημήτριο Βούλγαρη, ο οποίος εξεδήλωσε κάποτε την κομματική του αντίθεση με τρόπο παράδοξο.
Ήταν τότε πρωθυπουργός ο Υδραίος αρχηγός (ο οποίος προσωνομάζετο λόγο του τοπικού ενδύματός του και Τζουμπές) και επρόκειτο να γίνουν πανελλαδικές εκλογές .
Συζητούσε λοιπόν ο Βούλγαρης με τον Βασιλιά για την πολιτική κατάσταση και την ενδεχομένη έκβαση των εκλογών και αναφέρθηκε με πολλή δυσφορία, στις ζωηρές προεκλογικές ενέργειες ενός εκ των αντιπολιτευόμενων αρχηγών της εποχής εκείνης. 
Αφού πρώτα διατύπωσε πολλές κατηγορίες εναντίον του, κατέληξε εν βρασμώ ψυχής, να πει στον Βασιλιά, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό: 
Πρέπει Μεγαλειότατε, να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο , την άνοδο του κυρίου αυτού στην εξουσία» !!!
Ο Βασιλεύς προς στιγμή δεν φαντάστηκε την πραγματική έννοια του παραδόξου αυτής της εκφράσεως του πολιτικού αρχηγού. Και με το ειλικρινές πνεύμα του, απάντησε: 
Αυτό, Κύριε Πρόεδρε, δεν εξαρτάται από εμένα. Εξαρτάται, αποκλειστικώς, από τον λαό !!! Αν ο λαός τον θέλει, εγώ τι θέλετε να κάνω»;
Τότε ο Βούλγαρης, επάνω στην έξαψή του, πρόσθεσε:
- "Όχι, όχι, Μεγαλειότατε, δεν θέλω να πω αυτό. Πρέπει να τον ξεκάνουμε"!!! Και συνόδευσε την φράση του με χειρονομία εκφραστική, για να αντιληφθεί καλλίτερα ο ανύποπτος Βασιλεύς, ο οποίος αφού πείστηκε για ποια ακριβώς υπόδειξη επρόκειτο, εξεπλάγη (όπως διηγείται ο ίδιος) και επιτάχυνε, με ψυχρότητα, το πέρας της απροσδόκητου αυτής συνομιλίας, χωρίς να προσθέσει τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου