Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (2)

Γράφουν δύο από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓ΄ - Γεώργιος Παπαδόπουλος. Αυτά τα 4 άρθρα είναι αφιερωμένα στην πορεία αυτών των 2 μεγάλων προσωπικοτήτων κατά την περίοδο 13/12/1967 - 01/06/1973. Σ΄ αυτό το άρθρο μας βοήθησαν τα μάλα οι σπάνιες πληροφορίες, τα μοναδικά ντοκουμέντα και πηγές του ιστορικού συγγραφέα κ. Μάνου Χατζηδάκη. Ο κ. Χατζηδάκης, με την οξύτητα και την αντικειμενικότητα που τον διακρίνει, μελετά ψύχραιμα τα ιστορικά γεγονότα και κάνει μία εξαιρετική δουλειά για να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια για την 21η Απριλίου. Του αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί είναι σπάνιος άνθρωπος.

Η στάση του Βασιλιά Κωνσταντίνου για το Σύνταγμα του 1968
Στις 9 Ιουλίου 1968 ο Χ. Χατζηγιάννης επεσκέφθη και πάλι τον Κωνσταντίνο για να του παραδώσει το Προσχέδιο του Νέου Συντάγματος. Στις 27 Ιουλίου, ο Λ. Παπάγος ήλθε ο γραφείο του Παπαδόπουλου για να εκθέσει τις απόψεις του Βασιλέως για το νέο Σύνταγμα. Ο Παπαδόπουλος ήταν απογοητευμένος από την στάση του Βασιλέως.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1968 απέστειλε το τελικό σχέδιο του Νέου Συντάγματος και τον Υφυπουργό Προεδρίας Κων/νο Βοβολίνη. Η απάντηση του Κωνσταντίνου, κατά τον Γ. Παπαδόπουλο, ήταν ένα "απλούν "ευχαριστώ".
Ο Γ. Παπαδόπουλος, κατάφερε με νύχια και με δόντια, να διατηρήσει στο Σύνταγμα του 1968 ως πολίτευμα την Βασιλευομένη Δημοκρατία (άρθρο 2 Συντ. 1968: "Το πολίτευμα της Ελλάδος είναι Βασιλευομένη Δημοκρατία"). Άλλα και να εξυψώσει το πρόσωπο του Ανωτάτου Άρχοντος ως "σύμβολον της ενότητος του Έθνους" [φράση πρωτότυπη & εντελώς νέα] (άρθρο 30, παρ. 1).
Επίσης στο νέο Σύνταγμα ρυθμιζόταν λεπτομερώς οι βασιλικές αρμοδιότητες με καινοτόμα άρθρα (διορισμός πρωθυπουργός, διάλυση Βουλής). Ωστόσο, το άρθρο 33 (παρ. 2) προέβλεπε πως τα βασιλικά ιδρύματα περνούσαν υπό κρατικό έλεγχο με μέλη της βασιλικής οικογένειας να δύνανται να αναλαμβάνουν την επίτιμη τους προεδρία αλλά να μην δύνανται να αναμειχθούν άμεσα ή έμμεσα στην διοίκησή τους. Το άρθρο 37 παρ. 1 προέβλεπε πως χορηγία από το δημόσιο ταμείο θα λαμβάνει μόνο ο Βασιλεύς και ο Διάδοχος και όχι κανένα άλλο μέλος της Βασιλικής οικογένειας. Επίσης, καθιερωνόταν τριμελής Αντιβασιλεία (άρθρα 40, 41, ) και ο Βασιλεύς ήρχε την αρχηγία των Ενόπλων Δυνάμεων μόνο τιμητικά, αφού "την διοίκησιν των Ενόπλων Δυνάμεων ασκεί η κυβέρνησις..." (άρθρο 49). Το Σύνταγμα του 1968 άφηνε ανοικτή την "θύρα" της επανόδου του Βασιλέως ανά πάσα στιγμή διά του άρθρου 134.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1968, το 80% του Ελληνικού λαού υπερψήφισε το Σύνταγμα του 1968! Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Π. Πιπινέλης επεσκέφθη τον Βασιλέα με 2 εναλλακτικά σχέδια "Δηλώσεως" του Κωνσταντίνου για την αποδοχή του Δημοψηφίσματος και του Νέου Συντάγματος. Ο Κωνσταντίνος τα αγνόησε, εξαπατημένος από τον αντιπαπαδοπουλικό πολιτικάντικο κόσμο.
Παρά τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον υποδιεθυντή της ΚΥΠ Μιχαήλ Ρουφογάλη (αρχές Οκτωβρίου 1968), τον Οδυσσέα Αγγελή (16 Νοεμβρίου 1968) και τον αντιβασιλικό Κων/νο Ασλανίδη, ο Βασιλεύς δεν πίστευε στις προθέσεις του καθεστώτος και των Συνταγματαρχών.

"Εγώ, περισσότερον παντός άλλου πιστεύω εις τον θεσμόν της Βασιλείας"!
Στις 16 Δεκεμβρίου 1968 ο Γ. Παπαδόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό "ΤΙΜΕ" Εκεί έστειλε καθαρό μήνυμα στον Κωνσταντίνο: "Εγώ, περισσότερον παντός άλλου Έλληνος, πιστεύω εις τον θεσμόν της Βασιλείας ως αναγκαίας δια τους Έλληνας! Αλλ΄ η πίστις μου δεν είναι αρκετή. Πρέπει να καταστή πίστις των Ελλήνων. Καταβάλλω μεγάλας προσπαθείας προς τον σκοπόν αυτόν. Ελπίζω ότι θα τύχω βοηθείας από τον ίδιο τον Βασιλέα!..."

Η (1η μετά τις 13-12-1967) συνάντηση και συνομιλία Βασιλιά-Παττακού

Το 1969 υπήρξε το κρισιμώτερο έτος στις σχέσεις Βασιλέως-Απριλιανού Καθεστώτος. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κωνσταντίνος όχι μόνο δεν αναγνώρισε το Σύνταγμα του 1968, αλλά έκανε λόγο για "εσωτερικάς δυσκόλους περιστάσεις".
Επίσης, το ίδιο έτος ο Κωνσταντίνος λίγο έλειψε να χάσει την ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, αλλά η Θεία Πρόνοια τον προστάτεψε.
Στις 30 Μαρτίου 1969 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ταξίδευσε στις ΗΠΑ για να παραστεί στην κηδεία του πρώην Προέδρου τους Στρατηγού Νταυάιτ Άιζενχαουερ. Την κυβέρνηση των Συνταγματαρχών εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της και Υπουργός Εσωτερικών Στυλιανός Παττακός, ο οποίος ταξίδευσε στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 1 Απριλίου.
Το ίδιο βράδυ, ο πρέσβυς της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Χρ. Ξανθόπουλος-Παλαμάς, παρέθεσε δείπνο στην Ελληνική πρεσβεία στο οποίο ήταν καλεσμένοι και ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και ο Στ. Παττακός.
Κατά την διάρκεια του δείπνου, ο Παττακός διηγήθηκε στον Κωνσταντίνο τα της συνομιλίας του με τον τότε Πρόεδρο Νίξον. Τόνισε επίσης ότι η "Επανάστασις" θα οδηγήσει την Ελλάδα στην πλήρη εφαρμογή του Συντάγματος του 1968 και στην υγιή δημοκρατία, αφού όμως πρώτα εξασφαλίσει τις οικονομικές, διοικητικές κλπ προϋποθέσεις. "Πρέπει τουλάχιστον να ολοκληρωθή το 5ετές πρόγραμμα 1968-1972" είπε.
Μετά το δείπνο, Κωνσταντίνος και Παττακός πήγαν στο διπλανό δωμάτιο και είχαν ιδιαίτερη συνομιλία. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς είπαν.
Ο Σ. Παττακός -κατά τις διηγήσεις- έκανε αναφορά στο Διάγγελμα του Βασιλέως την 1η του έτους που μιλούσε για "εσωτερικές δύσκολες καταστάσεις". Και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
ΠΑΤΤΑΚΟΣ: "Γιατί Μεγαλειότατε δεν μας συμβουλεύεσθε; Γιατί αφού θέλατε να απευθύνετε Διάγγελμα δεν ζητήσατε από την κυβέρνησι να σας στείλη ένα κείμενο ή τέλος πάντων να την ενημερώσετε γι΄ αυτό; Εμείς θέλομε την επιστροφήν σας στην Πατρίδα..."
ΒΑΣΙΛΕΥΣ: "Κε Αντιπρόεδρε, εγώ έχω ζητήσει επανειλημμένως μία συνάντησι με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδόπουλο ώστε από κοινού να λύσουμε τις παρεξηγήσεις και να κατευθύνουμε σε μία κοινή πορεία".
ΠΑΤΤΑΚΟΣ: "Αυτό έπρεπε να το έχετε πράξει πριν την 13η Δεκεμβρίου... Εν πάση περιπτώσει, η συνάντησις με τον Παπαδόπουλο θα μπορούσε να γίνη μόνον εφ΄ όσον και εσείς προβήτε σε κάποια πράξι καλής θελήσεως, σε κάποια δήλωσι, αν όχι υπέρ, τουλάχιστον όχι κατά της Επαναστάσεως...
Εδώ ο κ. Πρωθυπουργός σας έγραψε να φύγετε από την Ρώμη που αποτελεί κέντρον "συνωμοσιών" και αριστερών που προβάλλουν εκ του ασφαλούς... "αντίστασιν" και δεν του απαντήσατε καν..."
ΒΑΣΙΛΕΥΣ: "Στην Ιταλία έχω πολύ λίγες επαφές. Και δεν έχω έλθει σε επαφή με κανέναν. Ούτε με πολιτικούς, ούτε με μέλη της Κυβερνήσεως, ούτε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
ΠΑΤΤΑΚΟΣ: "Γιατί Μεγαλειότατε δεν μας βοηθάτε να σας φέρουμε πίσω; Και ο πρωθυπουργός και εγώ δεν θα επιθυμούσαμε κάτι άλλο. Αλλά για να εξουδετερώσουμε όσους αντιδρούν, πρέπει να προχωρήσετε σε μία ενέργεια, μία δήλωσι π.χ. που εμμέσως να την σημερινή κατάστασιν..."
Ο Σ. Παττακός δεν αποκάλυψε την απάντηση που του έδωσε ο Κωνσταντίνος και αυτό παραμένει μυστήριο. Ίσως το αποκαλύψει κάποτε ο ίδιος Βασιλεύς Κωνσταντίνος...
Πριν αναχωρήσει πάντως, ο Αντιπρόεδρος Παττακός είπε στον Βασιλέα: "Εγώ Μεγαλειότατε, είμαι βασιλικός. όταν έλθει η ώρα θα γυρίσετε. Σας εύχομαι καλή Πατρίδα".

Η τρίτη συνάντηση Βασιλιά - Αγγελή
Τον Ιούνιο του 1969 ο Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η "ελληνική κυβέρνησις ευρίσκεται εις επαφήν με τον Βασιλέα" με την μεσολάβηση της ελληνικής πρεσβείας στην Ρώμη.
Στις 29 Ιουνίου 1969 πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση του Βασιλέως Κωνσταντίνου με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Αγγελή.
Η πρωτοβουλία ανήκε στον Βασιλέα ο οποίος ρώτησε τον Στρατηγό -που όταν βρισκόταν στην σύσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες- εάν μπορούσαν να συναντηθούν. Ο Αγγελής του απήντησε ότι τον Ιούνιο θα ήταν καλεσμένος στην Νάπολι από τον Ναύαρχο Rivero και τότε θα μπορούσε να περάσει από την Ρώμη να τον δει.
Η συνάντηση ήταν στα ίδια επίπεδα με εκείνην που είχε γίνει με τον Στ. Παττακό.
ΑΓΓΕΛΗΣ: "Μεγαλειότατε, όπως γνωρίζετε, έγιναν εκρήξεις βομβών στο όνομά σας, από "οργάνωσι" που σας φέρει ως σημαία. Πρέπει να καταδικάσετε με δηλώσεις σας αυτές τις ενέργειες για να διασκεδάσετε τις δυσμενείς εντυπώσεις".
Ο Κωνσταντίνος επισήμως δεν καταδίκασε αυτές τις ενέργειες επ΄ ονόματί του αλλά τόνισε στον Οδυσσέα Αγγελή ότι δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις για κάθε ενέργεια "ανευθύνων που δεν με αντιπροσωπεύουν". Και προσέθεσε:
"Νοιώθω από καιρό ότι η Επανάστασις με αγνοεί. Γιατί ο κ. Παπαδόπουλος δεν έρχεται σε επαφή μαζί μου να βρεθή κάποιος τρόπος συννενοήσεως;
Η πόρτα μου είναι ανοικτή για τον ίδιο και κάθε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Να έλθετε με συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις".
Ο Στρατηγός είπε ότι θα μεταφέρει την αίτηση στον πρωθυπουργό... Δεν έγινε τίποτα...

Το ευχετήριο και οι διαταγή του Παπαδόπουλου
Στις 1 Οκτωβρίου 1969 το βασιλικό ζεύγος της Ελλάδος απέκτησε το τρίτο του τέκνο, τον πρίγκιπα Νικόλαο. Ο Παπαδόπουλος συγχαίρει με θερμό τηλεγράφημά του τον Βασιλιά και την Βασίλισσα για την απόκτηση τρίτου τέκνου. Η απάντηση του Κωνσταντίνου ήταν λακωνικότατη και καθαρά τυπική.
Ο Παπαδόπουλος προχώρησε σε μία ακόμη χειρονομία: Έδωσε εντολή να απαλειφθούν από τα βιβλία ιστορίας των σχολείων στοιχειώδους εκπαιδεύσεως οι χαρακτηρισμοί που είχαν καταχωριστεί σ΄ αυτά κατά το αμέσως προηγούμενο σχολικό έτος και που ανερυθρίαστα αποδιδόντουσαν στον Ανώτατο Άρχοντα της χώρας οι ιδιότητες "άπειρος και στερούμενος σθένους".

Η επίσκεψη του Κωνσταντίνου στο Λονδίνο και τα... σχόλια
Ύστερα από άτυπη πρόσκληση των Άγγλων Βασιλέων Ελισάβετ και Φιλίππου, ο Κωνσταντίνος ταξίδεψε, στις αρχές Νοεμβρίου 1969, στο Λονδίνο. Στο αεροδρόμιο Χίθροου τον υποδέχθηκε ο πρεσβευτής Α. Σορόκος, που τον κάλεσε για επίσκεψη στην πρεσβεία, αλλά ο Βασιλεύς επικαλούμενος "φορτωμένο πρόγραμμα" την απέφυγε.
Την επομένη της βασιλικής επισκέψεως στο Λονδίνο, αντιβασιλικοί δημοσιογράφοι εξαπέλυσαν έμμεση επίθεση στον Κωνσταντίνο μέσω δημοσιευμάτων τους στις αθηναϊκές εφημερίδες για την 13η Δεκεμβρίου. Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επέκρινε τα σχετικά δημοσιεύματα.

Η μετονομασία των Ιδρυμάτων, του Ναυτικού και της Αεροπορίας
Με την είσοδο στο 1969, κατ΄ επιταγήν του Συντάγματος του 1968, όλοι οι οργανισμοί ή κοινωφελή ιδρύματα που τελούσαν υπό την επίτιμη προεδρία του Βασιλέως ή της βασιλικής οικογένειας ετίθεντο υπό την διοίκηση και τον άμεσο έλεγχο του κράτους (άρθρο 33).
Στις 2 Ιανουαρίου 1969 το "Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα" (ιδρυθέν από τους Βασιλείς Παύλος & Φρειδερίκη στα χρόνια της κομμουνιστικής λαίλαπας) συγκρότησε νέο διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος του ανέλαβε ο ίδιος ο Παπαδόπουλος με Αντιπρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και Γενικό Γραμματέα τον Αντιστράτηγο ε.α. Μιχ. Ξένο. Στις 24 Ιανουαρίου ακολούθησαν η "Βασιλική Πρόνοια" και το θεραπευτήριο "Ευαγγελισμός".
Στις 1 Ιανουαρίου 1970 το Βασιλικό Ναυτικό και η Βασιλική Αεροπορία μετονομάσθηκαν σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα.
Στις 2 Ιουνίου 1970, με το Ν.Δ. 572/70, όλα τα Βασιλικά Ιδρύματα μετονομάσθηκαν σε "Εθνικά". Δεν ενείχε αντιβασιλικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη κίνηση αλλά υπήρξε απότοκος του άρθρου 33 του Συντάγματος του 1968 για την αναδιάρθρωση και κρατική εποπτεία όλων των Ιδρυμάτων υπό την μέριμνα του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Ν.Δ. 3 της 23/11/68 που τα έθετε υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.

Πηγές:
* Αρχείον, Μάνου Χατζηδάκη.
* Η Ελλάδα ξανασταυρώνεται, Κων/νου Μπαρμπή.
* Σημειώσεις 1967-1977, Λεωνίδα Παπάγου.
* Κωνσταντίνος ΙΓ΄, Nicolas Tantzos.
* Βασιλεύς και Γεώργιος Παπαδόπουλος, Γεωργίου Λεονταρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου