Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Γράφει ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" (προφίλ facebook).

Βράδυ 8 Οκτωβρίου 1912
Ο νεαρός πρίγκηπας Γεώργιος (μετέπειτα Βασιλιάς των Ελλήνων) κοιτάζει τον συννεφιασμένο ουρανό από ένα μπαλκόνι στο Χάνι Χατζηγώγου. Την ίδια ώρα ξεκινάει η σύσκεψη των Ελλήνων επιτελών στο διπλανό δωμάτιο και ο Γεώργιος μπαίνει μέσα για να ακούσει τα σχέδια της ελληνικής επίθεσης. 
ΔΟΥΣΜΑΝΗΣ: «Υψηλότατε, δυο ελληνικά τάγματα κατέλαβαν τα υψώματα του Γκριμπόβου στην Δυτική Αρτα, το χωριό Κουμτσάδες και τον αυχένα της Κιάφας. Και οι 6 ελληνικές μεραρχίες έχουν, πλέον, συγκεντρωθεί και περιμένουν διαταγές».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ΄: «Κύριε Μεταξά;».
ΜΕΤΑΞΑΣ: «Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε προς τους ξένους διπλωματικούς εκπροσώπους τον θαλάσσιο αποκλεισμό των παραλίων της Τουρκικής Ηπείρου από τον κόλπο της Άρτας μέχρι την Ηγουμενίτσα. Το Ναυτικό, επίσης, κατέλαβε την νήσο Λήμνο. Η Τουρκική φρουρά του Κάστρου παραδόθηκε μετά από σύντομη αντίσταση στον Κουντουριώτη».
Πετάγεται και ο Δαγκλής. Δούσμανης και Μεταξάς αλληλοκοιτάζονται.
ΔΑΓΚΛΗΣ: «Στην Αθήνα, Μεγαλειότατε, έλαβε χώρα η τελετή αγιασμού και ευλογίας των σημαιών των εφεδρικών συνταγμάτων, παρουσία των Βασιλέων γονέων σας και του Υπουργικού Συμβουλίου. Εκπέμφθηκαν ευχές, βεβαίως-βεβαίως, υπέρ των Βασιλέων της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, αλλά και του Τσάρου Νικολάου Β΄. Ο Μητροπολίτης Αθηνών Θεόκλητος έκανε λόγο για συμπλήρωσιν του έργου των πατέρων ημών του 1821». 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ΄: «Μάλιστα. Και τώρα το σχέδιο για τον Σαραντάπορο».
ΔΟΥΣΜΑΝΗΣ: «Υπολογίζουμε ότι ο εχθρός έχει συγκεντρώσει περίπου 12.000 άνδρες και πάνω από 25 κανόνια, πιθανότατα 28 με 30. Το σχέδιο άμυνας της Τουρκικής Διοίκησης έχει αποκαλυφθεί πλέον. Προβλέπει σταθερή άμυνα στις οχυρές τοποθεσίες Σαρανταπόρου και Λαζαράδων-Βογκόπετρας, με σκοπό την απόφραξη των κατευθύνσεων Ελασσόνα-Σέρβια και Δεσκάτη-Λαζαράδες-Σέρβια και την απαγόρευση της προελάσεως του στρατού μας προς βορράν. Ελασσόνα και Δεσκάτη είναι στα χέρι μας. Αν πέσει το οχυρό στον Σαραντάπορο, τότε ανοίγει ο δρόμος για την Θεσσαλονίκη».
Σιωπή για μερικά δευτερόλεπτα. Ο Κωνσταντίνος… σκέφτεται μεγαλόφωνα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ΄: «Δεν υπάρχει κανένα οχυρό στον κόσμο που να μην μπορεί να καταληφθεί με την κατάλληλη κυκλωτική κίνηση».
Ολοι τον κοιτούν. Αυτός γυρίζει και τους κοιτάζει με ένα χαμόγελο, τους μιλάει και όλοι σκύβουν πάνω στον χάρτη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ΄: «Κύριοι, την έπαθα. Σας αποκάλυψα το σχέδιο μου. Τρεις μεραρχίες, η 2η, η 3η και η 6η θα τοποθετηθούν στο κέντρο για επίθεση κατά μέτωπο, η 1η Μεραρχία θα τοποθετηθεί δεξιά, το Απόσπασμα Κωνσταντινοπούλου στο άκρο δεξιά, η 4η, η 5η Μεραρχία και η Ταξιαρχία Ιππικού στα αριστερά και το απόσπασμα Γεννάδη στο αριστερό άκρο. Οι κινήσεις θα γίνουν συντονισμένα και ο εχθρός θα αναγκαστεί να υποταχθεί ή υποχωρήσει. Με την βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε».
Κάνει τον σταυρό του και μαζί του και οι υπόλοιποι. Ο Κωνσταντίνος βυθίζεται στις σκέψεις του: «Εκοιμήθηκα κατά γης και δεν επλύθηκα επί 48 ώρες. Ημουνα στον πλευρό των στρατιωτών μου, σαν απλός στρατιώτης. Ενικήσαμεν τον εχθρόν εις την πρώτη μάχην μας και ευχαριστώ τον Θεό δι΄ αυτήν την νίκην στην Ελασσόνα. Αν πάρουμε και τον Σαραντάπορο, ανοίγει ο δρόμος για τον βορρά, για την Θεσσαλονίκη και το Μοναστήρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου