Γράφει ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Πισσαλίδης στις "Ελληνικές Γραμμές".
Όλα ξεκίνησαν το 1981, όταν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Διασποράς στην Αμερική, αναγνώρισε ως Μάρτυρες της Ορθοδοξίας και Αγίους τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας Νικόλαο Β’ Ρομανώφ και την οικογένεια του. Πολλοί μίλησαν για τον συντηρητισμό και τον κρυπτομοναρχισμό των εκκλησιαστικών κύκλων, ενώ πολλοί κάγχασαν γιατί έβλεπαν σε αυτό μια πολιτική σκοπιμότητα στον πόλεμο κατά του κομμουνισμού. Είναι όμως έτσι;
Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι για την Ορθοδοξία η Ιστορία της ανθρωπότητας δεν είναι η ιστορία της πάλης των τάξεων ή μια σειρά από τυχαία πολιτικά και πολεμικά γεγονότα, αλλά η πορεία του ανθρώπου προς την Σωτηρία της ψυχής του. «Πίσω από τις επιλογές των ανθρώπων στην ζωή τους και τα διάφορα πολιτικά, οικονομικά και πολεμικά γεγονότα υπάρχει πάντα ένα άλλο γεγονός, που είναι πάντα το ίδιο. Είναι η πρόσκληση του Θεού εν Χριστώ να καλέσει τον άνθρωπο να Τον ακολουθήσει, υπάρχει η λυσσαλέα προσπάθεια του Διαβόλου να τον παραπλανήσει και τελικά η επιλογή του να βαδίσει τον ένα ή τον άλλο δρόμο». Έτσι τα ιστορικά γεγονότα, είτε αυτά είναι η μεταστροφή του Κωνσταντίνου του Μέγα στον Χριστιανισμό, είτε η Γαλλική και Ρωσική Επανάσταση, δεν θα πρέπει να βλέπονται με την επίπεδη επιστημονική άποψη, αλλά ως η δυνατότητα για σωτηρία η καταστροφή εκατομμυρίων ψυχών.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, ο Τσάρος Νικόλαος Β’ θεωρείται ο τελευταίος εκπρόσωπος της νόμιμης Χριστιανικής εξουσίας στον κόσμο, ο τελευταίος που δάμασε το «μυστήριο της ανομίας» (Προς Θεσσαλονικείς Επιστολή Β’, 2:27). Μετά από αυτό απελευθερώθηκαν οι δυνάμεις της ανομίας που οδηγούν στο Βασίλειο του Αντίχριστου. Όπως γράφει σχετικά ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς: «Γιατί κυνηγήθηκε, συκοφαντήθηκε ο Τσάρος Νικόλαος Β’; Γιατί ήταν Τσάρος, Τσάρος με την Ευλογία του Θεού. Ήταν ο φορέας και η ζώσα ενσάρκωση της Ορθόδοξης άποψης περί κόσμου ότι ο Τσάρος είναι ο υπηρέτης του Θεού, ο Κεχρισμένος του Θεού και ότι σε Αυτόν πρέπει να λογοθετήσει για τον λαό που Εκείνος του εμπιστεύθηκε μέσω του πεπρωμένου».
Ενώ ο Άγιος Φιλάρετος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, δηλώνει ότι εκτελέσθηκε όχι για το ότι ήταν ο μονάρχης της Ρωσίας (εξάλλου είχε παραιτηθεί) αλλά γιατί «οι κομμουνιστές εγκληματίες σκόπευαν να εξαλείψουν την ίδια την μνήμη του πώς είχε ζήσει η Ρωσία στους τόσους αιώνες της ύπαρξής της. Προσπάθησαν να ξεκολλήσουν, να καταστρέψουν, να ξεριζώσουν από την ψυχή του πολύπαθου ρωσικού λαού εκείνο το ακτινοβόλο πνεύμα που είχε επικρατήσει στην Αγία Ορθόδοξη Ρωσία, το πνεύμα ενός ορθόδοξου τρόπου ζωής, και να εμφυτεύσουν στην θέση του το απαίσιο πνεύμα της θεομαχίας και του αδελφοκτόνου κομμουνισμού».
Ο ιερομάρτυρας Νικόλαος Β’ Ρομανώφ γεννήθηκε την ημέρα που η Εκκλησία γιορτάζει την μνήμη του Δίκαιου Ιώβ του Πολύπαθου. Αυτό πάντα του έδιδε μια μεταφυσική άποψη για το πεπρωμένο του. Ως νεαρός τσάρεβιτς έκαναν εντύπωση η ταπεινότητα, ο αλτρουϊσμός του και η γενναιοδωρία προς αυτούς που ζούσαν φτωχότερα από αυτόν. Στην διάρκεια της ενθρόνισης του μπήκε στο ιερό (κάτι που στην Ρωσία επιτρεπόταν για τον «Κεχρισμένο του Θεού») και ζήτησε από τον Θεό να τον βοηθήσει να κυβερνήσει δίκαια, σωστά ώστε να δικαιώσει το πεπρωμένο του ως Τσάρος και κριτής του Ρωσικού λαού.
Όμως ως Τσάρος προδόθηκε και κατασυκοφαντήθηκε από τους εχθρούς του και εγκαταλείφθηκε από τους δικούς του. Παρόλο που θα μπορούσε να φύγει στο εξωτερικό, παρέμενε στην Ρωσία γιατί είχε επίγνωση της ιδιότητας του ως Κεχρισμένος του Θεού και φορέας της Ρωσικής Ορθοδοξίας. Ακόμα και κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας τους στο Αικατερίνμπουργκ, τόσο γοητεύθηκαν οι ίδιοι οι δεσμώτες τους από την πραότητα, την καρτερικότητα, την καλοσύνη και την Πίστη του Τσάρου και μελών της οικογενείας του, που οι ίδιοι άρχισαν να γίνονται πιο ανθρώπινοι. Όταν αυτό έγινε κατανοητό, οι Μπολσεβίκοι τους αντικατέστησαν με άλλους πιο βίαιους και κτηνώδεις.
Από την πρώτη στιγμή, η οικία του Αικατερίνμπουργκ στην οποία δολοφονήθηκαν ο Τσάρος και η οικογένεια του, έγινε αυθόρμητα μέρος προσκυνήματος από τον απλό λαό. Για αυτό και οι Μπολσεβίκοι την γκρέμισαν. Παρόλα αυτά, ο απλός λαός τελούσε κρυφά την λειτουργία των Νεομαρτύρων, πράγμα που καταρρίπτει την θεωρία περί «τυραννικού» Τσάρου στην οποία έχουν επιδοθεί οι κομμουνιστές ανά την υφήλιο.
Αυτό, και πολλά άλλα σύγχρονα θαύματα με ανάβλυση μύρου από εικόνες, έκανε το Πατριαρχείο της Μόσχας να αποδεχθεί την αγιότητα του Τσάρου Νικόλαου και το 2000 ανακήρυξε του Τσάρο Νικόλαο και την οικογένεια της ως Παθοφόρους, δηλαδή ανθρώπους που πέθαναν ακριβώς γιατί έζησαν σύμφωνα με την Πίστη τους και όχι Μάρτυρες που είναι εκείνοι που πέθαναν γιατί τους ζητήθηκε να αρνηθούν την Πίστη τους. Έτσι κάθε χρόνο η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη τους στις 17 Ιουλίου ημέρα της δολοφονίας τους από τους πράκτορες της ανομίας και του Αντίχριστου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου