Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΠΕΔΙΩΚΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1967 ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ!

Τον Φεβρουάριο του 1967 ο αυτοεξόριστος εν Παρισίοις Καραμανλής είπε στον Αμερικανό Πτέραρχο Νόρσταντ ο οποίος ήταν Στρατιωτικός Αρχηγός του ΝΑΤΟ, να πει στην Αμερικανική κυβέρνηση να μεσολαβήσει για να ξαναγίνει πρωθυπουργός στην Ελλάδα με δικαίωμα δικτατορίας ενός εξαμήνου τουλάχιστον!!! Δεν το διαψεύδει ούτε ο Νόρσταν, υποστηρίζει την αλήθεια του γεγονότος, όπως και ο βιογράφος του Καραμανλή το αναφέρει το συγκεκριμένο συμβάν!!!

«Ο Νόρσταντ (που είχε διατελέσει αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ) μου είπε πως την άνοιξη του 1967, όταν είχε πια αποστρατευθεί και έμενε στη Νέα Υόρκη, είχε λάβει ένα μήνυμα ΑΠΌ ΤΟΝ Κωνσταντίνο Καραμανλή, τέως πρωθυπουργό της Ελλάδας αυτοεξόριστο τότε στο Παρίσι. Ο Καραμανλής που εκείνες τις ημέρες έκανε τις διακοπές του στο Νασάου, είχε ζητήσει από το Νόρσταντ να συναντηθούν επειγόντως στην κατοικία του στη Νέα Υόρκη. Πήγε αεροπορικώς στη Νέα Υόρκη, για μια ημερήσια μυστική επίσκεψη και ρώτησε τον Νόρσταντ, αν εκείνος θα μπορούσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενός πραξικοπήματος στην Ελλάδα εκείνη την άνοιξη.
Ο Νόρσταντ είχε προσπαθήσει να ξεφύγει και του είχε πει ότι «πραγματικά δεν μπορούσε να αναμειχθεί σε παρόμοιες δουλειές». Προφανώς ο Καραμανλής εννοούσε το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα από ομάδα Ελλήνων στρατηγών, οι οποίοι συνωμοτούσαν με σκοπό να καταλάβουν την εξουσία εξ ονόματος του Βασιλιά και να επιβάλουν ένα ισχυρό συντηρητικό καθεστώς υπό τον Καραμανλή».


Τρεις φορές είχε προτείνει στον Καραμανλή ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος να επιστρέψει!
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓ', μέσω του πρέσβη Δημήτρη Μπίτσιου (τον οποίο ο Καραμανλής μετά τη Μεταπολίτευση έκανε υπουργό Εξωτερικών), είχε στείλει στον διαμένοντα στο Παρίσι πρώην πρωθυπουργό μήνυμα να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ακόμη και τις παραμονές της επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967. Αλλά και τις τρεις φορές η απάντησή του ήταν αρνητική. Προφανώς γιατί ήξερε πως δύσκολα θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές έχοντας απέναντί του τον Γεώργιο Παπανδρέου, που σήκωσε όλο τον αγώνα κατά της ανωμαλίας του 1965, όταν ο Καραμανλής παραθέριζε στη γαλλική πρωτεύουσα από τον Νοέμβριο του 1963, όπου είχε φύγει αεροπορικώς με διαβατήριο στο όνομα «Τριανταφυλλίδης».

Ολίγη... εκτροπή τού πρότεινε ο Κ. Τσάτσος
Μέρες που είναι σήμερα και οι μνήμες πάνε πίσω, εκεί όπου ξεκίνησε η τραγωδία της Κύπρου, είναι χρήσιμο να γνωρίζει η κοινή γνώμη διεργασίες και συζητήσεις που γίνονταν στο παρασκήνιο.
(...) Στις 3 Οκτωβρίου 1966, σε επιστολή που είχε στείλει στον Καραμανλή ο πρώην υπουργός του, ακαδημαϊκός Κων. Τσάτσος, που μετέπειτα έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έγραφε:
«Εισηγούμαι παρεκτροπήν από το πολίτευμα και μια προσωρινή δικτατορία - ίσως ενός έτους», σημειώνοντας ότι «εκείνος που θα επωμιστεί την παρεκτροπήν πρέπει να την κυρώσει δι' ενός δημοψηφίσματος». Και επισήμαινε ότι «δικτατορίες χωρίς ονοματισμένο δικτάτορα δεν κουβεντιάζονται».
Και ο νοών νοείτω και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Στις 25 Οκτωβρίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απαντά στον Τσάτσο: «Η εκτροπή θα πρέπει να προληφθεί ή αν επιχειρηθεί να χειραγωγηθεί, τόσο από απόψεως διαδικασίας, όσο και από απόψεως σκοπού»! Και θέλοντας προφανώς να πει τι εννοεί συμπληρώνει:
«.... θα πρέπει δηλαδή να είναι σχετικώς (!) νομότυπη, κάπως ελεγχόμενη και να έχει ως σκοπόν την αναστήλωση της δημοκρατίας».

Ο φόβος ήταν ότι θα διολισθήσει η χώρα στους Παπανδρέου. Και πράγματι έτσι θα γινόταν, όπως και έγινε στην μεταπολίτευση. Μάλιστα ο Κων. Τσάτσος, τον Ιανουάριο του 1967, που είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές, έγραφε ότι αν χαθούν αυτές οι εκλογές, θα είναι οι τελευταίες ελεύθερες εκλογές για πάρα πολλά χρόνια και ότι θα οδηγηθούμε σε κατάργηση του ελεύθερου πολιτεύματος! Ο δε τότε αρχηγός της ΚΥΠ Κ. Παπαγεωργόπουλος σε έκθεσή του σημείωνε ότι «τυχόν επικράτηση της Ένωσης Κέντρου θα οδηγήσει σε κομμουνιστικοποίηση εσωτερικώς και σε ουδετεροποίηση εξωτερικώς»! Δηλώσεις Ανδρέα Παπανδρέου, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 1967, εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
----
Αυτά, για να μην ξεχνάμε τι έχει περάσει αυτός ο τόπος και με τον τρόπο τον κυβερνούσαν -επειδή ουδέποτε ανεξάρτητη, πλην ελαχίστων φωτεινών και ολιγόχρονων εξαιρέσεων.
Αλλα ας θυμηθούμε τι ντοκουμέντα μας είχε στείλει ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος από την Ουάσιγκτον, πριν πέντε χρόνια... Τότε τα κείμενα αυτά, είχαν αρνηθεί να τα αναδημοσιεύσουν "έγκυρες" εφημερίδες, επειδή -λέει- έθιγαν το κύρος του Εθνάρχη...

Το 1967, ο Καραμανλής ήθελε μια άλλη χούντα, που θα του έδινε την ευκαιρία να κυβερνήσει χωρίς το "εμπόδιο" της αντιπολίτευσης. (Αλλά τους "καραμανλικούς" Αμερικανούς πρόλαβαν οι Συνταγματάρχες).
Μια καλά κρυμμένη ιστορία μας θυμίζουν τα στοιχεία που μας έστειλε από την Ουάσιγκτον, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος. Εκτός από το ρόλο του Καραμανλή την εποχή εκείνη, βγαίνει στο φως η «ελληνική διασύνδεση» στο σκάνδαλο Γουότεργκέητ που αποκάλυψε ο Ερευνητής Δημοσιογράφος, ο οποίος όμως επί δέκα χρόνια, ήταν στο στόχαστρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Στις 25-6-1966, δημοσιεύεται συνέντευξη του Αμερικανού στρατηγού Λόρις Νόρσταντ στον δημοσιογράφο Ηλία Δημητρακόπουλο στις εφημερίδες «Athens Daily Post» και «ΕΘΝΟΣ». Στη συνέντευξή του ο στρατηγός εκφράζει την αντίθεσή του στην ιδέα επίλυσης της ελληνικής πολιτικής κρίσης με την εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας.
Στις αρχές του 1967, ο απόστρατος τότε στρατηγός που διέμενε στη Νέα Υόρκη, είχε πάρει μήνυμα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος έκανε διακοπές στο Νassau, με το οποίο ζητούσε επειγόντως συνάντηση με τον Νόρσταντ, στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.
Ο Καραμανλής πήγε αεροπορικώς στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποίησε ημερήσια επίσκεψη και είχε μυστική συνάντηση με τον Νόρσταντ.
Σύμφωνα με τον στρατηγό, ο Καραμανλής τον διερεύνησε αν θα μπορούσε να ζητήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξει (endorse) πραξικόπημα το οποίο θα οδηγούσε στο σχηματισμό ισχυρού συντηρητικού καθεστώτος υπό τον Καραμανλή.
Ο Νόρσταντ, που διατηρούσε στενούς δεσμούς και επαφές με το Πεντάγωνο και την (τότε) κυβέρνηση Τζόνσον και αποτελούσε ισχυρό παράγοντα του αμερικανικού πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου, μετέφερε αμέσως στην Ουάσιγκτον την πρόταση Καραμανλή καθώς και τις δικές του επιφυλάξεις που άλλωστε είχε διατυπώσει και κατά το παρελθόν.
Η πρόταση εκείνη του Καραμανλή μέσω Νόρσταντ προς την αμερικανική κυβέρνηση, εξηγεί γιατί ο ίδιος στις 22 Απριλίου 1967, την στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου είχε συλληφθεί από τους κινηματίες αξιωματικούς, είχε κάνει μια «χλιαρή» δήλωση η οποία είχε μεταδοθεί από το BBC και το ραδιοφωνικό σταθμό των Παρισίων. Δήλωση που ο στενός κύκλος του, αργότερα, θέλησε να αποσιωπήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου