Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΝ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ Α΄

Μετά την παραίτησιν του υπέρ του πρίγκηπος Αλεξάνδρου του Α΄, ο Βασιλεύς-Στρατηλάτης Κωνσταντίνος ΙΒ΄ βλέποντας τον κίνδυνον αιματοχυσίας έφυγε από την Ελλάδα. Τότε στην Εκκλησία λέγονταν πριν τον Απόστολο το "Πολυχρόνιον του Βασιλέως". Το Πολυχρόνιον του Βασιλέως Αλεξάνδρου του Α΄ διαμορφώθηκε ως εξής:
"Πολυχρόνιον ποιήσαι Κύριος ο Θεός ημών τον ευσεβέστατον Βασιλέα ημών Αλέξανδρον συν τω ευσεβεστάτω Βασιλεί πατρί Αυτού Κωνσταντίνω και τη ευσεβεστάτη Βασιλίσση μητρί Αυτού Σοφία, τη ευσεβεστάτη Βασιλίσση προμήτορι Όλγα. Κύριε φύλαττε αυτούς εις πολλά έτη".
Η Ιερά Σύνοδος που κανόνισε τον νέο πολυχρονισμό και τον τηλεγράφησε σε όλες τις Εκκλησιαστικές αρχές, σημείωσε ότι <Απαγορεύεται αυστηρώς, επί ποινή αφορισμού, πάσα προσθήκη ή αφαίρεσις από του ούτω Συνοδικώς καθορισθέντος τύπου.>

5 σχόλια:

  1. Μήπως επιτέλους πρέπει να αρχίσουμε να ψάλουμε μ' ένα στόμα μια ψυχή κάτι από τα παρακάτω;

    1. Πολυχρόνιον ποιῆσαι Κύριος ὁ Θεὸς τὸν εὐσεβέστατον Πρόεδρον ἡμῶν Κάρολον σὺν τῷ εὐσεβεστάτῳ Πρωθυπουργῷ Ἀντωνίῳ, τῷ εὐσεβεστάτῳ Ἀντιπροέδρῳ τῆς Κυβερνήσεως Εὐαγγέλῳ καὶ τῷ εὐσεβεστάτῳ ὑπουργικῷ συμβουλίῳ. Κύριε φύλαττε αὐτοὺς εἰς πολλὰ ἔτη, εἰς πολλὰ ἔτη, εἰς πολλὰ ἔτη !

    2. Πολυχρόνιον ποιῆσαι Κύριος ὁ Θεὸς τὴν εὐσεβεστάτην Καγκελάριον ἡμῶν Ἀγγελικὴν σὺν τῇ εὐσεβεστάτη Τρόικᾳ. Κύριε φύλαττε αὐτοὺς εἰς πολλὰ ἔτη, εἰς πολλὰ ἔτη, εἰς πολλὰ ἔτη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα, καλή χρονιά και χρόνια πολλά....ενδιαφέρουσα η αναφορά σας για τον πολυχρονισμό του βασιλέως Αλέξανδρου. Κάνω μια έρευνα - εργασία για τους πολυχρονισμούς των βασιλέων μας. Έχω βρει για όλους πλην του Όθωνος και του Αλέξανδρου, αλλα με την πληροφορία που βρηκα εδώ, με καλύψατε....Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχετ και μουσικό κείμενο, δηλαδή πως ψάλλονταν στην εκκλησία καθώς και επίσης απο που αντλήσατε αυτή την πληροφορία. Επίσης ότι πληροφορία έχετε περί των πολυχρονισμών θα μου ήταν χρήσιμη. Ευχαριστώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά. Δυστυχώς, δεν το έχουμε σε μουσικό κείμενο. Οι πολυχρονισμοί των Βασιλέων ψάλλονταν σε κάθε Θεία Λειτουργία από τον Λαμπαδάριο (αριστερό ψάλτη) μετά το "Δύναμις" του Τρισαγίου και πριν το Αποστολικό ανάγνωσμα. Δηλαδή, ανάμεσα στο "Δύναμις" και τον Απόστολο. Συνηθισμένο ήταν το σύντομο σε γ΄ ήχο Πολυχρόνιο.
      Το πολυχρόνιον του Βασιλέως Αλεξάνδρου το βρήκαμε σε εκκλησιαστικό αρχείο.

      Διαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολυ για την ανταποκριση σας. Να ειστε καλα κ καλη συνεχεια στο εργο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπέρα και καλό Τριώδιο να έχετε...μπορείτε να μου πείτε ποιό είναι αυτο το εκκλησιαστικό αρχείο στο οποίο βρήκατε τον προαναφερθέντα πολυχονισμό του βασιλέως;;; ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή