Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ


Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι της Κοζάνης, στην κεντρική πλατεία της πόλης, σήμερα πρώτη ημέρα της επταήμερης επίσκεψης του στην Κοζάνη και στην Καστοριά.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του έφτασε αεροπορικώς στο αεροδρόμιο της Κοζάνης στις 5.20 μ.μ. όπου τον υποδέχτηκαν οι Μητροπολίτες Κοζάνης Παύλος και Καστορίας Σεραφείμ. Στην είσοδο της πόλης έφιπποι με παραδοσιακές φορεσιές μπήκαν μπροστά από την πατριαρχική πομπή οδηγώντας την στην πλατεία. Κατά την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.





Στην κεντρική εξέδρα στην πλατεία Νίκης υποδέχτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, πολλοί αρχιερείς, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών σωματείων και πλήθος κόσμου, που τον επευφημούσε και του προσέφερε λουλούδια.






Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίηση του επειδή οι κάτοικοι αξιοποιούν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής με σεβασμό προς το περιβάλλον και εξήρε την εργατικότητα και τη δημιουργικότητα τους, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην καλλιέργεια του κρόκου «η εργώδης συγκομιδή του οποίου» μας υπενθυμίζει το αρχαίο ρητό «τα καλά κόποις κτώνται» και μας παροτρύνει - όπως είπε - να «καλλιεργήσωμεν ευσυνειδήτως τα υπό του Θεού δοθέντα εις εμάς τάλαντα εργαζόμενοι προς δόξαν Αυτού και ωφέλειαν των αδελφών μας». «Η υλική πρόοδος άνευ της πνευματικής αποτελεί κενόν περιεχομένου επίτευγμα και οικοδόμημα στερούμενον θεμελίων,κρημνιζόμενον και καταποντιζόμενον ευκόλως εκ των καταιγίδων και των σεισμών και των ποικίλων του βίου επαγωγών και των κρίσεων, αι οποίαι εσχάτως πλήττουν τον κόσμον» τόνισε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Το Γένος μας έχει όμως θεμέλιον ισχυρόν την Ορθόδοξη πίστιν και αντλεί δύναμην και ζωήν από την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και τας ελληνικάς και χριστιανικάς παραδόσεις του,ώστε να ανθίσταται εις τας δυσκολίας και να εξέρχεται αλώβητον εκ των δυσχερειών».

Στην προσφώνηση του ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Οικουμενικό Πατριάρχη και αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης και στη συμβολή του κλήρου στην κοινωνία της. Ο Δήμαρχος, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απένειμε στον Πατριάρχη το Χρυσό κλειδί της πόλης και το Μετάλλιο του Δήμου Κοζάνης.
Ακολούθως τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά του που επισκέπτεται την Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, η οποία - όπως είπε - τελεί υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου υπαγόμενη στις επαρχίες των "Νέων Χωρών" που η διοίκησή τους έχει παραχωρηθεί επιτροπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδος.







Αργά το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τα εγκαίνια του αποκατασταθέντος ιστορικού Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης,παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, του επιχωρίου Μητροπολίτη Παύλου, πλήθους Ιεραρχών, κληρικών, Αρχών και πιστού λαού. Το ιστορικό κτήριο, αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ιστορία και τους αγώνες της Εκκλησίας και του λαού της Μακεδονίας, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την πόλη της Κοζάνης. Ο Μητροπολίτης Κοζάνης ως ένα "εθνικό σύμβολο, στο οποίο ακουμπάει πάνω του η Κοζάνη".


Από εφημερίδα "Στόχος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου