Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

58 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ

Γράφει ένας εκ των διαχειριστών του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Πριν από 58 χρόνια, τέτοιες ημέρες, οι Τούρκοι έβγαζαν στην επιφάνεια όλο το απύθμενο μίσος τους κατά του εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνισμού. Το απίστευτο πογκρόμ, οι αγριότητες, οι φρικαλεότητες των φανατισμένων Τούρκων δεν περιγράφονται. 
Ο δημοσιογράφος Γ. Καράγιωργας υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της αγριότητας των τούρκων, σε ομιλία του για τα 40 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά περιέγραψε κάποια περιστατικά, μεταφέρω εδώ μόνο δύο.
  • Στο Γενή Σεχίρ, ώρα 7 το απόγευμα μέσα στη μέση του δρόμου, ο όχλος περικύκλωσε ένα κοριτσάκι 6 ετών, το παρέδωσε σ΄ έναν ημιπαράφρονα χαμάλη γνωστό ως «γορίλα» και εκείνος παρουσία δύο χιλιάδων ατόμων το εβίασε επανειλημμένως, ενώ το πλήθος ούρλιαζε, «αυτά παθαίνουν οι Έλληνες. Σκότωσέ την, σκότωσέ την την σκύλα την Ελληνίδα».
  • Μόλις δόθηκε το σύνθημα της επιθέσεως, κύματα όχλου μπήκαν στην εκκλησία, για να την καταστρέψουν. Μέσα όμως βρισκόταν εκείνη την στιγμή ο αρχιδιάκονος, ο οποίος επιχείρησε να τους εμποδίσει. Οι Τούρκοι άρχισαν να τον ξυλοκοπούν και να προσπαθούν να του βγάλουν τα ράσα. Ο αρχιδιάκονος αντέστη, αλλά υπέκυψε. Από τις φωνές, τα ουρλιαχτά και την φασαρία ανησύχησε η μητέρα του ιερωμένου κι έντρομη έτρεξε στην εκκλησία. Το πλήθος την εκύκλωσε και άρχισε να την κτυπά, ενώ πιο πέρα ο γιος της δεμένος πισθάγκωνα σε μια καρέκλα μετεφέρετο από το πλήθος στην έξοδο. Εκεί αφού τον άφησαν, ανέθεσαν σε έναν αλήτη να τον ξυρίσει χωρίς σαπουνάδα. Όταν τον εξύρισαν, τον μετέφεραν στο καμπαναριό από κάτω και του 'καναν περιτομή. Ύστερα τον άφησαν εξαντλημένο και αιμορραγούντα.
Ο απολογισμός των βάρβαρων επεισοδίων ήταν, ο θάνατος 20 Ελλήνων και ο τραυματισμός άλλων 300 περίπου, ο βιασμός 200 Ελληνίδων - βιάστηκε επίσης ακόμη και έγκυος Ελληνίδα 6 μηνών, μπροστά στα μάτια του άντρα της - και αδιευκρίνιστος αριθμός ανδρών και αγοριών. Η καταστροφή 4348 εμπορικών καταστημάτων, 27 φαρμακείων, 26 σχολείων, 110 ξενοδοχείων, 73 εκκλησιών, 21 εργοστασίων, 3 εφημερίδων και περίπου 2600 οικιών. Όλα τα παραπάνω ήταν ελληνικές ιδιοκτησίες τις οποίες κατέστρεψε ο πολιτισμός του «εξπρές του μεσονυχτίου». 

Η στάση της Ελλάδος
Βέβαια, ερευνώντας την άθλια τουρκική θηριωδία, αφήνουμε ποια στάση κράτησε η Ελλάδα και τι κατάσταση επικρατούσε. Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος είχε αρρωστήσει και η κυβέρνηση βρισκόταν εν αποδιοργανώσει. Η απειλητικότατη κατάσταση αναγκάζει τον Βασιλέα Παύλο Α΄ να ζητήσει στις 1 Οκτωβρίου 1955 την παραίτηση της κυβέρνησης (αδυναμία άσκησης πρωθυπουργικών καθηκόντων).

Επίλογος
Συνέπεια αυτής της θηριωδίας ήταν η συρρίκνωση του ακμαίου Ελληνισμού στην Τουρκία. Από τις 100.000 περίπου Ελλήνων πριν τα επεισόδια δεν απέμειναν παρά μόνο λίγες χιλιάδες που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα την ευημερούσα ελληνική μειονότητα. 
Δείτε το περυσινό άρθρο μας για τα Σεπτεμβριανά: 57 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ ΤΟΥ 1955.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου