Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ «ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΣ» ΚΑΙ ΤΟ… ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥ ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΥ

Γράφει ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" (προφίλ facebook).

Οι Βούλγαροι ή αλλιώς οι ύαινες των Βαλκανίων είχαν δημιουργήσει στο Κιλκίς ένα τρομακτικό πλέγμα οχυρωμάτων, με διαδοχικά ορύγματα που κάλυπταν βάθος 6 χιλιομέτρων και με πολυάριθμα πυροβολεία και πολυβολεία. 
Για άλλη μια φορά ο Στρατηλάτης Βασιλιάς Κωνσταντίνος ΙΒ΄ καταφεύγει σε πλευροκοπική κίνηση, γιατί αντιλαμβάνεται ότι η μετωπική επίθεση θα στοιχίσει πολύ ακριβά σε απώλειες. Τα 2 συντάγματα που την αναλαμβάνουν πετυχαίνουν την νύχτα τον στόχο τους και αποτελούν ένα απειλητικό ξίφος στο δεξιό πλευρό του εχθρού. Με το χάραμα οι 4 μεραρχίες του κέντρου πραγματοποιούν την επική τους έφοδο και παρά τις βαριές τους απώλειες, προπαντός σε αξιωματικούς, τρέπουν, μετά από φοβερές συγκρούσεις σώμα με σώμα, σε φυγή τους βάρβαρους φονιάδες του Αίμου. Ο Κωνσταντίνος διατάζει αμείλικτη, συνεχή και απηνή καταδίωξη των αυτοαποκαλούμενων «Πρώσων των Βαλκανίων»., η οποία δεν τους αφήνει να πάρουν ανάσα και να ανασυνταχθούν. Φυσικά ο φόρος αίματος είναι αναπόφευκτα βαρύς, αφού στην διάρκεια της τριήμερης μάχης οι Ελληνικές μεραρχίες είχαν συνολικά 5.660 νεκρούς και τραυματίες. Οι Βουλγαρικές απώλειες είναι τριπλάσιες και σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και 535 αιχμάλωτοι.
Στη μάχη αυτή συνέβη και το ακόλουθο γεγονός, που δείχνει περίτρανα την αγάπη και την εκτίμηση των μαχητών στο πρόσωπο του Βασιλιά-αρχιστράτηγου: Οι άνδρες της 3ης Βουλγαρικής μεραρχίας είχαν τιμηθεί από τον Βούλγαρο Τσάρο Φερδινάνδο με το Παράσημο Ανδρείας για την κατάληψη της Ανδριανούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους. Και στην σύγκρουση του Κιλκίς βρέθηκαν αντιμέτωποι με την Ελληνική ΙΙΙ Μεραρχία, η οποία, στην κυριολεξία, τους αποδεκάτισε!!! Μετά την μάχη οι φαντάροι μας απέσπασαν από τα χιτώνια των σκοτωμένων τα παράσημα και τα φορούσαν οι ίδιοι. Ένα, ωστόσο, από αυτά εστάλη και στον Κωνσταντίνο μαζί με ένα δίπλωμα που έγραφε: «Οι οπλίται της ΙΙΙ Μεραρχίας απονέμομεν επί του πεδίου της μάχης το παράσημον του Φερδινάνδου τω Μεγάλω Αρχηγώ μας, επονομάζοντες αυτόν Βουλγαροκτόνο!». Ηταν ένα παράσημο που ο θρυλικός Στρατηλάτης αγαπούσε περισσότερο από όλα τα άλλα, τα οποία κοσμούσαν τα αντρίκια στήθη του.-

Βλέπε «Κωνσταντίνος ΙΒ΄ ο Στρατηλάτης» του Κώστα Μπαρμπή (τόμος α΄)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου