Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: «ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ…»

Γράφει ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" (προφίλ Facebook).

Ο Έλληνας πρίγκηπας Ανδρέας (παππούς του σημερινού Καρόλου της Αγγλίας) αρνούνταν πεισματικά να μιλήσει σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα εκτός από την Ελληνική. 
Όταν επρόκειτο να γίνει ο γάμος του πρωτότοκου αδερφού του Κωνσταντίνου με την πριγκήπισσα της Πρωσίας Σοφία (αδερφή του Κάιζερ) και αναμένονταν στην Ελλάδα πολυάριθμα μέλη ξένων βασιλικών οικογενειών, ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ συμβούλευσε τον γιό του Ανδρέα να «ξεσκονίσει» τα αγγλικά του, ώστε να είναι σε θέση να συνεννοείται με τους υψηλούς καλεσμένους. Ο 7χρονος τότε Ανδρέας δεν ήταν από αυτούς που κατέθεταν εύκολα τα όπλα, ειδικά όταν κάποια αντιδικία του είχε να κάνει με τον έρωτά του για την Ελληνική γλώσσα. «Δεν συμφωνείτε πατέρα ότι θα ήταν προτιμότερο να μάθουν αυτοί που θα έρθουν Ελληνικά και όχι εμείς Αγγλικά; Στο κάτω-κάτω της γραφής η δική μας γλώσσα ομιλούνταν χιλιάδες χρόνια πριν από την Αγγλική». Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ έμεινε άναυδος…

Βλέπε: «Κωνσταντίνος ΙΒ΄ ο Στρατηλάτης (τόμος α΄)» του Κώστα Μπαρμπή.

2 σχόλια:

  1. Μιλάμε για τον ίδιο που στις 15 Δεκεμβρίου (Αγ. Ελευθερίου) 1921 επειδή οι Μικρασιάτες εορτάζουν (έγκλημα!!) την ονομαστική εορτή του ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗ τους (δεν τους απελευθέρωσε το Κωνσταντίνος, ο Βενιζέλος έστειλε τον Ελληνικό στρατό στη Σμύρνη) γράφει: «Απαίσιοι πραγματικώς είναι οι εδώ Έλληνες, εκτός ελαχίστων. Επικρατεί Βενιζελισμός ογκώδης και κατά την είχον κλείσει σχεδόν όλα τα καταστήματα. Θα ήξιζε πράγματι να παραδώσωμεν την Σμύρνην εις τον Κεμάλ δια να τους πετσοκόψη όλους αυτούς τους αχρείους, οι οποίοι φέρονται ούτω κατόπιν του φοβερού αίματος όπερ εχύσαμεν εδώ...»;;; Πράγματι, ΕΛΛΗΝ μεγάλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Πρίγκιπας Ανδρέας άφησε το σπίτι του και τις βασιλικές του ανέσεις και έφθασε ως τον Σαγγάριο. Πράγματι, αυτό το έγραψε στον Ιωάννη Μεταξά, του οποίου το ημερολόγιο αναφέρει. Η απάντηση δεν είναι σωστή, κατά την γνώμη μου, αλλά αφετέρου κατανοώ τον Πρίγκιπα καθώς ο Βενιζέλος δίχασε την Ελλάδα, πήρε πραξικοπηματικά την εξουσία και έδιωξε τον πατέρα του με την βοήθεια των Γάλλων.
      «Διά πρώτην φοράν, μετά τόσους αιώνας, από της εποχής των Βασιλέων του Βυζαντίου, Ελλην Βασιλεύς και Ελληνική Στρατιά επάτουν τας αχανείς πεδιάδας της Μ. Ασίας. Πλήρης ορμής, πίστεως και αυτοθυσίας ο Έλλην οπλίτης ερρίπτετο εις τον αιωνόβιον αγώνα της φυλής του, τον αγώνα του πολιτισμού εναντίον της Ασιατικής βαρβαρότητος. Η λάμψις της Ελληνικής λόγχης ήστραπτε και πάλιν εις τας πεδία του Δορυλαίου, εις το Δίδυμον Ορος, εις τας όχθας του Σαγγαρίου, εις την Αξυλον έρημον. [...] Ο Ελληνικός στρατός όστις επί μίαν δεκαετίαν ολόκληρον έσπειρε τα οστά του εν Μακεδονία και Ηπείρω εν Θράκη και Ρωσσία, δεν εγνώριζεν ότι όλαι αυταί αι θυσίαι του εγένοντο επί ματαίω, δεν εγνώριζεν ότι εις τας τάξεις του, δίκην σάρακος, ενεφώλευεν ο νεώτερος Εφιάλτης, όστις ζηλεύων την δόξαν του εν Θερμοπύλαις προκατόχου του, υπερέβαλε τούτου τα κατορθώματα και έφερε τον Ελληνικόν στρατόν εις την καταστροφήν του 1922».
      Αυτά τα έγραψε ο Πρίγκιπας Ανδρέας. Προδωμένος από την Πατρίδα του. Δεν δικαιολογώ την απάντησή του αλλά την κατανοώ.

      Διαγραφή