Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ 4» ΜΕ ΠΝΠ

Γράφει ο κ. Ηλίας Παναγιωτίδης στο "News.makedonias.gr".

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΠΕΤΥΧΕ: Πέρασε το νέο Μνημόνιο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως έκτακτη περίπτωση!

Με υπογραφή Κάρολου Παπούλια, λίγους μήνες πριν φύγει από τη θέση του Προέδρου Δημοκρατίας, πέρασε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως «έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

mnimonio-page-001
Αυτό κι αν είναι σκάνδαλο. Πριν καλά καλά περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, καθώς σήμερα εγκρίθηκε από τη Γερμανική Βουλή, η ελληνική κυβέρνηση πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το νέο Μνημόνιο. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τη… θέση του ο Κάρολος Παπούλιας, ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, περνάει το νέο Μνημόνιο με δική του υπογραφή και τη σημείωση ότι είναι «έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» να εγκριθεί η δεύτερη σύμβαση.
Όλα αυτά ενώ ο «χαλαρός» Έλληνας παρακολουθεί τις εξελίξει στο πολιτικό σκηνικό με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ρίξανε στον Έλληνα ένα κομμάτι τυράκι (βλέπε εκλογή ΠτΔ) και από πίσω περνάει ολόκληρο Μνημόνιο.
Δείτε τι αναφέρει ακριβώς στην πρώτη παράγραφο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με χθεσινή ημερομηνία, και ενώ δεν είχε εγκριθεί απ’ όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια η παράταση, όπως πρέπει να γίνει. Θα ήταν άτοπο να μην αναφέρουμε ότι χθες είχαμε την πρώτη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων…
«Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να εγκριθεί άμεσα το ακόλουθο Σχέδιο της δεύτερης Σύμβασης Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), με τίτλο «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» («Master Financial Assistance Facility Agreement»), η οποία καταρτίσθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της από 14.3.2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του N. 4060/2012 (Α΄ 65) και τροποποιήθηκε με την από 12.12.2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 240) που κυρώθηκε με το άρθρο 48 του Ν. 4111/2013 (Α΄ 18)» αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Δείτε και μόνοι σας το νέο μνημόνιο
Πρόκειται για τη δεύτερη τροποποίηση (η πρώτη ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2012) της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ της Ελλάδας, του EFSF, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η οποία δημοσιεύει την ΠΝΠ, αναφέρει:
«Άρθρο 1
Έγκριση του Σχεδίου της δεύτερης Σύμβασης Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και παροχή εξουσιοδοτήσεων για την υπογραφή της
  1. Εγκρίνεται το Σχέδιο της δεύτερης Σύμβασης Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement») μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως δικαιούχου κράτους μέλους, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.ΧΣ.), ως εγγυητή, και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μαζί με τα παραρτήματά της, όπως το Σχέδιο αυτό μαζί με τα δύο (2) παραρτήματα στην αγγλική γλώσσα, ως επίσημη γλώσσα των κειμένων αυτών, και σε μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα, προσαρτώνται ως Παράρτημα στην παρούσα Πράξη. (Παράρτημα Ι).
  2. α) Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει την Ελληνική Δημοκρατία και να υπογράψει τη δεύτερη Σύμβαση Τροποποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, καθώς και τα παραρτήματά της, όπου προβλέπεται.
β) Παρέχεται στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει την Τράπεζα της Ελλάδος και να υπογράψει τη δεύτερη Σύμβαση
Τροποποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, καθώς και τα παραρτήματά της, όπου προβλέπεται
γ) Παρέχεται στη Διευθύνουσα Σύμβουλο και στον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η εξουσιοδότηση να
εκπροσωπήσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να υπογράψουν τη δεύτερη Σύμβαση Τροποποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, καθώς και τα παραρτήματά της, όπου προβλέπεται.
Στις ως άνω παρεχόμενες εξουσιοδοτήσεις περιλαμβάνεται και η υπογραφή της δεύτερης Σύμβασης Τροποποίησης της παραγράφου 1, με τις τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις για την αποκατάσταση λαθών ή τη διευκρίνιση ασαφειών του Σχεδίου που εγκρίνεται με την παράγραφο 1.
  1. Η ισχύς της δεύτερης Σύμβασης Τροποποίησης της παραγράφου 1 αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ειδικότερα καθορίζονται σε αυτή. Με μέριμνα του Υπουργού Οικονομικών, η δεύτερη Σύμβαση της παραγράφου 1, μετά την υπογραφή της από όλα τα προβλεπόμενα μέρη, διαβιβάζεται στη Βουλή για ενημέρωση».
Μεταξύ άλλων, στα παραρτήματα της ΠΝΠ, αναφέρεται το εξής:
«Η περίοδος Διαθεσιμότητας σε σχέση με την παρούσα Δανεική Διευκόλυνση θα αρχίσει από την ημερομηνία (συμπεριλαμβανομένη) κατά την οποία οι εν λόγω Ειδικοί Οροί της Διευκόλυνσης θα τεθούν σε ισχύ και θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου 2015».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου