Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ: «Η ΚΙΝΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ Σ΄ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ»

Πεντακάθαρη στήριξη στην Ρωσία προσέφερε σήμερα η Κίνα, προκαλώντας έτσι την αυτόματη ανατίμηση του ρουβλίου κατά 4,1% έναντι του δολαρίου.
«Η Κίνα είναι πρόθυμη στο να παράσχει βοήθεια στη Ρωσία σε περίπτωση που χρειαστεί», υποσχέθηκε ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της διπλωματίας της Κίνας, «το Πεκίνο εξακολουθεί να είναι πεπεισμένο ότι η Ρωσία έχει τους πόρους και τη σοφία να ξεπεράσει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα».
Το ρούβλι ανατιμήθηκε σήμερα 4,1% έναντι του δολαρίου, εν μέσω δηλώσεων ότι η Κίνα θέλει να στηρίξει τη Ρωσία, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Δύο μέλη της κινεζικής κυβέρνησης, σημειώνει το δημοσίευμα, προσέφεραν στήριξη στην Ρωσία, καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να αποτρέψει την πτώση του νομίσματος της χώρας χωρίς να χρησιμοποιήσει μέρος από πολύτιμα τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα.
Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά, και της επιτρέπουν να "βγάζει" την γλώσσα έναντι της χρεοκοπημένης Ουάσιγκτον του αστρονομικού σχεδόν γαλαξιακού χρέους των 18 τρισ.δολαρίων (αποτελεί το 1/4 του συνολικού χρέους του πλανήτη). Η Κίνα γνωρίζοντας ότι εάν η Αμερική επικρατήσει στο τέλος της Ρωσίας παίρνει μετά σειρά για παρόμοια γενική επίθεση από τα νεοταξικά κέντρα που εδράζουν στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, αποφάσισε να στραφεί με ξεκάθαρη πρόθεση υπέρ της Ρωσίας, καταστρέφοντας τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε προχθές από τη Μπανγκόνγκ ότι η χώρα του θα προσφέρει βοήθεια, εάν χρειασθεί, και ότι είναι βέβαιος ότι η Ρωσία μπορεί να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες της, ανέφερε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Phoenix στο Χονγκ Κονγκ.
O υπουργός Εμπορίου της Κίνας Γκάο Χουτσένγκ δήλωσε, σύμφωνα με τον ίδιο σταθμό, "ότι η μεγαλύτερη βοήθεια στη Ρωσία θα δινόταν με τη διεύρυνση της συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες για την ανταλλαγή των νομισμάτων τους (currency swap) και την αυξημένη χρήση του γιουάν για το διμερές εμπόριο τους".  Η δήλωση από μόνη της είναι "Σφαλιάρα" στο δολάριο, και δέιχνει ότι υπάρχει κοινός σχεδιασμός να χτυπηθεί ανελέητα τα επόμενα χρόνια.
Το τύπωμα "αεροδολαρίων" είναι το μόνο που κρατά ακόμα την Αμερική σε κάποια θέση ισχύος. Κίνα, Ρωσία και ΒRICS έχουν αποφασίσει να θέσουν ένα τέλος σε αυτό στα επόμενα χρόνια (θα χρειαστούν πάνω από δέκα καθώς ο πλανήτης είναι γεμάτος από δολάρια).
Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε προχθές ότι η Ρωσία δεν είναι σε συζητήσεις με την Κίνα για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.
Η Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο, είδε το ρούβλι να κάνει «βουτιά» έως και 59% φέτος (σ.σ.: στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ενώ σήμερα η πτώση από την αρχή του έτους ανέρχεται σε περίπου 40%), καθώς οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν και οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ δημιούργησαν κάποια προβλήματα αν και επιφανειακά στην οικονομία της.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του πρέπει να ακολουθεί «διπλωματία μεγάλης χώρας», θέτοντας τους στόχους για την αναβάθμιση τους στάτους της.
Η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν τον Οκτώβριο μία τριετή γραμμή ανταλλαγής των νομισμάτων τους ύψους 150 δισ. γουάν (24 δισ. δολαρίων) , η οποία μπορεί να επεκταθεί με τη συμφωνία των δύο μερών.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (που είναι η κεντρική τράπεζά της) δημοσίευσε την Παρασκευή ένα διάγραμμα, με το οποίο εξηγούσε πώς λειτουργεί η συμφωνία αυτή, ενώ η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» αναφέρει σήμερα ότι η εξήγηση από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας έγινε για να άρει τις ανησυχίες ότι η Κίνα μπορεί να υποστεί ζημιές, εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει την παραπάνω διευκόλυνση για να αποκτήσει κεφάλαια.
Η Κίνα προωθεί το γουάν ως εναλλακτικό νόμισμα προς το δολάριο για το παγκόσμιο εμπόριο και χρηματοδότηση, ενώ η κεντρική τράπεζά της έχει υπογράψει συμφωνίας με άλλες 28 κεντρικές τράπεζες για να ενθαρρύνει μία τέτοια εξέλιξη. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας ανέρχονται σε 3,89 τρισ. δολάρια και είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, ενώ τα διαθέσιμα της Ρωσίας ανέρχονται σε 416 δισ. δολάρια.
«Η Ρωσία είναι αναντικατάστατος στρατηγικός εταίρος (της Κίνας) στη διεθνή σκηνή», αναφέρει σε άρθρο γνώμης η ημερήσια εφημερίδα Global Times, που έχει έδρα το Πεκίνο και συνδέεται με το κομμουνιστικό κόμμα.
Η Ρωσία δεν θα ήταν η πρώτη χώρα που θα στρεφόταν στο Πεκίνο για στήριξη. Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής χρησιμοποίησε τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την κινεζική κεντρική τράπεζα για να αναχαιτίσει την πτώση του πέσο, το οποίο έχει υποτιμηθεί φέτος 24% έναντι του δολαρίου, καθώς η χώρα αθέτησε (και καλά έκανε για να σώσει τους πολίτες της) τις πληρωμές ομολόγων της.
Το πέσο έχει υποχωρήσει 0,3% τον Δεκέμβριο μετά από αντίστοιχη υποτίμηση τον Νοέμβριο. Μία αντίστοιχη κίνηση της Ρωσίας θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση του ρουβλίου, ανέφερε σε έκθεσή του ο επικεφαλής έρευνας χρηματοπιστωτικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο και θα ενίσχυε παράλληλα την προσπάθεια της Κίνας να καταστήσει το γιουάν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Εν ολίγοις έρχονται μαύρα μαντάτα για την αμερικανική οικονομία, ενώ ο συνδυασμός των συμβατικών και πυρηνικών δυνάμεων Κίνας-Ρωσίας, προκαλεί τρόμο στο ΝΑΤΟ, διότι η δημιουργία ενός ΑΝΤΙ-ΝΑΤΟ από τις δύο υπερδυνάμεις είναι στρατηγικός στόχος.

Πηγή: "Ξυπνήστε ρε".

Σχόλιο ΔΕΡ
Είχαμε γράψει σε ειδικό άρθρο για την Ουκρανία τα εξής για την Κίνα (22/08/14): «Η Κίνα περιμένει την διαμόρφωση των εξελίξεων. Θα μείνει διακριτικά εκτός, και θα υποστηρίξει με διακριτικό τρόπο την Ρωσία για να μην μείνει η Ρωσία απομονωμένη. Πάντως η Ρωσία είναι 70-30. Δηλαδή 70% υπέρ της Ρωσίας, 30% υπέρ των ΗΠΑ!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου