Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ

Γράφει ο δημοσιογράφος κ. Μάρκος Τσάκας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Αναβρύτων γιόρτασε την Ημέρα των Αποφοίτων με τον καθιερωμένο αγιασμό στον ναό του Αγίου Ανδρέα. Φέτος η ημέρα των αποφοίτων συνδυάστηκε και με το μνημόσυνο που τέλεσε ο Σύλλογος για τον ιδρυτή του σχολείου, Βασιλέα Παύλο, δεδομένης της  επετείου συμπληρώσεως 50 ετών από την εις Κύριον εκδημία του.
Κοντά στους παλιούς του συμμαθητές βρέθηκε και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου, Βασιλεύς Κωνσταντίνος ’58 (με το έτος αποφοίτησης αναφέρονται όλοι οι απόφοιτοι), τέως Βασιλεύς των Ελλήνων.
Μετά τον αγιασμό και το μνημόσυνο, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε την ευκαιρία να καθίσει και πάλι στα θρανία των Αναβρύτων, έστω κι αν αυτά πλέον είναι διαφορετικά από εκείνα της εποχής του.
Στην παλαιά αίθουσα του εντευκτηρίου, στο κτήριο του Ανατολικού, ο βασιλέας μίλησε με μαθητές του γυμνασίου Αναβρύτων, κορίτσια κι αγόρια, τα οποία εν είδει συνέντευξης τον ρώτησαν αρκετά πράγματα για το πως ήταν η σχολή τότε, τα μαθητικά χρόνια, μέχρι και για το αν έκανε σκανταλιές! Εξαιρετικά ευδιάθετος, ο βασιλέας για ώρα απαντούσε στους μαθητές μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Απόστολο Κάλλιο.
Ενδεικτικό της συζήτησης ήταν όταν ο βασιλεύς μίλησε για το θρανίο στο οποίο καθόταν, λέγοντας χαμογελώντας «καθόμουν στην αριστερή πλευρά, ήμουν κι εγώ…αριστερός»! Ενώ λίγο αργότερα, σε ερώτηση «Πως θα περιγράφατε τα χρόνια στο σχολείο;», ο βασιλέας απάντησε γελώντας «Ήταν όλα θαύμα, εκτός από τα μαθήματα, που δεν μας άρεσαν».
Μετά την συνομιλία με τους μαθητές των Αναβρύτων και αφού οι καθηγήτριες εξέφρασαν τη συγκίνηση τους που οι απόφοιτοι τηρούν τις παραδόσεις ακόμη και σήμερα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είπε: «Εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα κακό, ότι καταστρέφουμε όλες τις παραδόσεις που έχουμε. Έτσι κι εδώ με το σχολείο αυτό, το ίδιο και με το σχολείο στις Σπέτσες», εννοώντας την Κοργιαλένειο Σχολή. Στη συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη συνεστίαση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ανατολικού.

Πηγή: "The Royal Chronicles".

Φωτογραφίες:

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου