Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

O ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΑ

felipe-1Ο Βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας  απαγορεύει  τα μέλη της Ισπανικής Βασιλικής Οικογένειας να δέχονται ακριβά δώρα, ώστε να μην «θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια του θεσμού».
Σε ένα σύνολο από κανόνες που ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο νέος μονάρχης απαγόρευσε στους βασιλείς, συμπεριλαμβανομένου και του πατέρα του βασιλιά Χουάν Κάρλος, από την αποδοχή πολυτελών δώρων ή προνομίων οποιουδήποτε είδους.
Τα εθιμοτυπικά δώρα, τα οποία ανταλλάσσονται κατά τις επισκέψεις αρχηγών κρατών, δεν υπάγονται στον νέο αυτόν κανονισμό διότι προβλέπονται από το πρωτόκολλο τόσο της Ισπανίας όσο και όλων των άλλων κρατών.
Η νέα σειρά κανονισμών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, σηματοδοτεί το τέλος της βασιλείας του Χουάν Κάρλος, η οποία επέτρεπε πολύ ακριβά δώρα. Το 2000, στο βασιλιά Χουάν Κάρλος δόθηκε το Fortuna, ένα πολυτελές γιοτ αξίας € 18.000.000, ως δώρο από μια ομάδα επιχειρήσεων που εδρεύουν στις Βαλεαρίδες Νήσους, όπου οι βασιλείς έκαναν τις διακοπές τους κάθε καλοκαίρι. Ανάμεσα στα πιο αμφιλεγόμενα δώρα ήταν δύο Ferrari, που δώρισε στο βασιλιά Χουάν Κάρλος ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο βασιλιάς Φελίπε έχει επιβάλει τον κανόνα «no freebie» για την άμεση οικογένειά του, την βασίλισσα Letizia και τις δύο κόρες τους, Leonor και τη Σοφία. Επίσης ισχύει για τον βασιλιά Χουάν Κάρλος και τη βασίλισσα Σοφία. Οι αδελφές του βασιλιά, Έλενα και Κριστίνα, δεν έχουν πλέον επίσημο ρόλο στη βασιλική οικογένεια.
felipe-2Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας  δεν μπορούν να δεχτούν δώρα, όπως δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια ή δάνεια με χαμηλό ή μηδενικό ενδιαφέρον ή οποιοδήποτε άλλο δώρο που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια των θεσμικών καθηκόντων τους».
Οι νέοι κανόνες είναι μέρος της συντονισμένης προσπάθειας από τον βασιλιά για να καθαρίσει την εικόνα της βασιλικού θεσμού και την αποκατάσταση της φθίνουσας δημοτικότητας του.
Ο Φελίπε προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να αποστασιοποιηθεί από σκάνδαλα τα οποία βάραιναν τον οίκο επί βασιλείας Χουάν Κάρλος. Στην εναρκτήρια ομιλία του, επέμεινε ότι «το Στέμμα πρέπει να κερδίζει συνεχώς την εκτίμηση, το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των πολιτών» και είπε ότι η βασιλική οικογένεια πρέπει να συμπεριφέρεται με έναν «υποδειγματικό τρόπο».
Μία από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να απαγορεύσει στα μέλη της βασιλικής οικογένειας από το να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και ανακοίνωσε ότι όλοι οι λογαριασμοί «του βασιλικού οίκου/αυλαρχείου» θα υποβληθούν σε εξωτερικούς ελέγχους για την αύξηση της διαφάνειας.

Πηγή: http://www.telegraph.co.uk/

Σχόλιο ΔΕΡ
Στην Ελλάδα αντίθετα, η ετήσια προεδρική χορηγία αυξήθηκε στα 5.645.703 ευρώ για να πληρώνεται αυτός που υπογράφει την καταδίκη του Ελληνικού λαού, οι προηγούμενοι απ΄ αυτόν και για να καλύπτονται τα έξοδα κρατικών αυτοκινήτων και φρουρών που διαθέτει ο καθένας. Ο Ελληνικός λαός πεθαίνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλουτίζει περισσότερο.
Ας διδαχθούν λίγο από τον Ισπανό Βασιλιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου