Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ & Η ΘΕΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

Ως γνωστόν, το 325 στην Νίκαια της Βιθυνίας είχε λάβει χώρα η Α´ Οικουμενικό Σύνοδος κατά του Αρείου. Ο Άρειος υπεστήριζε, ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός, αλλά ότι είναι δήθεν το τελειότερο δημιούργημα του Θεού. 
Έτσι, λοιπόν, για να αντιμετωπισθούν τότε και για να καταδικαστούν αυτές οι βλάσφημες περί Χριστού δοξασίες, συγκεντρώθηκαν οι 318 θεοφόροι Πατέρες στην Νίκαια της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. 
Πρόεδρος της Συνόδου ήταν ο βασιλεύς Κωνσταντίνος. Εκεί, ένας από τούς αρχιερείς πού έλαβαν μέρος στην Σύνοδο αυτή, ήταν και ο Άγιος Νικόλαος
Κατά την διάρκεια της Συνόδου, κάποια στιγμή που ο Άρειος προσπαθούσε να αναπτύξει την δαιμονική διδασκαλία του, που έθιγε τον Χριστό, τότε ακριβώς, ζήλῳ ουρανίῳ πυρποληθείς ο Άγιος Νικόλαος, του έδωσε ένα δυνατό χαστούκι δηλαδή! 
Ως εκ τούτου, όπως είναι φυσικό, διαμαρτυρήθηκε ο Άρειος ενώπιον πάντων και ενώπιον φυσικά, του βασιλέως. Και μάλιστα, στηριζόμενος στον τότε ισχύοντα νόμο, ο οποίος έλεγε, ότι μπροστά στον βασιλιά απαγορεύεται ρητώς και κατηγορηματικώς το χαστούκισμα οποιουδήποτε από οποιονδήποτε. Κανείς και σε κανέναν δηλ. δεν έπρεπε να το κάνει. Μάλιστα, ήταν τόσο αυστηρός ο νόμος, που προέβλεπε, να κόβεται το χέρι εκείνου που θα έδινε χαστούκι σε κάποιον άλλον, μπροστά στον βασιλιά. Ήταν ασέβεια δηλ. προς τον βασιλιά, εκτός των άλλων.
Εξ αιτίας λοιπόν όλων αυτών, αφού απέβαλαν τον Άγιο Νικόλαο από την Σύνοδο, έμεινε στην φυλακή μέσα υπομένων, θλιβόμενος, αναγκαζόμενος καί πιεζόμενος από τούς ανθρωπίνους βέβαια νόμους πού ίσχυαν τότε. 
Μέσα όμως στην φυλακή - ω του παραδόξου θαύματος, ω των θαυμασίων σου Χριστέ Βασιλεύ -, εμφανίσθηκαν ο Δεσπότης Χριστός και η Υπεραγία Θεοτόκος και του είπαν: «Νικόλαε, γιατί είσαι φυλακισμένος;» Και ο Άγιος αποκρίθηκε:
«ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ». 
Τι ωραία λόγια!
Οπότε, μετά από την απάντηση αυτή, ο Χριστός του έδωσε ένα Ευαγγέλιο και η Παναγία Μητέρα μας του χάρισε ένα αρχιερατικό ωμοφόριο, σαν ευλογία.
Εύχομαι, αγαπητοί μου αδελφοί, ταπεινά και καρδιακά, ο Άγιος να πρεσβεύει για όλους μας και να μας ενισχύει στον πνευματικό μας αγώνα,
εμένα προσωπικά, ούτως ώστε να μην κάνουμε το θέλημα το δικό μας ή των ανθρώπων, αλλά το θέλημα του Αγίου, που, όπως καταλαβαίνετε, ταυτίζεται αναμφισβήτητα με το θέλημα του Θεού.
Αμήν.
Γένοιτο!

Πηγή: "Αναβάσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου