Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Γιορτές χαράς μας ήρθανε. Ένας Σωτήρας γεννιέται. Φέρνει στον κόσμο το φως, τη χαρά και την αλήθεια, την ελπίδα και το θάρρος.
Ας αφήσουμε τη φαντασία μας να τρέξει πέρα εκεί στα άγια μέρη της Βηθλεέμ. Είναι νύχτα του Δεκέμβρη. Ένα πρωτόφαντο αστέρι ρίχνει τις ακτίνες του και κάνει τον τόπο να λάμπει παράξενα. Φωνές γλυκές και ουράνιες ακούγονται. Μια γλυκιά ψαλμωδία, ένας υπέροχος ύμνος γλυκαίνει την ατμόσφαιρα: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία» Είναι οι άγγελοι που υποδέχονται τον Σωτήρα της ανθρωπότητας. Σε μια σπηλιά γεννήθηκε ο Υιός του Θεού.
Οι βοσκοί είναι οι απλοί και αγνοί άνθρωποι του βουνού που έγιναν οι μάρτυρες του πιο μεγάλου, του πιο παράξενου γεγονότος που γνώρισε η οικουμένη.
Από τα βουνά της Ασίας οι τρεις Μάγοι με τις καμήλες τους κοιτάζουν το αστέρι και προχωρούν. Ξεκίνησαν με μοναδικό οδηγό τους το λαμπερό αστέρι και ήρθαν στη σπηλιά να προσκυνήσουν το Χριστό και να του προσφέρουν τα πολύτιμα δώρα τους: χρυσό, λίβανο και σμύρνα. Αυτή η σπηλιά, η απλή και συνηθισμένη, έγινε η μεγάλη αγκαλιά που δέχτηκε στοργικά το θείο βρέφος, τον Σωτήρα της οικουμένης. Μέσα σ΄ αυτή τη σπηλιά έγινε το πιο μεγάλο, το πιο υπέροχο γεγονός που γνώρισε η πλάση.
Τα βόδια και τα άκακα αρνάκια έγιναν οι μάρτυρες του θείου συμβάντος. Η φτωχική φάτνη έγινε το κρεβάτι που δέχτηκε το θείο βρέφος. Τα άδολα βόδια ζέσταιναν με τα χνώτα τους το νεογέννητο.
Λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος:
«Ελάτε λοιπόν να γιορτάσουμε! Ελάτε να πανηγυρίσουμε! Σήμερα λύθηκαν τα μακροχρόνια δεσμά.
Ο διάβολος καταντροπιάστηκε.
Οι δαίμονες δραπέτευσαν.
Ο θάνατος καταργήθηκε.
Ο παράδεισος ανοίχτηκε.
Η κατάρα εξαφανίστηκε. 
Η αμαρτία διώχτηκε.
Η πλάνη απομακρύνθηκε. 
Η αλήθεια αποκαλύφθηκε.
Το κήρυγμα της ευσέβειας ξεχύθηκε και διαδόθηκε παντού.
Η βασιλεία των ουρανών μεταφυτεύθηκε στη γη.
Οι άγγελοι συνομιλούν με τους ανθρώπους». 
Έτσι γεννήθηκε ο μεγάλος μας Χριστός, χωρίς πλούτη και δόξες, ταπεινός και ασήμαντος, χωρίς μεγαλεία και ανέσεις, σ΄ αυτή την απλή γωνιά της Βηθλεέμ. Τέτοια ήταν και η ζωή του ολόκληρη, απλή και ταπεινή.
Κι έγινε ο Μεγάλος μας Δάσκαλος, ο Σωτήρας του κόσμου. Έγινε η πηγή της χαράς, η ελπίδα και η ανακούφιση των πονεμένων, το βάλσαμο των δυστυχισμένων. Όπως είπε ο ίδιος, στάλθηκα «για να αναγγείλω το χαρμόσυνο μήνυμα στους φτωχούς, να θεραπεύσω τους τσακισμένους ψυχικά, στους αιχμαλώτους να κηρύξω την ελευθερία και στους τυφλούς ότι θα βρουν το φως τους» (Λουκ. 4, 18). Δίδαξε τις πιο μεγάλες αρετές. Έγινε το ζωντανό παράδειγμα της απλότητας και της καλοσύνης. Τόνισε την αξία της αγάπης και την ισότητα των ανθρώπων μπροστά στο Θεό. Έσωσε τον κόσμο από την αμαρτία και τη διαφθορά. Έφερε το μήνυμα της ειρήνης. Μας χάρισε την αιώνια ζωή, μας άνοιξε το δρόμο για τον παράδεισο.
Αυτός είναι ο μεγάλος μας Θεός που τη γέννησή του γιορτάζουμε αυτές τις μέρες. Ας οδηγήσουμε τα βήματά μας στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, για να προσκυνήσουμε ευλαβικά αυτόν τον Χριστό, την πηγή της καλοσύνης, που τώρα είναι βρέφος στην αγκαλιά της Παρθένου και να διδαχθούμε από την Θεότητά Του, την απλότητα και την βαθιά Του ταπείνωση. Ας του προσφέρουμε την αγάπη μας, τη λατρεία μας, την πίστη μας.
Ο Χριστός ήρθε μια φορά. Το γεγονός όμως επαναλαμβάνεται κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Έρχεται και τα φετινά Χριστούγεννα. Έρχεται και στην δική μας καρδιά. Έχει δικαιώματα και στην δική μας ζωή. Ο κόσμος δεν θα αλλάξει, αν δεν αλλάξει η καρδιά του καθενός μας. Ο κόσμος δεν θα γίνει καλύτερος αν δεν καλυτερεύσει και η δική μας ζωή. Μια ακόμη ευκαιρία στην ζωή μας, τα φετινά Χριστούγεννα να είναι αλλιώτικα από τ’ ἀλλα. Να είναι Χριστούγεννα Λυτρωτικά, Χριστούγεννα αληθινής ειρήνης, Χριστούγεννα αποφασιστικά για το υπόλοιπο της ζωής μας.
Εύχομαι ο εκ Παρθένου τεχθείς Χριστός να φέρει σ΄ όλους μας υγεία, ευτυχία και αγάπη.
Και σε σας αγαπητά μου παιδιά εύχομαι ο Καλός Χριστούλης να είναι πάντα ο σύντροφος και ο οδηγός σας, να σας φωτίζει σε κάθε σας πράξη και να σας οδηγεί σε κάθε σας βήμα.
Εύχομαι να σας βοηθήσει ο Χριστός να είστε πάντα καλοί μαθητές, καλά παιδιά και αργότερα καλοί και ωφέλιμοι για την κοινωνία άνθρωποι.
Καλές γιορτές.

Πηγές:
* Ομιλία Σ. Κολλάγη, Δημοτικό Σχολείο Καστελλάνων Μέσης.
* Απόσπασμα από την ομιλία "Χριστός γεννάται", Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
* Απόσπασμα από το βιβλίο "Χριστούγεννα", π. Θεοφίλου Ζησοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου