Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ECCL: ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ 12ΜΗΝΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Γράφει ο κ. Ηλίας Παναγιωτίδης στο "News.makedonias.gr".

Όσο κι αν υποστηρίζει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και όλα τα κυβερνητικά στελέχη ότι φεύγουμε από το Μνημόνιο, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.
Το ECCL, που στα αγγλικά τα αρχικά σημαίνουν Enhanced Conditions Credit Line και στα ελληνικά Ενισχυμένη, υπό όρους πιστωτική γραμμή, είναι ένα νέο Μνημόνιο και ίσως πιο σκληρό...
Από τη στιγμή που θα μπει η Ελλάδα στο ECCL, το οποίο όπως αναφέρεται στο έγγραφο που παρουσιάζεται στο σάιτ http://www.esm.europa.eu/, υπογράφει νέο Μνημόνιο και όχι μόνο αυτό, αλλά μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία αφού το ζητήσει η ίδια η χώρα.
Δηλαδή, δεν είναι όπως μας τα παρουσιάζουν, ότι δηλαδή μας το πρότειναν στο Eurogroup, αλλά ουσιαστικά το ζητάει η Ελλάδα.
Αν λοιπόν, μπει η Ελλάδα στο ECCL, η Ελλάδα θα υπογράψει μνημόνιο (Memorandum of Understanding) με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και θα κληθεί να υιοθετήσει διορθωτικά μέτρα με στόχο την κάλυψη των αδυναμιών της οικονομίας της, δεσμευόμενη για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Από τη στιγμή που εγκριθεί το ECCL, θα βρεθούμε αυτομάτως υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Το… μαξιλαράκι του ΤΧΣ επιστρέφεται στο EFSF

Από τη στιγμή λοιπόν που θα γίνει αυτό, το… μαξιλαράκι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) των 11 δισεκ. ευρώ αυτομάτως επιστρέφεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα υποβάλει αίτημα προς τον ESM για μια νέα πιστωτική γραμμή ECCL, που δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 11 δισεκ. ευρώ, όπερ και σημαίνει ότι παίρνουμε νέο δάνειο 11 δισεκ. ευρώ.
Παράλληλα, με το δάνειο, η Ελλάδα υπογράφει νέο Μνημόνιο, με το καταστατικό του ESM θα δίνει βάρος στην επίτευξη εύρωστων δημοσιονομικών και οικονομικών επιδόσεων.

Εποπτεία από τρόικα για 12 μήνες

Παίρνοντας το δάνειο και υπογράφοντας το νέο Μνημόνιο η Ελλάδα, δίνει την ευκαιρία στην Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και του ΔΝΤ, δηλαδή την λεγόμενη τρόικα να μας ελέγχει για ακόμα 12 μήνες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θα διενεργούν τριμηνιαίες τακτικές επιθεωρήσεις, όπου οι επιθεωρητές θα ενημερώνουν εν συνεχεία το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για το εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα πολιτικής στην Ελλάδα, δηλαδή αν χρειάζονται περικοπές ή οτιδήποτε άλλο…
Το κυριότερο είναι το τελευταίο: Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις, η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL θα ακυρωθεί και αυτόματα θα πρέπει να αιτηθεί ένα νέο πακέτο διάσωσης από τον ESM ή το ΔΝΤ.
Όσοι γνωρίζουν καλά αγγλικά, ας διαβάσουν τους όρους…


eccl

eccl (1)
eccl (2)

eccl (3)


eccl (4)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου