Θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στον δήθεν "Εθνάρχη" Ελευθέριο Βενιζέλο (Μπενύ Σελόν) σε 2 άρθρα. Στο πρώτο θα αναφερθώ στην αγγλόδουλη στάση του Βενιζέλου επί του θέματος της Κύπρου που ξεκίνησε ουσιαστικά το 1928 και στο δεύτερο για την περιουσία του υπ΄ αριθμόν 1 "εθνάρχη".
Βενιζέλος-Άγγλοι-Κυπριακό
Το 1928 είναι ουσιαστικά το έτος που δημιουργείται το Κυπριακό ζήτημα. Τότε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος Γ΄ και η Ιερά Σύνοδος, βουλευτές και δήμαρχοι υπέβαλλαν υπομνήματα στον Άγγλο Βασιλέα Γεώργιο Ε΄ και την βρετανική κυβέρνηση με αίτημα την ένωση με την μητέρα Ελλάδα.
Γράφει ο Κων/νος Μπαρμπής στο Γ΄ Τόμο του έργου του "Τσακάλια και ύαινες της ελληνικής πολιτικής".

Οι επισκέπτες του αποχώρησαν εμβρόνητοι, ενεοί και άφωνοι, σαν να τους είχε πλήξει κεραυνός΄ ολόκληρη η Μεγαλόνησος καταταράχθηκε...
Το επόμενο έτος, όταν ο πρεσβευτής του Λονδίνου του Λονδίνου στην ελληνική πρωτεύουσα Πάτρικ Ράμσει διαμαρτυρήθηκε στον... "εθνάρχη" για τις πρωτοβουλίες και τη δραστηριότητα του Αλέξη Κύρου, ο Βενιζέλος χαρακτήρισε ασύνετο το διορισμό του στη Λευκωσία, του απέδωσε επεκτατικά κίνητρα και τον μετέθεσε.
"Εθνάρχης"; Με λοφίο και περικεφαλαία!

Το Foreign Office του διαβιβάζει τις ευχαριστίες του (φυσικά!) Και ο Βενιζέλος στη Βουλή μέμφεται, με οργίλο ύφος, "τους πολιτικούς της Μεγαλονήσου, οίτινες δεν συνεκράτησαν τον εθνικόν πόθων των Ελλήνων εντός νομίμων ορίων (!) [...] Ανησυχώ σφόδρα μήπως διαταραχθή η πατροπαράδοτος μεταξύ των δύο εθνών φιλία. Και οφείλω να υπογραμμίσω ότι είναι αδύνατον διά το ελληνικόν κράτος να αναλάβη την υποστήριξιν των πόθων των Κυπρίων και των Δωδεκανησίων (!)"."
Πηγές:
* Έγγραφο Foreign Office 37 1/15970/6029 της 5ης Ιουνίου 1931,
* Όνειρα και πραγματικότης, Αλέξη Κύρου,
* Τσακάλια και ύαινες της Ελληνικής πολιτικής, Κων/νου Μπαρμπή,
* Εφημερίδες της εποχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου