Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (9)

Θα αναρτηθούν ορισμένα άρθρα από το facebook του "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς", εκλεκτού πατριώτη και εξαίρετου αγωνιστή. Θα διαβάσετε προσωπικές στιγμές των Βασιλέων, το ήθος, την γενναιότητα, την φιλοπατρία και την παλικαριά τους. 

* Η μάχη του Σαρανταπόρου με την ματιά του Στρατηλάτη
"Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ΄ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ-ΜΕΡΟΣ Α΄
(9 Οκτωβρίου 1912)
«Οι Τούρκοι κατείχαν μια φοβερή θέση, στους πρόποδες του βουνού που είχε ένα στενό πέρασμα πίσω τους. Ήταν τοποθετημένοι ψηλότερα από εμάς, έτσι ώστε πλεονεκτούσαν και έβλεπαν όλα όσα συνέβαιναν στην πεδιάδα. Ήταν δυόμισι μεραρχίες με ένα σύνταγμα πυροβολικού, 24 κανόνια. Τους επιτέθηκα με μια μεραρχία στο κέντρο, μια δεξιά και μια αριστερά, με ένα απόσπασμα από φάλαγγες που έπρεπε να επιτεθούν στην αριστερή τους πλευρά. Είχα στείλει επιπλέον μια μεραρχία από τους τρομακτικά δύσκολους ορεινούς δρόμους για να κυκλώσουν εντελώς την θέση, ώστε να τους αιφνιδιάσει αν μπορούσε από τα μετόπισθεν. Το σχέδιό μου πέτυχε πλήρως. Η μάχη άρχισε στις 8 το πρωί και τελείωσε γύρω στις 6 το βράδυ, όταν είχε πέσει εντελώς το σκοτάδι. Το πεζικό επιτέθηκε με εκπληκτική γενναιότητα, 6 συντάγματα στην πρώτη γραμμή κάτω από μια βροχή πυροβολισμών που δεν τους σταμάτησαν ούτε λεπτό. Δυστυχώς, δεν είχαν καλή υποστήριξη από το πυροβολικό μας, που πυροβολούσε από πολύ μακριά, και υπέφεραν πολύ κάτω από τα πυρά του εχθρικού πυροβολικού. Βλασφημούσα, έβριζα και τελικά το απόγευμα, γύρω στις 2, έφτασε το πυροβολικό μας σε απόσταση δυόμισι χιλιάδων μέτρων και τότε άλλαξε η εικόνα. Το Τουρκικό πυροβολικό σταμάτησε να πυροβολεί το πεζικό μας και τα πυρά του εξασθένησαν πολύ. Τα πυροβολεία του εχθρού είχαν καλυφθεί από τον καπνό των οβίδων μας που έσκαζαν από πάνω τους και οι εκρήξεις τα κάλυπταν με μαύρο καπνό. Η θέση έμοιαζε με ηφαίστειο και έβλεπε κανείς ότι υφίσταντο πολλά πλήγματα. Αυτό το διαπιστώσαμε πράγματα την επόμενη μέρα, που βρήκαμε τους λοφίσκους όπου είχαν θάψει τους νεκρούς και η θέση των πυροβολείων ήταν καλυμμένη από σκόρπια μέλη. Είναι αηδιαστικό, αλλά ο πόλεμος δεν είναι ποιητικός».

Το facebook του Μαρμαρωμένου Βασιλιά συμβάλλει στην αφύπνιση συνειδήσεων και την διατήρηση της ιστορίας. Επισκεφθείτε το για περισσότερες άγνωστες βασιλικές ιστορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου