Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Τι είναι ο ΘΕΟΣ στον Χριστιανισμό; Τι θα πει Τριαδικός ΘΕΟΣ; Ερωτήματα που ταλανίζουν πολλούς αδελφούς μας χριστιανούς. 
Λέμε πιστεύουμε στον ΘΕΟ; Και τι είναι ΘΕΟΣ; ΘΕΟΣ θα σου απαντήσουν. Είναι ο Ων, το Υπέρτατο Ον κατά τους Αρχαίους Έλληνες, ο Παλαιός των Ημερών κατά την Παλαιά Διαθήκη, είναι μία τρισυπόστατη κοινωνία προσώπων με ελευθερία και αγάπη. Είναι από την ίδια ουσία και τα τρία πρόσωπα (Πατήρ-Υιός-Άγιον Πνεύμα), γι΄ αυτό είναι ο ΘΕΟΣ μας είναι τρισυπόστατος. Αλλιώς δεν θα μιλούσαμε για έναν ΘΕΟ αλλά θα μιλούσαμε για πολυθεϊσμό.
Σημειώνει ο Σταύρος Φωτίου στο βιβλίο του "Τρομοκρατία και Πολιτισμός" τα ακόλουθα περί της Αγίας Τριάδος: "Η Εκκλησία κομίζει στους ανθρώπους μία καινούργια θέαση του Θεού και, κατ΄ επέκταση, του ανθρώπου και της κοινωνίας. Ιδρυτική αρχή της ύπαρξης είναι ένα πρόσωπο, ο Θεός-Πατέρας, που αχρόνως και αγαπητικώς, φύσει και θελήσει, γεννά τον Υιό και εκπορεύει το Πνεύμα το Άγιο. Στην τριαδική αυτή κοινωνία κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο, ίσο με τα άλλα και ταυτόχρονα σε πλήρη ενότητα μαζί τους. Έτσι, ο Θεός είναι μία κοινωνία ελευθερίας και αγάπης τριών προσώπων: το εγώ, το εσύ, ο άλλος, περιχωρούνται στο εμείς΄ ο ένας με τον άλλο, δια του άλλου, για τον άλλο". Αυτό απαντά στα ερωτήματα μας τι είναι ο ΘΕΟΣ.
"Ο Πατήρ δι΄ Υιού εν Αγίω Πνεύματι ποιεί τα πάντα" σημειώνει ο Μέγας Αθανάσιος στην Επιστολή του προς Σεραπίωνα. Ο ΘΕΟΣ είναι απρόσιτος στην ουσία του και μεθεκτός στις ενέργειές του. Αυτό σημαίνει ότι ο ΘΕΟΣ είναι άγνωστος στην ουσία του και γνωστός με τις ενέργειές του προς τον κόσμο. Κατά την Χριστιανική διδασκαλία, ο ΘΕΟΣ είναι ον προσωπικό και απόλυτο. Ως προσωπικό έχει άπειρο και τέλειο Νου, γι΄ αυτό είναι παντογνώστης, πάνσοφος και βούληση. Ως απόλυτο ον είναι αιώνιος, πανταχού παρών και παντοδύναμος.
Ο ΘΕΟΣ είναι Ένας και Τριαδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου