Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

"ΕΛΛΑΣ ΓΑΡ ΜΟΝΗ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙ..."

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

"Ἑλλὰς γαρ μόνη ἀνθρωπογεννεῖ, βλάστημα θεῖον καὶ φυτὸν οὐράνιον ἠκριβωμένον, λογισμὸν ἀποτίκτουσα οἰκιούμενον ἐπιστήμην. Νὺν ἐδοξάσθη ὁ Υἱὸς τοῦ Ἀνθρώπου.
Αυτά τα λόγια φέρεται να είπε ο Κύριος μας ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, σύμφωνα με τον Ευσέβιο του Παμφίλου, Επίσκοπο Καισαρείας, στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα του Ιωάννη (κεφ.12, στίχος 20-23), ο οποίος γράφει κατά λέξιν:
Ήσαν δε τινες Έλληνες εκ των αναβαινόντων ίνα προσκυνήσωσιν εν τη εορτή. Ούτοι ούν προσήλθον Φιλίππω τω από Βηθσαϊδά της Γαλιλλαίας και ηρώτων αυτόν λέγοντες: Κύριε θέλομεν τον Ιησούν ιδείν. Έρχεται Φίλιππος και λέγει τω Ανδρέα και πάλιν Ανδρέας και Φίλιππος λέγουσι τω Ιησού, ο δε Ιησούς απεκρίνατο αυτοίς λέγων: "Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του Ανθρώπου".
Η φράση αυτή του Ιησού είναι ημιτελής, διότι δεν δίνεται εξήγηση πώς θα δοξασθεί ο "Υιός του Ανθρώπου".

Ανακάλυψη της φράσεως
Ευσέβιος της Παμφίλου
Ο Ευσέβιος της Παμφίλου υπήρξε εκκλησιαστικός ιστοριογράφος. Διασώζει αυτή την φράση από τις ανεπίτρεπες περικοπές που "υποβλήθηκε" η Καινή Διαθήκη. Η φράση αυτή όμως επιβάλλεται να επανενταχθεί στο Ιερό κείμενο.
Όπως αναφέρει ο Μενέλαος Παγουλάτος εις το βιβλίον του "Ανθολόγιον Πατριδογνωσίας", το έτος 1974 ο καθηγητής Ελευθέριος Πρόκος –επίτιμος καθηγητής ξένων πανεπιστημίων- συμμετέχων σε επιστημονική επιτροπή της UNESCO, ανεκάλυψε σε μία βιβλιοθήκη του Βατικανού, χειρόγραφο του Ευσεβίου από το 265 μ.Χ., το οποίο περιέχει την την άνωθεν φράση ως συνέχεια του "Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου." και έχει ως εξής: "Ἑλλὰς γαρ μόνη ἀνθρωπογεννεῖ, βλάστημα θεῖον καὶ φυτὸν οὐράνιον ἠκριβωμένον, λογισμὸν ἀποτίκτουσα οἰκιούμενον ἐπιστήμην. Νὺν ἐδοξάσθη ὁ Υἱὸς τοῦ Ἀνθρώπου.
Σε πιο ελεύθερη μετάφραση ο Κύριος ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ είπε:
"Διότι μόνη η Ελλάς γεννά ανθρώπους, φυτόν από τον ουρανό και εξακριβωμένο βλάστημα του Θεού η οποία απογεννά λογική σκέψη, και ιδιοποιείται την επιστήμη".

Ερμηνεία
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ δια της φράσεώς Του αυτής, αποδεικνύει την σχέση αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας με την διδασκαλία Του. Θεωρεί την Ελλάδα πρωτοπόρο αυτής στον τομέα της φιλοσοφίας και της επιστήμης και της παραδίδεται η σκυτάλη από τον νομαδικό απολίτιστο στενόμυαλο, τον πολλάκις ευεργετηθέντα υπό του ΘΕΟΥ, λαό των Εβραίων στο πρωτοπόρο καινοτόμο Ελληνικό Έθνος. 
Και πράγματι η Ορθοδοξία θα πάρει όρους, έννοιες, τελετές που δεν θα τις καταργήσει αλλά θα της δώσει νέο νόημα και περιεχόμενο από την αρχαία Ελλάδα και η Ελλάς θα αναδείξει μεγάλους Πατέρας και διδασκάλους που θα διαδώσουν τον Χριστιανισμό στα πέρατα της γης και θα συμπληρωθεί η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία αυτό που λέμε Ελληνορθοδοξία.  
Ο καθηγητής Μουσικής Ηλίας Παπαδόπουλος το 2002 έγραψε και αξίζει να σημειωθεί:
"Πιστεύω ότι αυτή η περικοπή θα έπρεπε να λέγεται και να αναλύεται εις τους ιερούς ναούς ιδιαίτερα, αφού μάλιστα απευθύνεται σε Έλληνες ορθοδόξους. Αυτό τουλάχιστον απαιτεί και το δίπτυχον Ελληνο-Ορθοδοξία.
Αλλά γιατί ο Ιησούς ομιλεί έτσι και εναποθέτει την δόξαν Του εις τους Έλληνας και πλέκει εγκώμιον δια την Ελλάδα και δεν πιστεύει ότι θα δοξασθή από τον “περιούσιον λαόν” του Θεού δηλ. τους Εβραίους;
Πιστεύω ότι η εξήγησις είναι απλή: Όλη η διδασκαλία του Ιησού ταυτίζεται απόλυτα με την αρχαίαν Ελληνικήν φιλοσοφίαν και σκέψιν. [...] Βλέποντας λοιπόν ο Ιησούς τους Έλληνες να έρχονται προς Αυτόν, διαβλέπει ότι μόνον δια μέσου του Ελληνισμού θα ηδύνατο να διαδοθεί η διδασκαλία Του –πράγμα το οποίον ακριβώς έτσι συνέβη- και είναι όντως μία τεράστια αναγνώριση του Ελληνικού πνεύματος από Αυτόν τον ίδιον τον Υιόν του Ανθρώπου. Τι μεγαλείο αλήθεια και τι αρετή στο πρόσωπο του Θεανθρώπου!
Όταν λοιπόν ο ιδρυτής της θρησκείας της αγάπης ομιλεί έτσι για την Ελλάδα και τους Έλληνες, εμείς τι άλλο μπορούμε να πούμε περισσότερον;
Δύο χιλιάδες χρόνια τώρα μετά Χριστόν τα λόγια του Ιησού περισσότερον από κάθε άλλη φορά πρέπει να γίνουν ο Φάρος που θα μας οδηγήσει δια της αρετής και της δικαιοσύνης εις την αναζήτησιν του Θείου, ώστε να εκπληρώσουμε την αποστολήν μας δια της τελειοποιήσεως ως πνευματικών ανθρώπων επί της Γης."

Επίλογος
Αποτελεί την πλέον ύψιστη τιμή και ευλογία για το Ελληνικό Έθνος η συγκεκριμένη φράση του ΧΡΙΣΤΟΥ. Ο ίδιος ο ΘΕΟΣ πέρασε στην ιστορία δια της ενανθρωπήσεώς του Μονογενούς Υιού Του και αναφέρει για την Ελλάδα τα υπέροχα αυτά λόγια. 
Δόξα τω Τριαδικώ και Παντοδυνάμω ΘΕΩ.

1 σχόλιο:

  1. Όλα καλά και υπέροχα ειδικά με το Ελλάς κλπ..Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει τι εστί Ελλάς.
    Όμως βρε αδέλφια, τι δουλειά έχει η βασιλευόμενη δημοκρατία με τον Χριστό;; Δεν γνωρίζετε ότι οι βασιλιάδες αλλοίωσαν τον λόγο του;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή