Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1965 - 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974. ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΜΝΗΜΗΣ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Σαν σήμερα σε διαφορετικές εποχές και καταστάσεις έγιναν ενέργειες που διαμόρφωσαν ένα διαφορετικό κλίμα. Στις 15 Ιουλίου 1965 υπήρξε η αφετηρία για την πορεία προς το στρατιωτικό κίνημα της 21ης Απριλίου και στις 15 Ιουλίου 1974 η αφετηρία για την πτώση της χούντας του Ιωαννίδη. 

15 Ιουλίου 1965 "Ιουλιανά"
Η εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα" σήμερα έχει τίτλο στο πρωτοσέλιδό της "CIA & Εβραίοι πίσω από... τα Ιουλιανά". Υπάρχει και άρθρο με το ομώνυμο τίτλο που το έγραψε ο δημοσιογράφος Ησαΐας Κωνσταντινίδης. Σεβόμενος την αλήθεια, αναλύει πως ΗΠΑ και Ισραήλ για τους δικούς τους λόγους δεν ήθελαν σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και ήθελαν πολιτική αστάθεια. Αξίζει το άρθρο του.
Έχουμε γράφει πολλές φορές για την συγκεκριμένη περίοδο αλλά επειδή είναι επέτειος σήμερα ας πούμε και τίποτε παραπάνω. 
Το κλίμα πυροδότησε η απόφαση του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης μετά την αποπομπή του υπουργού Πέτρου Γαρουφαλιά, ενώ ο γιος του πρώτου ήταν αρχηγός της παραστρατιωτικής αντιβασιλικής οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ. Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος αρνείται ο πρωθυπουργός αξιώνει την ανάληψη του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης από τον ίδιο. Ο Κωνσταντίνος του προτείνει να αναλάβει οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της Ένωσης Κέντρου το νευραλγικό αυτό υπουργείο ή να μεταφερθούν οι ανακρίσεις για τον ΑΣΠΙΔΑ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να αναλάβει το επίμαχο υπουργείο ο πρωθυπουργός.
Ο Κωνσταντίνος επιστρέφει από την Κέρκυρα στην Αθήνα για συνδιαλλαγή. 8 από τα 11 ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Κέντρου σύστησαν στον Παπανδρέου να μην εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα και να συμβιβαστεί με τον Βασιλιά. Ο Παπανδρέου, κατά την συνάντησή με τον Κωνσταντίνο στάθηκε ανυποχώρητος να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ο Βασιλιάς αρνήθηκε και ο Παπανδρέου παραιτήθηκε (η παραίτησή του έγινε αποδεκτή), χωρίς να εισηγηθεί την διάλυση της Βουλής και την διεξαγωγή εκλογών. Ο Πρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, στελέχη της Ένωσης Κέντρου (π.χ. Κων/νος Μητσοτάκης) παίρνουν πρωτοβουλίες και ο πρώτος πηγαίνει στα Ανάκτορα την ώρα που φεύγει ο Παπανδρέου, χωρίς να τον καλέσει ο Κωνσταντίνος.
Ο κομμουνιστικός και ο παπανδρεϊκός όχλος βγήκε στους δρόμους με σύνθημα "ΚΑΤΩ ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ". Αυτόν τον όχλο οι ψευτοκουλτουριάρηδες τον ερμηνεύουν ως "δημοκρατικό λαό που αντέδρασε στο πραξικόπημα του Γλύξμπουργκ" και ότι όλη η ιστορία πρόκειται για "παραβίαση του Συντάγματος και κατάργηση της δημοκρατίας από τον τέως". Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: 1950-2012 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ... (10)1950-2012 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ... (11).

15 Ιουλίου 1974 Πραξικόπημα στην Κύπρο
Στις 3 Μαΐου 1974 η NSA διαβιβάζει εντολή του Κεντρικού Συμβουλίου της προς τον αρμόδιο κλάδο της για άμεση εφαρμογή του σχεδίου Κίσινγκερ-NSA για άμεση επάνοδο στην Ελλάδα και ανάληψη της πρωθυπουργίας  από τον Κ. Καραμανλή, με μελλοντικό διάδοχό του τον Ανδρέα Παπανδρέου. Απαραίτητη και πρωταρχική προϋπόθεση και για τα δύο σκέλη ήταν η αποδοχή από μέρους τους του διαμελισμού της Κύπρου! Συμφώνησαν και οι δύο. Έτσι στην Ελλάδα θα εγκαθιδρυόταν μία αβασίλευτη "πειθαρχημένη οικογενειακή κομματοκρατία".
Για το πραξικόπημα στην Κύπρο για την ανατροπή του Προέδρου της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου είχαν προηγηθεί επανειλημμένες διαβουλεύσεις των ηγετών της χούντας ήδη από τον Φεβρουάριο του 1974. Η οριστική απόφαση πάρθηκε το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου 1974.Η πραξικοπηματική διαδικασία άρχισε τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου. Προσδιορίστηκε καταρχήν η 15η Ιουλίου ως η ημερομηνία εκδήλωσης και ορίστηκαν οι αρχηγοί (Μ. Γεωργίτσης, διοικητής της Ανώτερης Τακτικής Δύναμης της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο και συνταγματάρχης Κ. Κομπόκης, διοικητής των Δυνάμεων Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς).Η τελική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου στο Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα. Συμμετείχαν οι Ιωαννίδης, Μπονάνος, Γεωργίτσης, Κομπόκης και Π. Παπαδάκης (υποστράτηγος διοικητής της Μεραρχίας του Έβρου, πρώην αρχηγός των ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο).
Στις 15 Ιουλίου 1974, ώρα 8:20 αποβιβάζονται Ελληνικά άρματα μάχης και κατευθύνονται στο Προεδρικό Μέγαρο. Το πυρπολούν ώστε να δολοφονηθεί ο Μακάριος ο οποίος διαφεύγει και καταφεύγει στην Πάφο. Το πραξικόπημα ορκίζει νέα κυβέρνηση υπό τον παλαιό αγωνιστή της ΕΟΚΑ Νίκο Σαμψών.
Στις 20 Ιουλίου 1974 έχουμε την εισβολή του Αττίλα Ι στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Φαίδων Γκιζίκης κηρύσσει επιστράτευση και στο τεχνητό πανικόβλητο κλίμα ο Καραμανλής λαμβάνει εντολή από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κίσινγκερ να επιστρέψει στην Ελλάδα για να γίνει πρωθυπουργός "μετά βαΐων και κλάδων" κλπ. το 90% του Ελληνικού λαού πανηγυρίζει την επιστροφή Καραμανλή στην χώρα (23 Ιουλίου 1974). 

Επίλογος
Στις 15 Ιουλίου η ιστορία γράφεται αλλιώς και διαμορφώνεται μία νέα κατάσταση. Η 15η Ιουλίου 1965 ΗΠΑ-Ισραήλ, Ανδρέας και Γεώργιος Παπανδρέου έφεραν την δικτατορία και η 15η Ιουλίου 1974 Κίσινγκερ-Ιωαννίδης-πολιτικοί έριξαν δια της Κύπρου την νοεμβριανή δικτατορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου