Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΟΥ ΤΑΤΟΙΟΥ

Ξεχασμένες ιστορίες...
Στις 30 Ιουνίου /12 Ιουλίου του 1916, ημέρα Πέμπτη, στις 10:30 το πρωί μια μικρή φωτιά από το... Κατσιμίδι με την βοήθεια του αέρα και της ξηρασίας επεκτάθηκε και κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος του Βασιλικού κτήματος του Τατοϊου και των πέριξ ιδιόκτητων μενιδιάτικων δασών. Η φωτιά φούντωσε γρήγορα και οι χίλοι εύζωνοι και στρατιώτες που μεταφέρθηκαν με έκτακτο τρένο από την Αθήνα δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα. Αντιθέτως, η πυρκαγιά αφάνισε σχεδόν ολόκληρη την βλάστηση του Τατοϊου έκαψε πολλά βασιλικά κτίσματα, εγκαταστάσεις και ζώα του κτήματος. Σχεδόν όλοι οι βασιλικοί αγριόχοιροι κάηκαν μαζί με δεκάδες βασιλικά ελάφια που βρέθηκαν καμένα και στοιβαγμένα στο συρματόπλεγμα του κτήματος πάνω στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από την φωτιά.
Η φωτιά εγκλώβισε τον Βασιλιά Κωνσταντίνο με την συνοδεία του σε φάλαγγα τεσσάρων αυτοκινήτων, που κάηκαν, ενώ κάηκε επίσης και το ιστορικό και θρυλικό βασιλικό αυτοκίνητο των πολέμων του 1912-13. Ο βασιλιάς λίγο έλειψε να καεί, σώθηκε όμως την τελευταία στιγμή από έναν εύζωνο και έναν δεκανέα που τον κουβάλησαν τραυματισμένο έξω από την φωτιά. Κάηκε όμως ζωντανός ο οδηγός του βασιλιά δεκανέας Β. Γιαννούλης, Αθηναίος αλλά και ο οδηγός της βασίλισσας στρατιώτης Χ. Κατωμέρης, Κερκυραίος που βρέθηκαν κοντά στους καμένους σκελετούς των αυτοκινήτων. Κοντά τους βρέθηκαν επίσης καμένοι και τρεις λεβέντες εύζωνοι του 1ου Συντάγματος που περνώντας μέσα από τις φλόγες προσπάθησαν να σώσουν τον βασιλιά τους και έτσι βρέθηκαν και εκείνοι δίπλα στα αυτοκίνητα.
Πολύ τραγικός ήταν ο θάνατος των τριών ανώτατων αξιωματικών της συνοδείας του βασιλιά. Ήταν ο συνταγματάρχης Επαμεινώνδας Δελλαπόρτας παιδικός φίλος του Κωνσταντίνου και διοικητής των μηχανοκίνητων των ανακτόρων, που αναγνωρίστηκε από το καμένο σπαθί του, ενώ ο Ηλίας Χρυσοσπάθης Διοικητής της ασφαλείας του βασιλέως, αναγνωρίστηκε από το λιωμένο χρυσό ρολόι που φορούσε, την ίδια δε μοίρα είχε και ο υπολοχαγός του Μηναχικού Θεόδωρος Κουλουμόπουλος. Συνολικά οι απώλειες ήταν έντεκα στρατιωτικοί και ίσως μερικοί υπάλληλοι του κτήματος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κάηκε και κατέρρευσε μέσα σε έκρηξη και ο Πύργος στο Ρολόι, όπου στεγαζόταν το μικρό αρχαιολογικό και ζωολογικό μουσείο του βασιλέως Γεωργίου’ εκεί είχαν μεταφερθεί ευρήματα από όλο το Τατόι όπως π.χ. τα αρχαιολογικά ευρήματα του Μύντερ από την ανασκαφή στην Μεγάλη Βρύση ή Τζούμπα Πετράκη ή Τύμβο του Σοφοκλή όπως λέγεται σήμερα. Η έκρηξη στον Πύργο έγινε, όταν η φωτιά έφτασε στις φιάλες με το οινόπνευμα μέσα στο οποίο εσυντηρούντο ζώα και ερπετά του κτήματος.
Λίγες μέρες μετά τη φωτιά χωρικοί πωλούν στη αγορά της Αθήνας, ψητά από τη πυρκαγιά μπούτια ελαφιών και ψητούς λαγούς…
Οι φήμες για εμπρησμό εκ προθέσεως δεν αποδείχτηκαν ποτέ...
Τον επόμενο μήνα το ίδιο το κτήμα του Τατοίου έβγαλε σε δημοπρασία τα καυσόξυλα του κτήματος …
Η χαρά εξαφανίστηκε από το Τατόι για πολύ καιρό. Ο Κωνσταντίνος σε λιγότερο από ένα χρόνο θα εξοριζόταν και θα αναλάμβανε βασιλιάς ο μοιραίος Αλέξανδρος. Ο Εθνικός Διχασμός είχε εγκατασταθεί στις ψυχές των ανθρώπων και οι Ξένες Δυνάμεις ( Γαλλία κλπ) αλώνιζαν στην πρωτεύουσα διορίζοντας ακόμα και ανώτερους ή μεσαίους κρατικούς λειτουργούς της αρεσκείας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου