Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Γράφει ένας εκ των διαχειριστών του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".


Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Μακάριος είναι ένα πρόσωπο που είχε πτυχές καλές-πατριωτικές αλλά και προδοτικές. Ήταν πατριώτης, βασιλόφρων αλλά είχε εξουσιομανεία. Δεν εδέχθη το σχέδιο Άτσεσον το οποίο θα ένωνε την Κύπρο με την Ελλάδα και έδινε ορισμένα προνόμια στους τουρκοκυπρίους. Έστησε την επιχείρηση της Κοφίνου ώστε να απαλλαχθεί από το Ελληνικό στρατιωτικό στοιχείο και να πέσει το καθεστώς της 21η Απριλίου. Κάλεσε σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια τους τούρκους στην Κύπρο. Παρ΄ όλα αυτά δεν θα άφηνε ποτέ την Κύπρο να διαμελιστεί και πολλάκις συγκρούστηκε με συμφέροντα για την ελευθερία και την ακεραιότητα της Κύπρου. Εξάλλου όταν άρχισε να γίνεται μπελάς τον δολοφόνησαν... Δες εδώ: 1950-2012 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ... (9).

Ομιλία Μακάριου στον ΟΗΕ (19 Ιουλίου 1974)
Στις 19 Ιουλίου, μια ημέρα πριν από την εισβολή, ο Μακάριος ομιλεί από του βήματος του ΟΗΕ και καλεί τους Τούρκους να επέμβουν στην Κύπρο! Ιδού τα χαρακτηριστικότερα σημεία της κατάπτυστης εκείνης ομιλίας: «Το στρατιωτικόν καθεστώς της Ελλάδος έχει κραυγαλέως παραβιάσει την ανεξαρτησίαν της Κύπρου»…

«… δια την κρίσιμον κατάστασιν η οποία εδημιουργήθη εις Κύπρον μετά το πραξικόπημα, το οποίον οργανώθη υπό του στρατιωτικού καθεστώτος της Ελλάδος και επραγματοποιήθη υπό των Ελλήνων αξιωματικών των υπηρετούντων ως και διοικούντων την Κυπριακήν Εθνικήν Φρουράν».

«Σκοπός μου ήτο η μείωσις της αριθμητικής δυνάμεως της Δυνάμεως ταύτης (Σ.Σ. εννοεί την ΕΛΔΥΚ) και η μετατροπή της εις όργανον του κυπριακού κράτους».

«Όπως εξελίχθησαν τα πράγματα, θεωρώ τον κίνδυνον εκ της Τουρκίας μικρότερον παρά τον κίνδυνον εκ μέρους των (Σ.Σ. εννοεί τους Έλληνες Αξιωματικούς) και απεδείχθη ότι οι φόβοι μου εδικαιώθησαν».

«Δεν γνωρίζω εισέτι όλας τας λεπτομερείας της Κυπριακής κρίσεως, της προκληθείσης υπό του ελληνικού στρατιωτικού καθεστώτος».

«Το πραξικόπημα δεν συνέβη υπό τοιαύτας περιστάσεις, ώστε να θεωρείται εσωτερικόν ζήτημα των Ελληνοκυπρίων. Αποτελεί καθαρώς εισβολήν έξωθεν, και κατάφωρον παραβίασιν της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Κύπρου».

«Δεν έγινεν επανάστασις εις Κύπρον, η οποία θα ηδύνατο να θεωρηθεί ως μια εσωτερική υπόθεσις. Ήτο μια εισβολή, η οποία παρεβίασε την ανεξαρτησίαν και την κυριαρχίαν της Δημοκρατίας. Και η εισβολή συνεχίζεται εφ’ όσον υπάρχουν Έλληνες αξιωματικοί εις Κύπρον».

«Καθώς ήδη έχω δηλώσει, τα γεγονότα εις Κύπρον δεν αποτελούν εσωτερικήν υπόθεσιν των Ελλήνων της Κύπρου, οι Τούρκοι της Κύπρου επηρεάζονται επίσης. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας είναι μια εισβολή και εκ των συνεπειών της θα υποφέρει όλος ο λαός της Κύπρου, αμφότεροι Έλληνες και Τούρκοι».

6 σχόλια:

  1. Ego thelo na mou pis giati o Makarios tosa xronia fonaze ENOSI ke otan girise apo tin eksoria pou ton ixan stili i Aggli fonaze ANEKSARTISIA ? Pos mporese ke egrapse sta @rxidia tou to 95% tou Kipriakou plithismou pou ithelan tin ENOSI ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μακάριος συμπαραστάθηκε και πρωτοστάτησε στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για ένωση με την μητέρα Ελλάδα μέχρι το 1953! Για λόγους δικούς το έκρυψε. Από το 1953 ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου όχι από το 1957 όπως μας αποκάλυψε αργότερα. Στην Αγγλία δηλαδή έκανε την επίσημη στροφή που την έκανε 4 χρόνια νωρίτερα όμως!
      Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά, με τις μέχρι τώρα ιστορικές μου γνώσεις, ότι πρόκειται για κάρπωμα της εξουσίας προς ιδίον όφελος. Πατριώτης μεν, εξουσιόλαγνος δε.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Προκύπτει:
      α) Αγωνίστηκε για την Κύπρο (ακόμα και για την ανεξαρτησία).
      β) Δεν δεχόταν ποτέ να διχοτομηθεί η Κύπρος και γι΄ αυτό η Μπίλντεμπεργκ τον έβγαλε από την μέση.

      Διαγραφή
  3. Re aderfe plaka kanis ??? Epidi den dextike na xarisi tin misi Kipro ine patriotis ??? To na diaspasi tin Kipro apo tin ellada ke na tin kani aneksartiti, esi to vlepis patriotiki kinisi ??? Tote na poume ke ton Giorgaki Papantreou patrioti !!! Giati den afise tin ellada na ptoxefsi !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή