Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΟΥΛΠΙΟΥ ΛΕΝΤΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΤΙΒΕΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ

Γράφει ένας εκ των διαχειριστών του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Η επιστολή που έστειλε Κυβερνήτης της Ιουδαίας, Πούπλιος Λέντουλος, στον Αυτοκράτορα της Ρώμης Τιβέριο, που είχε διατάξει έρευνα για την Σταύρωση του Ιησού Χριστού. Η επιστολή έχει ως ακολούθως:
«Ήκουσα, ω Καίσαρ, ότι επιθυμείς να μάθης ότι σοι γράφω νυν περί ανθρώπου τινός ενάρετου, καλουμένου Ιησού Χριστού, ος είναι υιός Θεού Δημιουργού των Ουρανών, της γης και παντός ό,τι υπάρχει. Αλήθεια ω Καίσαρ, καθ’ ημέραν ακούονται θαυμάσια πράγματα δια μιας λέξεως και μόνης.
Είναι ανήρ μετρίου αναστήματος. Καλός την όψιν, περιβεβλημένος με μεγαλοπρέπειαν, ιδίως κατά το πρόσωπον, ώστε όσοι τον κοιτάζουν αναγκάζονται να τον αγαπούν και να τον σέβωνται. Έχει την κόμην χρώματος καρύου ωρίμου, εξικνουμένην μέχρι των ώμων και εκείθεν μέχρι των ωμοπλατών του˙ διχάζεται δε αύτη εν τω μέσω άνωθεν κατά το σύστημα των Ναζαρηνών. Το μέτωπόν του είναι λείον και γαλήνιον, το πρόσωπόν του άνευ ρυτίδος, η ρις και τα χείλη κανονικώτατα. Το γένειόν του είναι πυκνόν και του αυτού χρώματος της κόμης, διχάζεται δε εις το μέσον. Το βλέμμα του είναι σοβαρόν και εμπνέει φόβον, έχει δε ηλιακής ακτίνος δύναμιν. Ουδείς δύναται να τον παρατηρήση ατενώς.
Όταν επιτιμά φοβίζει, όταν δε πράττει τούτο κλαίει. Έχει ωραίας τας χείρας και τους βραχίονας. Εν τη συνομιλία ευχαριστεί πάντας, δυσκόλως όμως φαίνεται, όταν δε φανή που είναι μετριόφρων και έχει το ωραιότερον παράστημα του κόσμου.
Είναι ωραίος ως η μητέρα του, ήτις είναι η ωραιοτέρα γυνή ταύτα.
Εάν όμως η Ση μεγαλειότης, ω Καίσαρ, ποθή να ιδή αυτόν, πληροφόρησόν με διότι θα Σοι τον στείλω πάραυτα. Πάντες εν Ιερουσαλήμ θαυμάζουσι την σοφίαν του, καίτοι ουδέποτε εσπούδασέ τι και όμως είναι κάτοχος πάσης επιστήμης.
Περπατεί ανυπόδητος και ασκεπής. Πολλοί βλέποντες αυτόν, γελώσιν, αλλά όταν ευρίσκονται προ αυτού τρέμουσι και θαυμάζουσιν αυτόν.
Λέγουσιν ότι ουδέποτε άνθρωπος ως αυτός εφάνη εις τα μέρα ταύτα.
Τη αληθεία ως μοι λέγουσιν οι Εβραίοι, ουδέποτε εκηρύχθη διδασκαλία ως η ιδική του.
Άλλοι πάλιν μοι λέγουσιν ότι είναι εχθρός της Σης μεγαλειότητος, ω Καίσαρ. Πολλαχώς με ενοχλούσιν οι μοχθηροί αυτοί Εβραίοι. Λέγεται ότι αυτός ουδέποτε δυσηρέστησέ τινα, αλλά ότι μάλλον εποίησε το αγαθόν.
Όλοι όσοι εγνώρισαν αυτόν ευηργετήθησαν παρ’ αυτού.
Όμως εις την Σην μεγαλειότητα, ω Καίσαρ, εις την προς Σε υπακοήν, ειμί πρόθυμος, ό,τι διατάξεις θέλει εκτελεσθή.
Εν Ιερουσαλήμ Ινδικτιώνος 7 Σελήνη 11.
Τη Ση μεγαλειότητι πιστότατος και ευπειθέστατος
ΠΟΥΠΛΙΟΣ ΛΕΝΤΟΥΛΟΣ
Κυβερνήτης της Ιουδαίας».

Η επιστολή αυτή βρίσκεται στο βιβλίο του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως "Αι Οικουμενικαί Σύνοδοι" καθώς και στα βιβλία «Ιησούς Χριστός: Ελληνισμός-Χριστιανισμός» του Αγγέλου Σακκέτου και "Χριστιανισμός" του Κων/νου Μπαρμπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου