Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΘΕΟΣ & ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Καθώς, ενίοτε αναζητώ στο διαδίκτυο άρθρα θεολογικού περιεχομένου, βλέπω σε κάποια σχόλια των αναγνωστών κάποιες θέσεις αιρετικές. Μερικές απ΄ αυτές με τις οποίες ασχοληθώ είναι αυτές που αποδέχονται την διδασκαλία του ΧΡΙΣΤΟΥ αλλά καταρρίπτουν την Παλαιά Διαθήκη. Την χαρακτηρίζουν ως "παραμύθι" και "σιωνιστική προπαγάνδα" και άλλοι φτάνουν στο έτερο άκρο ως "αισχρή" και "πορνογραφική". Άλλοι δε, ως "καρκίνωμα της Χριστιανικής Πίστεως που πρέπει να αποκοπεί"! Διαχωρίζουν τον ένα και αληθινό ΘΕΟ σε θεό των Εβραίων και σε θεό των Χριστιανών. Αυτή είναι παγίδα στην οποία πέφτουν ανυποψίαστοι Χριστιανοί με σκοπό να αποπροσανατολιστούν από την αληθινή Πίστη, να δημιουργηθούν αιρετικές αντιλήψεις στους πιστούς και να διασπαστεί η ενότητα της Εκκλησίας.
Απάντηση: Για να ερμηνεύσεις την Αγία Γραφή, ιδίως την Βίβλο, πρέπει να διαβάσεις τους Αγίους Πατέρας. Οι Άγιοι Πατέρες είχαν το Άγιο Πνεύμα μέσα τους. Ο ίδιος ο ΧΡΙΣΤΟΣ για τους δύσπιστους, αποδέχεται την Παλαιά Διαθήκη λέγοντας (Κατά Ματθαίον κεφ. 5, 17) "δεν ήρθα να καταλύσω τον νόμο ή τους προφήτες αλλά για να τον συμπληρώσω". Επίσης λέει στους Ιουδαίους (Κατά Ιωάννην κεφ. 5, 46) "Αν πιστεύατε αληθινά όσα έγραψε ο Μωυσής, θα πιστεύατε και σ΄ εμένα, αφού εκείνος έγραψε για μένα".

Ο ΘΕΟΣ της Γενέσεως
Ο ΘΕΟΣ της Παλαιάς Διαθήκης δεν είναι κακός, εκδικητικός και ανταποδοτικός. Την εντύπωση αυτή είχαν και εξακολουθούν να έχουν οι Εβραίοι όντας, η πλειοψηφία τους, ένας λαός χωρίς πολιτισμό, στενόμυαλος, κλειστός και επιθετικός. Ανάλογη θα ήταν η αντίληψη που θα είχαν για τον ΘΕΟ. Και στοιχεία ανθρώπινα προσδίδουν ενίοτε στον ΘΕΟ οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης.
H Παλαιά Διαθήκη είναι γεμάτη με σημεία συμβολικά και αλληγορικές ιστορίες που υποδηλώνουν αλήθειες της Πίστεώς μας. Π.χ. Γένεσις. Αδάμ & Εύα είναι το ανθρώπινο γένος, "άρσεν και θήλυ" αντίστοιχα. Παράδεισος είναι η κοινωνία, η άριστη σχέση μεταξύ Πλάστη-ΘΕΟΥ και ανθρώπου, όχι ένας τόπος με καταπράσινο λιβάδι και ανέσεις. Όφις είναι ο διάβολος.  Το πλευρό του Αδάμ με το οποίο δημιουργήθηκε η γυναίκα συμβολίζει την ισότητα που έχει με τον άνδρα, ότι είναι σάρκα από την σάρκα του. Το δέντρο της γνώσεως του καλού και του κακού είναι ο πειρασμός και ο καρπός του δένδρου είναι η επιλογή του κακού από τον άνθρωπο. "Ο ΘΕΟΣ", λένε, "έδιωξε τον άνθρωπο από τον Παράδεισο." ΛΑΘΟΣ! Ο άνθρωπος επέλεξε την διακοπή της σχέσης του με τον ΘΕΟ υπακούοντας στον διάβολο.
Ο ΘΕΟΣ όμως δεν εγκατέλειψε ποτέ τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος συνεχώς εγκαταλείπει και ξεχνά τον ΘΕΟ. Και θα το αποδείξει περί το 9600 π.Χ. όταν έγινε ο κατακλυσμός του Νώε. Ο κατακλυσμός ούτος ήταν συνέπεια της της αμαρτωλότητας του ανθρώπου. Ο ΘΕΟΣ δεν τιμωρεί. Και στην περίπτωση του κατακλυσμού ο ΘΕΟΣ δεν τιμώρησε, αλλά συνέτισε το ανθρώπινο γένος και προστάτεψε την αρετή δια του εναρέτου Νώε εν τη κιβωτώ. Όμως και πάλι ο άνθρωπος έγινε εγωιστής και θέλησε να φθάσει στον ΘΕΟ χωρίς αυτόν, αλλά με την αλαζονεία που τον διακατείχε. Έκτισαν έναν Πύργο, τον Πύργο της Βαβέλ με σκοπό να φτάσει μέχρι τον ουρανό! Και ο ΘΕΟΣ προκάλεσε σύγχυση στις γλώσσες και δημιούργησε τα έθνη.

ΘΕΟΣ-Αβραάμ & Εβραίοι
Μετά από χρόνια και γενεές ο ΘΕΟΣ επεμβαίνει δυναμικότερα στον ανθρώπινο βίο και την ιστορία. Πως; Δια της επιλογής του Αβραάμ ο οποίος υπήρξε γενάρχης του εβραϊκού λαού. Ο ΘΕΟΣ υπόσχεται κατοικήσιμο έδαφος στον Αβραάμ και τους απογόνους του και κάνει αυτούς "περιούσια φυλή" Του, διότι απ΄ αυτήν θα προέλθει ο Σωτήρ και λυτρωτής του κόσμου, ο Μονογενής Υιός και Λόγος Του ΧΡΙΣΤΟΣ!
Και γεννάται η απορία: "Γιατί ο ΘΕΟΣ να κάνει "συμφωνία" μ΄ έναν συγκεκριμένο άνθρωπο και δια του τελευταίου με ένα ολόκληρο έθνος αφού όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά και δημιουργήματά Του;"
Απάντηση: Ο ΘΕΟΣ μπαίνει στην ζωή του ανθρώπου. Θέλει να δημιουργήσει μία ειδική σχέση μαζί του ώστε να επανακτήσει την κοινωνία που είχε προ του προπατορικού αμαρτήματος. Επιλέγει τον Αβραάμ και για να επισφραγίσει την "καθαρότητα" των απογόνων του ζητά την περιτομή διότι μέσα απ΄ αυτήν φυλή θα προερχόταν ο Μεσσίας
Η οικογένεια του Ιωσήφ μετοίκησε στην Αίγυπτο. Σιγά-σιγά αυξανόταν και άρχισε να δημιουργείται νομαδικός Εβραϊκός λαός. Άρχισε να επιδίδεται στην ληστεία και ξέχασε τον ΘΕΟ. Οι Αιγύπτιοι, φοβούμενοι την ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση των Εβραίων, τους υπέταξαν και τους έκαναν δούλους.
Ο ΘΕΟΣ όμως τους λυπήθηκε, επειδή μετανόησαν, και του δια του Μωυσέως τους απάλλαξε της δουλείας του Φαραώ. Διέτεμε την Ερυθρά θάλασσα, τους έδωσε εξ ουρανού τροφή (μάννα) και εκ βράχου ύδωρ. Το ευχαριστώ των Εβραίων στον ΘΕΟ ήταν η δημιουργία και η λατρεία ενός χρυσού ζωόμορφου ειδώλου. Δηλαδή ἐλάτρευσαν τῇ κτίσει, παρὰ τὸν κτίσανταΠροσκύνησαν τα είδωλα, αντί τον σωτήρα και λυτρωτή τους ΘΕΟ!!! Τους έδωσε έναν σκληρό νόμο για παιδαγωγό. Τον λεγόμενο "Μωσαϊκό Νόμο" ο οποίος, πέρα από το βασικό δεκάπτυχο, βασίζεται στην ανταπόδοση και την εκδίκηση. Αυτό το έκανε ο ΘΕΟΣ για να τους κρατήσει στον δρόμο Του γιατί συνεχώς ξέφευγαν και γίνονταν αχάριστοι. Όχι για να τους τιμωρήσει αλλά για να τους συνετίσει.
Στα βιβλία "Ιησούς του Ναυή" και "Δευτερονόμιον" παρουσιάζεται ένας ΘΕΟΣ φιλοπόλεμος και αιμοχαρής. Αυτό είναι λογοτεχνική απόπειρα του συγγραφέα. Ο ΘΕΟΣ φαίνεται να δίνει διαταγές να σφαγούν άνθρωποι. Αυτή ήταν συνέπεια της αμαρτωλότητάς αυτών των ανθρώπων. Θυμηθείτε την περίπτωση του Νώε. Ο ΘΕΟΣ αναγκάστηκε εξ αιτίας της αμαρτίας των ανθρώπων να προκαλέσει κατακλυσμό. Αυτό έγινε και εδώ. Πολλάκις όμως, οι Ιουδαίοι ήθελαν να καλύψουν τα εγκλήματά τους με την ψευδή δικαιολογία ότι "τους πρόσταζε ο ΘΕΟΣ να το κάνουν".
Η ιστορία θα επαναλαμβάνεται για κάθε ευεργεσία το ευχαριστώ θα είναι μία αχαριστία. Αιχμαλωσία Βαβυλώνος κλπ.

Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης
Το να τα βάζουμε και με τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης είναι γελοίο. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν με τα εν Αγίω Πνεύματι μηνύματά τους να συνετίσουν τον ιουδαϊκό λαό και με τις προφητείες τους να προετοιμάσουν τον δρόμο για τον ερχομό του Μεσσία. Οι Εβραίοι, επειδή συνεχώς κατακτούνταν από αλλόφυλους, περίμεναν τον Μεσσία ως έναν Στρατηγό που θα λυτρώσει από την τυραννία.
Ο προφήτης Ησαΐας προφήτευσε την εκ παρθένου εγκυμοσύνη της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, τον τόπο γέννησης του ΧΡΙΣΤΟΥ, τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, την προσωπικότητα του ΧΡΙΣΤΟΥ κλπ. Ο Ιερεμίας την σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη. Οι προφητείες του Δανιήλ αφορούν τον σύγχρονο κόσμο. Ο προφήτης Ζαχαρίας την επί πώλου όνου είσοδο του ΧΡΙΣΤΟΥ στην Ιερουσαλήμ. Και πολλά άλλα.
Άλλοι Εβραίοι προφήτες είναι ο Μωυσής, Δαβίδ, Ωσηέ, Ηλίας, Αγγαίος, Αμώς, Ιωήλ, Ιεζεκιήλ Σωφρόνιος, ΙωνάςΜαλαχίας, Μιχαίος, Ελισσαίος κλπ.

ΧΡΙΣΤΟΣ & Εβραίοι 
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ, κατά τα 3 χρόνια δράσης Του και διδασκαλίας Του, ήρθε σε ρήξη με το ιουδαϊκό θρησκευτικό κατεστημένο και τις φανατικές προκαταλήψεις των Εβραίων. Αποκάλυψε τον πραγματικό νόημα του Νόμου και ταυτόχρονα τον κατήργησε. Προσπάθησε να σπάσει τις παρωπίδες των Ιουδαίων. Κήρυξε μία διδασκαλία με βάση την αγάπη, τον ανθρωπισμό, την συγχώρεση, αποστομώσεις για την στενόμυαλη εβραϊκή αντίληψη της ανταπόδοσης και της εκδίκησης. Μία διδασκαλία που έχει πρώτου βαθμού συγγένεια με την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία.
Οι Εβραίοι κατηγορούσαν τον ΧΡΙΣΤΟ ως αλλόφυλο, πράγμα που δεν ισχύει. Ο ΙΗΣΟΥΣ ανετράφη σε ένα περιβάλλον ελληνικό (όπως ήταν η κατά 95% φυλετικά-πληθυσμιακά Γαλιλαία) που αποστρεφόταν την βία και τον εβραϊκό βαρβαρισμό, αυτό όμως δεν κάνει την ΠΑΝΑΓΙΑ αλλοεθνή. Οι Ιουδαίοι οδήγησαν τον πραγματικό Μεσσία στον έσχατο θάνατο. Τον σταυρικό. Επειδή τόλμησε να κηρύξει την αλήθεια που γι΄ αυτούς ήταν "βλασφημία και ύβρις κατά του ΘΕΟΥ".
Ο ΘΕΟΣ πέρασε στην ιστορία δια της ενανθρωπήσεώς του Υιού Του και φανερώθηκε στο πρόσωπο Του η διδασκαλία και το μήνυμά Του. Ο ΘΕΟΣ της Παλαιάς Διαθήκης δεν διαφέρει απ΄ αυτόν της Καινής. Στην πρώτη έχει να κάνει με μία φυλή και την φυλάσσει ως στοργικός πατέρας και παιδαγωγός. Στην δεύτερη αποκαλύπτεται δια του Υιού Του με την σαφή διδασκαλία του "αγαπάτε αλλήλους". 

2 σχόλια:

  1. Παραμύθια τα οποία ιστορικά καταρρίπτονται. Όποιος αγωνίζεται για την Θεολογική κατάρτιση των Ελλήνων θα πρέπει να διδάσκει και την ΑΛΗΘΕΙΑ. Η σύνδεση της ΠΔ με την Νέα Θρησκεία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού αποτελεί Υπέρτατη ύβρι στο Πρόσωπό Του Κυρίου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Παλαιά Διαθήκη είναι μία ιστορική φάση του Χριστιανισμού. Μία περίοδος προετοιμασίας των ανθρώπων για να υποδεχθούν τον Σωτήρα Χριστό. Δεν μπορούμε να καταλύσουμε θεολογικά δόγματα της Πίστης μας ένεκεν κάποιου εθνοφυλετισμού. Δεν μας διδάσκει αυτά η Εκκλησία. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ή να επαναφέρουμε αιρέσεις και να διασπάσουμε την ενότητα της Εκκλησίας. Αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ. Για την οποία μας έσβησαν και άρθρο και μας έκλεισαν και το blog!

      Διαγραφή