Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΠΟΚ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ)

Γράφει ένας από τους διαχειριστές του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

Μέσα στις κινήσεις του Παπαδόπουλου για επιστροφή στην Δημοκρατία ήταν η ίδρυση του κόμματος της 21ης Απριλίου ονόματι "Ελληνικό Πολιτιστικό Κίνημα" (ΕΠΟΚ). Ο Παπαδόπουλος είχε βάλει ως στόχο την κατάργηση της Αστικής-πολιτικής Δημοκρατίας και την δημιουργία της "Κοινωνικής Δημοκρατίας" κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα του 1968 το οποίο οικοδομούσε ένα νέο Κράτος, ένα νέο αντιπροσωπευτικό σύστημα, νέους πολιτικούς οργανισμούς και νέους θεσμούς πρωτοφανείς έως τότε (Συμβούλιο του Έθνους, Συνταγματικό Δικαστήριο κλπ)
Περί τα τέλη του 1972 ο Παπαδόπουλος αποφασίζει να ιδρύσει το ΕΠΟΚ. Μετά την περιοδεία του Παπαδόπουλου στην Κρήτη (Δεκέμβριος 1972) όπου με τον τρόπο του είπε πως οδεύουμε προς εκλογές με τους τεχνοκράτες του ο Παπαδόπουλος βάζει μπροστά το ΕΠΟΚ για να δρομολογηθεί η πορεία προς την πολιτικοποίηση. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα δημιουργίας ενός μεγάλου εθνικιστικού κινήματος το οποίο θα ανεδείκνυε την «ελίτ» των τοπικών κοινωνιών και μέσα από αυτό θα προέκυπταν τα νέα κόμματα που θα καταργούσαν τον παλαιοκομματισμό. 
Τον Φεβρουάριο του 1973 ξεσηκώνονται οι φοιτητές της Νομικής. Τον Απρίλιο του 1973 ιδρύεται και επίσημα το ΕΠΟΚ. Οι εντολοδόχοι του Παπαδόπουλου που γυρίζουν στην επαρχία για να προωθήσουν το κόμμα, παρακολουθούνται, απειλούνται και σαμποτάρονται από τους «σκληρούς» του Ιωαννίδη! Συνάντησε μεγάλη αντίδραση από το στρατιωτικό κατεστημένο και γενικότερα συναντούσε παντού εμπόδια και έτσι καταργήθηκε.

Στο άρθρο μπορεί να προστεθούν πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου