Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Ο ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΣΑΓΓΑΡΙΟ

Γράφει ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς".

Ο Στρατηλάτης Βασιλιάς Κωνσταντίνος ΙΒ΄, σύμφωνα με την μαρτυρία του Μητροπολίτη Εφέσου Χρυσόστομου, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με το σχέδιο επίθεσης του Ελληνικού Στρατού στην Άγκυρα (σχέδιο που αποφάσισε το 1921 η, εγκλωβισμένη από τις ραδιουργίες του Ελευθερίου Βενιζέλου και της Αντάντ, κυβέρνηση Γούναρη και το οποίο οδήγησε δυστυχώς στην Μικρασιατική κατάρρευση έναν χρόνο μετά, με τις… ευλογίες των υποτιθέμενων Συμμάχων μας και της Σοβιετικής Ενωσης!). Αντίθετος με την Μικρασιατική εκστρατεία ήταν, ως γνωστόν, και ο συνεργάτης του Βασιλιά Κωνσταντίνου, Ιωάννης Μεταξάς. Ο Χρυσόστομος της Εφέσου συναντήθηκε με τον Βασιλιά στην Κιουτάχεια και ιδού τι κατέγραψε από την συνάντησή τους:

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «Μεγαλειότατε, εφόσον το έργο του στρατού μας στην Μικρά Ασία δεν τελείωσε ακόμη, θα ήταν αχαριστία εκ μέρους της Εκκλησίας να παραπονιέται και ειδικά τώρα μάλιστα που πρόκειται να απελευθερωθούν από τον Οθωμανικό ζυγό και άλλα δυστυχή τέκνα της. Ή δεν αποφασίσατε, Μεγαλειότατε, την κατά της Άγκυρας εκστρατεία;»

- Ο Βασιλιάς σηκώθηκε βίαια από την θέση του και η όψη του πήρε μια καταφανή έκρηξη θυμού! Χτύπησε με την γροθιά του το γραφείο του και απάντησε με την γνωστή κεραυνώδη φωνή του τα εξής:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: «Εγώ ουδέν αποφάσισα. Δεν είμαι αρμόδιος εγώ! Δύνασθε να ερωτήσετε απ΄ εξώ εκείνους που κυβερνούν».

- Και χωρίς να προσθέσει άλλη λέξη συνέπλεξε πίσω από την πλάτη του τα χέρια του και άρχισα να βηματίζει νευρικά κατά μήκος του δωματίου, ψιθυρίζοντας με προφανή δυσαρέσκεια κάτι μεταξύ των οδόντων του… Ο Εφέσου Χρυσόστομος, αντιλαμβανόμενος ότι ο Βασιλιάς δεν βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση για να συνεχίσουν την συζήτησή τους, σηκώθηκε, του ζήτησε συγγνώμη για την ανησυχία που του προκάλεσε και έφυγε. Μάλιστα, παρέμεινε για λίγο στον αντιθάλαμο, εκεί όπου ακούγονταν οι άτακτοι νευρικοί βηματισμοί του Βασιλιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου